Huvudområden och successiv fördjupning:
Måltids- och restaurangvetenskap: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Kostvetenskap: Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras
I kursen studeras mat- och måltidskulturen i Sverige. Kursen innehåller både praktisk matlagning där du får lära dig att tillaga klassiska svenska maträtter - både traditionella och samtida, och föreläsningar där du får lära dig om de sociala, kulturella och historiska aspekterna av svenska matvanor. Efter genomgången kurs har du utvecklat din förmåga att förbereda och presentera autentiska svenska maträtter utifrån landets materiella, kulturella och sociala arv. Kursnivån är anpassad för att passa både dig som är nybörjare i köket och dig som är mer erfaren.
Kursen består av följande moduler:
Mat- och måltidskultur i ett historiskt såväl som samtida perspektiv (Food and Meal Cultures in a Historical and Contemporary Perspective), 6 hp
Projektarbete om svenska mattraditioner (Swedish Culinary Tradition Survey), 1,5 hp
Modul 1. Mat- och måltidskultur i ett historiskt såväl som samtida perspektiv, 6 hp I den första delen av kursen får du lära dig att tillaga svenska maträtter och på så sätt utveckla dina praktiska kunskaper i matlagning. Den praktiska träningen kompletteras med föreläsningar som relaterar till den mat som du har tillagat och kommer att tillaga, och hur denna mat passar in i Sveriges kulturella och historiska sammanhang.
Modul 2. Projektarbete om svenska mattraditioner, 1,5 hp I den andra delen av kursen fördjupa du dina teoretiska såväl som dina praktiska kunskaper. Du kommer att skapa en egen tolkning av en svensk rätt där du ska konceptualisera, tolka och förbereda en maträtt som skulle kunna vara en "svensk klassiker".
Förväntade studieresultat
Modul 1. Mat- och måltidskultur i ett historiskt såväl som samtida perspektiv, 6 hp För godkänd modul ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Förstå hur historiska, sociala och kulturella företeelser i det svenska samhället påverkat och påverkar mat- och måltidskultur
Färdighet och förmåga
Identifiera ingredienser som är centrala i den svenska matlagningskulturen
Använda tillagningsmetoder vanliga i det svenska köket
Planera, tillaga och reflektera över svenska maträtter
Modul 2. Projektarbete om svenska mattraditioner, 1,5 hp För godkänd modul ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Förklara kontextuella influenser som har givit upphov till svenska matarvet
Färdighet och förmåga
Skapa maträtter baserade på det svenska samhällets kulturella, sociala, och historiska kontext
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs med 25% studietakt på campus i Umeå. Obligatoriska undervisningspass äger rum kvällstid.
Modul 1. Mat- och måltidskultur i ett historiskt såväl som samtida perspektiv, 6 hp Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier och praktiskt arbete i kök. Praktiskt arbete är obligatoriskt.
Modul 2. Projektarbete om svenska mattraditioner, 1,5 hp Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier och praktiskt arbete i kök. Praktiskt arbete är obligatoriskt.
Examination
Modul 1. Mat- och måltidskultur i ett historiskt såväl som samtida perspektiv, 6 hp Modulen examineras genom följande examinationer:
Praktiska arbeten i grupp (U eller G)
Modul 2. Projektarbete om svenska mattraditioner, 1,5 hp Modulen examineras genom följande examinationer:
Individuell skriftlig uppgift (U, G eller VG)
Måltidsdesign i grupp (U eller G)
Muntlig presentation i grupp (U, G eller VG)
Hel kurs För att bli godkänd på hel kurs krävs att samtliga examinerande delar är godkända. För VG på hel kurs krävs VG på modul 2.
I följande text avser prov de examinationsformer som angivits ovan. Ett omprov ska erbjudas senast två månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av ordinarie prov har meddelats och studenten delgivits återkoppling på provet, exempelvis kopia av studentens tentamen. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov eller obligatoriska undervisningsmoment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med en annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i en sådan uppgift skall stå i rimlig proportion till det missade obligatoriska momentet.
Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.
Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid minst fem provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs. Studierektor kontaktas i sådana fall. Prov baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen. Student som erhållit godkänt resultat på ett prov får ej genomgå förnyad examination. I det fall kursplanen upphör att gälla eller genomgår större förändringar garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt den ursprungliga kursplanen under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.
TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelverk och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på universitetet e-tjänst för tillgodoräknande. Tillgodoräknande prövas av Studentcentrum vid Umeå universitet.
Litteratur
Giltig från:
2024 vecka 33
SVENSKA MATTRADITIONER 7.5 HP
Litteraturen för Svenska mattraditioner är artiklar och annat material som tillhandahålles av lärarna på kursen.