"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Svenska som andraspråk för ämneslärare, kurs 1, 30 hp

Engelskt namn: Swedish as a Second Language for the Secondary and Upper Secondary School Levels, Course 1

Denna kursplan gäller: 2024-12-30 och tillsvidare

Kurskod: 6SV085

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Svenska som andraspråk: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för språkstudier

Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2021-08-19

Reviderad av: Prefekten för Institutionen för språkstudier, 2024-09-13

Innehåll

Kursen består av fyra delkurser, som tillsammans ger en bred och grundläggande bild av ämnet svenska som andraspråk och de kunskaper och färdigheter som krävs för att undervisa i ämnet. Teoretiska och didaktiska perspektiv integreras genomgående, och i varje delkurs läses skönlitterära texter som stödjer studenternas kulturella förståelse.

Innehåll per delkurs:

Delkurs 1. Det flerspråkiga klassrummet, (7,5 hp)

Delkursen presenterar ämnet svenska som andraspråk och dess varierande utbildningskontexter. Ämnet diskuteras i relation till migration, mobilitet och flerspråkighet i Sverige ur ett historiskt perspektiv.  Med utgångspunkt i aktuell forskning och aktuella styrdokument problematiseras olika aspekter av lärande och undervisning i ett flerspråkigt klassrum. Den studerande ges även möjlighet att reflektera över lärarrollen i mötet med flerspråkiga elever.

Delkurs 2. Andraspråksutveckling, (7,5 hp)

Delkursen behandlar grundläggande teorier och modeller för olika aspekter på andraspråksinlärning ur ett teoretiskt och didaktiskt perspektiv. Styrdokumenten i svenska som andraspråk studeras. Metoder för ett språkutvecklande arbetssätt som kan tillämpas i alla skolans ämnen behandlas.

Delkurs 3. Svenskans grammatik i tvärspråklig belysning, (7,5 hp)

Delkursen behandlar svenskans grammatiska struktur i ett jämförande och funktionellt perspektiv med tyngdpunkt på sådana drag i svenska som erbjuder svårigheter för andraspråksinlärare. Vidare genomförs övningar i analys av andraspråksinlärares språkproduktion ur ett grammatiskt och didaktiskt perspektiv. Därtill diskuteras grammatikundervisningens roll inom ämnet svenska som andraspråk.

Delkurs 4. Svenskans fonologi i tvärspråklig belysning, (7,5 hp)

Delkursen behandlar svenskans fonologi och fonetik ur ett andraspråksperspektiv där övningar i analys av inlärares uttal ingår. Därtill diskuteras olika aspekter av utländsk brytning i avseende på vad som borde prioriteras inom uttalsundervisningen. 

Förväntade studieresultat

Delkurs 1. Det flerspråkiga klassrummet (7,5 hp)

För betyget Godkänd ska den studerande

Kunskap och förståelse

  • visa kunskap om utbildningskontexterna för ämnet svenska som andraspråk;
  • visa grundläggande kunskap om de om de aktuella styrdokumenten för skolämnet;
  • visa grundläggande kunskaper om relationen mellan migration, mobilitet och flerspråkighet i en svensk historisk kontext;

Färdighet och förmåga

  • kunna reflektera över och diskutera skolans roll i ett flerspråkigt samhälle;
  • kunna reflektera över och diskutera olika förutsättningar för andraspråksinlärning i ett flerspråkigt klassrum;
  • kunna använda ett vårdat, enkelt och begripligt språk enligt rådande skriftspråksnorm samt kunna visa förmåga att mottagar- och situationsanpassa sitt språk i tal och skrift;

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • kunna reflektera över lärarrollen i mötet med flerspråkiga elever.

Delkurs 2. Andraspråksutveckling (7,5 hp)

För betyget Godkänd ska den studerande

Kunskap och förståelse

  • visa grundläggande kunskaper om teorier och modeller för olika aspekter av andraspråksutveckling;
  • visa grundläggande kunskaper om genreteori och språkutvecklande arbetssätt;

Färdighet och förmåga

  • kunna tillämpa och diskutera mål och riktlinjer i styrdokument för ämnet svenska som andraspråk;
  • kunna planera lektioner utifrån ett språkutvecklande arbetssätt;
  • kunna reflektera över de språkliga krav som skolan ställer på elever och hur undervisning kan stödja utveckling av språkliga färdigheter;
  • kunna använda ett vårdat, enkelt och begripligt språk enligt rådande skriftspråksnorm samt kunna visa förmåga att mottagar- och situationsanpassa sitt språk i tal och skrift;

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • kunna reflektera över och diskutera faktorer som påverkar andraspråksutveckling på individ-, grupp- och samhällsnivå.

