"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Sveriges historia, 7,5 hp

Engelskt namn: History of Sweden

Denna kursplan gäller: 2024-09-09 och tillsvidare

Kurskod: 1HI096

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Historia: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2024-10-02

Innehåll

Kursen fokuserar på viktiga teman i svensk historia under de senaste tusen åren: slutet av vikingatiden och förvandlingen till en suverän protestantisk stat, stormaktstiden och de geopolitiska och kulturella konsekvenserna av Napoleontiden, 1800-talets industrialisering och masspolitik, demokratisering och utveckling av välfärdsstaten, Sverige under andra världskriget och kalla kriget och slutligen minoriteter i Sverige. 

Kursen är indelad i två moduler: litteraturstudier 3 hp och essä 4,5 hp 

Förväntade studieresultat

Kunskap och förståelse: 

  • Visa en grundläggande kunskap om milstolparna i Sveriges historia 
  • Visa en grundläggande förståelse för de olika yttre och inre historiska krafter som orsakat förändringar i svensk historia 

Färdigheter och förmågor: 

  • Kunna diskutera viktiga sociala, politiska och kulturella förändringar i Sverige  
  • Enskilt eller i grupp kunna sammanfatta, diskutera och presentera ämnesrelevanta problem som behandlas under föreläsningar, presentationer och i texter. 

Värderingsförmåga och förhållningssätt: 

  • Enskilt eller i grupp kunna ta ställning till enklare historiemoraliska frågor i svensk historia  
  • På ett grundläggande sätt förstå historiens på dess egna villkor - undvika anakronismer. 

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Kursen hålls på engelska. Undervisningen består av föreläsningar, seminarier, gruppövningar och individuellt arbete. I de fall där deltagande i föreläsningar eller övningar är obligatoriskt, det vill säga av examinerande karaktär, anges det specifikt i schemat. Vid frånvaro vid obligatoriska tillfällen tillhandahålls kompletterande uppgifter av läraren. 

Examination

Kursen examineras kontinuerligt genom uppgifter, deltagande i obligatoriska seminarier och individuella hemuppgifter. Gruppuppgifter och seminarier klassificeras med betyg (Godkänd) eller Underkänd (Underkänd). Enskilda uppsatser (slutprov) betygsättas med Väl godkänt (VG), Godkänd (G) och Underkänd (U). För att klara kursen (min. betyg G) krävs alla obligatoriska delar måste ha fått betyget G. För att få välgodkänt betyg (VG) på kursen måste alla obligatoriska övningar ha fått betyg G, och examinerande slutuppgift betyget VG. Betygsättningen bestäms av fakulteten för humanioravetenskapens utsedda examinator.  

Ett omprov ska erbjudas senast två månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats och kopia av studenternas tentamen är tillgänglig. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. Den som godkänts i prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg. 

I de fall prov eller obligatoriska undervisningsmoment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift skall stå i rimlig proportion till det missade obligatoriska momentet. 
 
Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas efter studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 arbetsdagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten. 

Övriga föreskrifter

I det fall kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.  

I en examen får denna kurs inte inkluderas tillsammans med en annan kurs med liknande innehåll. Vid osäkerhet bör studenten konsultera studierektorn vid Institutionen för idé- och samhällsstudier. 

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.