Delkurs 3. Svenskans grammatik i tvärspråklig belysning (7,5 hp)

För betyget Godkänd ska den studerande

Kunskap och förståelse

  • med adekvat terminologi kunna redogöra för svenskans grammatiska struktur i ett jämförande perspektiv;
  • uppvisa ändamålsenliga kunskaper om svenskans grammatik i ett didaktiskt perspektiv;

Färdighet och förmåga

  • kunna analysera inlärarspråk ur ett grammatiskt och didaktiskt perspektiv;
  • kunna ge didaktiska rekommendationer till stöd för andraspråksinlärare i deras grammatiska utveckling;
  • kunna reflektera över och problematisera grammatikens roll och funktion i undervisning i svenska som andraspråk;
  • kunna använda ett vårdat, enkelt och begripligt språk enligt rådande skriftspråksnorm samt kunna visa förmåga att mottagar- och situationsanpassa sitt språk i tal och skrift.

Delkurs 4. Svenskans fonologi i tvärspråklig belysning (7,5 hp)

För betyget Godkänd ska den studerande

Kunskap och förståelse

  • med adekvat terminologi kunna redogöra för svenskans uttal i ett jämförande perspektiv, både vad avser segmentell fonologi och prosodi;
  • visa ändamålsenliga kunskaper om svenskans uttal ur ett didaktiskt perspektiv;

Färdighet och förmåga

  • kunna observera, dokumentera och analysera inlärarspråk ur olika fonologiska perspektiv;
  • kunna ge didaktiska rekommendationer till stöd för andraspråksinlärare i deras utveckling av svenskt uttal, särskilt med avseende på prioritering av uttalsdrag;
  • kunna analysera och värdera fonologiska aspekter av inlärarspråk ur ett kommunikativt och didaktiskt perspektiv;
  • kunna använda ett vårdat, enkelt och begripligt språk enligt rådande skriftspråksnorm samt kunna visa förmåga att mottagar- och situationsanpassa sitt språk i tal och skrift;

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • kunna diskutera förhållningssätt och attityder till brytning i ett samhällsperspektiv. 

 

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisningen ges i form av föreläsningar, seminarier och gruppövningar.

Examination

Delkurs 1. Det flerspråkiga klassrummet: examination sker genom bedömning av ett litteraturseminarium (1,5 hp), en individuell muntlig presentation (1,5 hp) och en skriftlig hemtentamen (4,5 hp). Litteraturseminariet och den muntliga presentationen bedöms med något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G); salstentamen bedöms med något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG) och bestämmer betyget för delkursen.

Delkurs 2. Andraspråksutveckling: examination sker genom bedömning av en läslogg (1 hp), ett litteraturseminarium (1 hp), en muntlig redovisning (1 hp) och en salstentamen (4,5 hp). Salstentamen bedöms med något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG) och bestämmer betyget för delkursen. De övriga uppgifterna bedöms med något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G).

Delkurs 3. Svenskans grammatik i tvärspråklig belysning: examination sker genom bedömning av ett litteraturseminarium (1 hp), en muntlig redovisning (1 hp) och en salstentamen (5,5 hp). Litteraturseminariet och den muntliga redovisningen bedöms med någon av betygsgraderna Godkänd (G) eller Underkänd (U); salstentamen bedöms med någon av betygsgraderna Väl godkänd (VG), Godkänd (G) eller Underkänd (U) och bestämmer betyget för delkursen.

Delkurs 4. Svenskans fonologi i tvärspråklig belysning: examination sker genom bedömning av ett litteraturseminarium (1,5 hp), en muntlig tentamen (2 hp) och en salstentamen (4 hp). Salstentamen bedöms med något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG) och bestämmer betyget för delkursen. De övriga uppgifterna bedöms med något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G).

Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.

För betyget Väl godkänd på hela kursen krävs att den studerande uppnått detta betyg på minst tre av delkurserna (22,5 hp).

Student som erhållit godkänt betyg får inte genomgå förnyat prov.

Student som inte har godkänt resultat på prov har rätt att delta i förnyat prov (s.k. omprov). Det första omprovet ska erbjudas senast två månader efter det ordinarie provet, dock tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. Tidpunkt för omprov ska meddelas senast i samband med det ordinarie provet.

Minst ett andra omprov (ett s.k. uppsamlingsprov) ska erbjudas inom ett år efter det ordinarie provtillfället. I de fall prov inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov ska det i stället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet.

Examinator kan besluta att en student som inte helt uppfyller målen för en examination men ligger nära gränsen för godkänt betyg kan få möjlighet till komplettering för att uppnå godkänt betyg på kursen. Komplettering av examinationen ska anpassas individuellt utifrån det eller de mål som studenten inte uppnått och ska äga rum inom två veckor efter att studenterna meddelats examinationsresultatet men före nästa examinationstillfälle. Det är enbart tillåtet att komplettera ett ej godkänt resultat till godkänt; komplettering för högre betyg är inte tillåtet. Om studenten så önskar har hen rätt att genomföra omexamination i stället för komplettering och således ha möjlighet att få högre betyg än godkänt.

Övriga föreskrifter

Tentamensskrivningar i campuskurser görs vid Umeå universitet, Campus Umeå. Till alla salstentamina är anmälan obligatorisk.

Stoppdatum för inlämningsuppgifter är terminens sista dag, om inte annat anges av undervisande lärare. Vid alla provtillfällen ska examinerande uppgifter göras eller lämnas in inom den tid som anges av undervisande lärare för att beaktas; annars måste de göras på nytt.



Om beslut fattas om att kursen inte längre ska ges eller om kursplanen reviderats garanteras studenten minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt tidigare kursplan under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.

Litteratur

Giltig från: 2025 vecka 1

Delkurs 1. Det flerspråkiga klassrummet (7,5 hp)

Flyman Mattsson Anna
Svenska som andraspråk på språkvetenskaplig grund
Upplaga 1 : Lund : Studentlitteratur : [2017] : 217 sidor :
ISBN: 9789144076256
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Läses enligt lärares anvisningar.

Greppa flerspråkigheten : en resurs i lärande och undervisning
Svensson Gudrun, Rosén Jenny, Straszer Boglárka, Wedin Åsa
Skolverket : 2018-02-26T09:00:00+01:00 :
http://www.skolverket.se/publikationer?id=3905
ISBN: 978-91-7559-316-6
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Håkansson Gisela
Tvåspråkighet hos barn i Sverige
Andra upplagan : Lund : Studentlitteratur : [2019] : 208 sidor :
ISBN: 9789144116297
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Kaya Anna
Svenska som andraspråk : för vilka och hur kan undervisningen organiseras?
Första upplagans första tryckning : Stockholm : Natur & Kultur : [2020] : 88 sidor :
ISBN: 9789127458628
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Nilsson Folke Jenny
Nyanländ i den svenska skolan : elevperspektiv på inkludering och skolövergångar
Första upplagan : Malmö : Gleerups : [2019] : 127 sidor :
ISBN: 9789140696656
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Skolans möte med nyanlända
Lahdenperä Pirjo, Sundgren Eva
Första upplagan : Stockholm : Liber : [2016] : 245 sidor :
ISBN: 9789147122196
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Svenska som andraspråk : i forskning, undervisning och samhälle
Hyltenstam Kenneth, Lindberg Inger
2. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2013 : 868 s. :
ISBN: 9789144070650 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Läses enligt lärares anvisning.

Ämnesplaner för svenska som andraspråk i grundskolan och gymnasiet
Skolverket :
www.skolverket.se
Obligatorisk

Skönlitteratur som väljs i samråd med läraren. Artiklar kan tillkomma, max 150 s.

Delkurs 2. Andraspråksutveckling (7,5 hp)

Abrahamsson Niclas
Andraspråksinlärning
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2009 : 305 s. :
ISBN: 978-91-44-01995-6 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Flerspråkiga elever : effektiv undervisning i en utmanande tid
Cummins Jim, Wadensjö Patricia
Första utgåvan : Stockholm : Natur & Kultur : 2017 : 305 sidor :
ISBN: 978-91-27-81875-0
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Flyman Mattsson Anna
Svenska som andraspråk på språkvetenskaplig grund
Upplaga 1 : Lund : Studentlitteratur : [2017] : 217 sidor :
ISBN: 9789144076256
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Språkinriktad undervisning : en handbok
Hajer Maaike, Meestringa Theun, Verwijst Ylva
Upplaga 3 : Lund : Studentlitteratur : [2020] : 245 sidor :
ISBN: 9789144151281
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Svensson Gudrun
Transspråkande i praktik och teori
Första utgåvan : [Stockholm] : Natur & Kultur : [2017] : 244 sidor :
ISBN: 9789127818200
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: s. 1-103

Referenslitteratur

Second language learning theories
Mitchell Rosamond, Myles Florence, Marsden Emma
3. ed. : London : Routledge : 2013 : 379 s. :
ISBN: 978-1-4441-6310-0
Se Umeå UB:s söktjänst

Skönlitteratur som väljs i samråd med läraren. Artiklar kan tillkomma, max 150 s.

Delkurs 3. Svenskans grammatik i tvärspråklig belysning, (7,5 hp)

Bolander Maria
Funktionell svensk grammatik
2. uppl. : Stockholm : Liber : 2005 : 236 s. :
ISBN: 91-47-05232-5
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Enström Ingegerd
Ordens värld : svenska ord - struktur och inlärning
2. uppl. : Uppsala : Hallgren & Fallgren : 2016 : 191 s. :
ISBN: 9789173828888
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Form i fokus : Del B Övningsbok i svensk grammatik.
Fasth Cecilia, Kannermark Anita
Andra upplagan : Lund : Folkuniversitetets förlag : [2017] : 251 sidor :
ISBN: 9789174347067
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Källström Roger
Svenska i kontrast : tvärspråkliga perspektiv på svensk grammatik
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2012 : 221 s. :
ISBN: 978-91-44-05573-2
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Lövestam Sara
Grammatikundervisning : för sfi och sva
Första upplagans första tryckning : Stockholm : Natur & kultur : [2016] : 117 sidor :
ISBN: 9789127445642
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Skolverket
Kursplaner för svenska som andraspråk, grundskolan och gymnasiet
www.skolverket.se :
Obligatorisk

Referenslitteratur

Flyman Mattsson Anna
Andraspråkets grammatik
Upplaga 1 : Lund : Studentlitteratur : [2021] : 224 sidor :
ISBN: 9789144129129
Se Umeå UB:s söktjänst

Flyman Mattsson Anna
Andraspråkets grammatik : övningsbok
Upplaga 1 : Lund : Studentlitteratur : [2021] : 144 sidor :
ISBN: 9789144129136
Se Umeå UB:s söktjänst

Skönlitteratur som väljs i samråd med läraren. Artiklar på ca 150 sidor kan tillkomma.

Delkurs 4. Svenskans fonologi i tvärspråklig belysning (7,5 hp)

Andersson Lars-Gunnar
Språktypologi och språksläktskap
4. uppl. : Stockholm : Liber : 2001 : 95 s. :
ISBN: 91-47-05118-3 ; 224:00
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Kjellin Olle
Uttalet, språket och hjärnan : teori och metodik för språkundervisningen
Uppsala : Hallgren & Fallgren : 2002 : 254 s. :
ISBN: 91-7382-756-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Rosenqvist Håkan
Uttalsboken : svenskt uttal i praktik och teori
1. uppl. : Stockholm : Natur & kultur : 2007 : 95, [1] s. :
ISBN: 9789127406452
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Skolverket
Kursplaner för svenska som andraspråk, grundskolan och gymnasiet
www.skolverket.se :
Obligatorisk

Svenska som andraspråk : i forskning, undervisning och samhälle
Hyltenstam Kenneth, Lindberg Inger
2. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2013 : 868 s. :
ISBN: 9789144070650 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Läsanvisning: S. 437-458. Boyd, Sally & Bredänge, Gunlög; Attityder till brytning - exemplet utländska lärare i Sverige

Thorén Bosse
Dags att skrota ”lång och kort vokal” inom svenska som andraspråk
Svenskans beskrivning 32. Karlstads universitet : 2011 :
http://www.bossethoren.se/bosse_Thoren_manus_Svebe32.pdf
Obligatorisk

Thorén Bosse
Svensk fonetik och uttalsundervisning
Tredje upplagan : [Stockholm] : Morfem : [2023] : 183 sidor :
ISBN: 9789188419323
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Perspektiv på svenskt uttal : fonologi, brytning och didaktik
Zetterholm Elisabeth, Tronnier Mechtild
Andra upplagan : Lund : Studentlitteratur : [2019] : 176 sidor :
ISBN: 9789144134604
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Referenslitteratur

Engstrand Olle
Fonetikens grunder
Lund : Studentlitteratur : 2004 : 355 s. :
ISBN: 91-44-04238-8 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Riad Tomas
Svenskt fonologikompendium
Institutionen för nordiska språk. Stockholms universitet : 1997 :
http://www.su.se/polopoly_fs/1.85723.1334922502!/menu/standard/file/Svenskt_Fonologikompendium.pdf

Skönlitteratur som väljs i samråd med läraren. Artiklar på ca 150 sidor kan tillkomma.