Engelskt namn: Communication Management
Denna kursplan gäller: 2024-09-02 och tillsvidare
Kurskod: 1KO003
Högskolepoäng: 30
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Inget huvudområde: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kultur- och medievetenskaper
Beslutad av: Humanistisk fakultetsnämnd, 2007-08-30
Reviderad av: Prefekten för Institutionen för kultur- och medievetenskaper, 2024-02-06
Kursen syftar till specialinriktade, såväl teoretiska som praktiska, kunskaper i medie- och kommunikationsvetenskap med inriktning mot strategisk kommunikation. Kursen behandlar framför allt frågor om förhållandet mellan organisation, kommunikation, hållbarhet, medier och samhälle på internationell, såväl som lokal nivå. Studenter på kursen analyserar och diskuterar detta med hjälp av flera olika former av skrift- och ljudmedier.
Kursen utgör termin 3 på Programmet för strategisk kommunikation. Kursen kan läsas som valbar kurs under termin 3 för Programmet för medie- och kommunikationsvetenskap. I kursen ingår fem moduler enligt nedan:
Modul 1. Strategisk kommunikation: PR (7,5 hp)
Communication Management: PR
Under modulen behandlas olika aspekter av public relations (PR), med fokus på mediehantering, legitimitet och relationsbyggande. I både teori och praktik behandlas hur PR kan förstås både utifrån en organisations interna förhållanden som utifrån det omgivande samhället.
Modul 2. Kriskommunikation (7,5 hp)
Crisis Communication
Modulen behandlar hur en organisation kan planera för, hantera och utvärdera kriskommunikation, såväl internt som externt. Fokus ligger på såväl samhällskatastrofer som organisatoriska kriser i en globaliserad värld. Betydelsen av såväl traditionella som digitala och sociala medier i kriskommunikation behandlas under kursen.
Modul 3. Omvärldsbevakning (3 hp)
Media Monitoring
Modulen ger en introduktion till metoder för omvärldsbevakning inom medie- och informationssektorn. Studenten ska undersöka hur branschen jobbar med digitala metoder för datainsamling, belysa vikten av källkritik och få en grundläggande förståelse av mediebevakning. Under modulen läses också en aktuell bok som berör en mediebransch i förändring.
Modul 4. Presentationsteknik (4,5 hp)
The Presentation
Under modulen prövar studenten olika typer av presentationsteknik som involverar ljud, och muntliga presentationer. Särskilt fokus läggs på upphovsrättigheter och skyldigheter vad gäller ljud- och bildproduktion.
Modul 5 Organisationskommunikation (7,5 hp)
Organisational Communication
Modulens mål är att ge en teoretisk bas i organisationsteori, organisationskommunikation och organisationskultur. Centralt i modulen är kommunikationens förutsättningar i olika organisationstyper, kommunikation som sker inom organisationer, samt mellan organisationer och samhälle.
Under hela kursen prövas att studenten kan:
Modul 1. Strategisk kommunikation: PR (7,5 hp)
För godkänd modul skall studenten kunna:
Modul 2. Kriskommunikation. (7,5 hp)
För godkänd modul ska studenten kunna:
Modul 3. Omvärldsbevakning (3,0 hp)
För godkänd modul skall studenten kunna:
Modul 4. Presentationsteknik (4,5 hp)
För godkänd modul skall studenten kunna:
Modul 5. Organisationskommunikation (7,5 hp)
För godkänd modul skall studenten kunna:
Univ: Godkända resultat på termin 1 och 2 på Programmet för strategisk kommunikation (HGSTR) eller Programmet för medie- och kommunikationsvetenskap (HGMED). Högst 7,5 hp får saknas från närmast föregående termin. B-uppsatsen ska vara godkänd.
Undervisningen på kursen består av föreläsningar, gruppövningar, case, självstudier, handledning och studiebesök. I de fall närvaro vid föreläsningar och övningar är obligatoriska, det vill säga av examinerande karaktär, anges detta särskilt i schemat.
Viss undervisning på engelska kan förekomma.
För den som är registrerad på kurs och har en funktionsnedsättning finns resurser för särskilt stöd.
För mer information kontakta Studentcentrum
Varje enskild modul examineras fortlöpande genom muntliga och skriftliga uppgifter. Dessa består mer specifikt av hemskrivningar, skriftliga rapporter, muntliga seminarier, muntliga och visuella redovisningar, ljudinspelningar, datorlaborationer samt rollspel.
Hemskrivningsperiodens inlämningsdatum gäller som tentamensdatum. Fortlöpande examinerande uppgifter ges betygsomdömena Godkänd (G) eller Underkänd (U), alternativt Väl godkänd (VG), Godkänd (G) och Underkänd (U). För studerande som inte godkänns vid det ordinarie provtillfället anordnas vid behov ytterligare ett provtillfälle senast två månader efter det ordinarie provtillfället (tre månader efter provtillfället om det ordinarie provtillfället är i maj eller juni), samt ett uppsamlingsprovtillfälle inom ett år från det ordinarie provtillfället. Den som godkänts i prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg.
En student som inte helt uppfyller målen för en examination men ligger nära gränsen för godkänt betyg kan, efter beslut av examinator, ges möjlighet till komplettering för att uppnå examinationsuppgiftens kriterier för godkänt betyg. Komplettering av examinationen ska anpassas individuellt utifrån det/de mål som inte uppnåtts av studenten och ska äga rum inom två veckor efter att studenterna meddelats examinationsresultatet men före nästa examinationstillfälle. Det är enbart tillåtet att komplettera ett ej godkänt resultat till godkänt, komplettering för högre betyg är ej tillåtet.
Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.
För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska delmoment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. För att få betyget Väl godkänd på hela kursen krävs att studenten fått detta betyg på moduler om minst 15 hp.
Studerande som registrerats på en kurs och har registrerade poäng i Ladok på kursen har rätt att examineras på kursen och dess delmoment upp till två år efter första registreringsdatum. Den studerande får tentera minst fem gånger på varje delmoment. Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att hos utbildningsledaren vid Humanistisk fakultet begära annan examinator.
Tillgodoräknande
Den student som önskar tillgodogöra utbildning som inhämtats vid annan institution eller annan högskola (svensk/utländsk) skall göra detta i den ordning som beskrivs i beslutet Tillgodoräknandeordning vid Umeå universitet (Dnr. 545-3317-02).
Ansökan om tillgodoräknande ska göras skriftligt. I ansökan ska anges vilken modul eller vilken kurs som ansökan avser. Bestyrkta kopior av kursbevis eller motsvarande, där det framgår lärosäte, tidpunkt, ämnestillhörighet, nivå, poängomfattning och betyg skall bifogas. Dessutom skall kursplan inklusive litteraturförteckning för de kurser som avses samt i förekommande fall uppsatsarbete bifogas.
Kursen får inte tas med i en examen tillsammans med någon av kurserna 1KO007 (tidigare KOMA41) Organisationers kommunikation, PR och samhälle 15 hp eller annan kurs med likartat innehåll.
Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga studierektor vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper.
Observera att kurslitteratur kan tillkomma enligt lärares anvisningar, dock senast två månader före kursstart.
Research handbook on strategic communication
Falkheimer Jesper, Heide Mats
Cheltenham : Edward Elgar Publishing : [2022] : xix, 501 sidor :
ISBN: 9781800379886
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
The handbook of public sector communication
Luoma-aho Vilma, Canel María-José
John Wiley & Sons, Inc. :
Online access for UMUB
ISBN: 9781119263197
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Artiklar och internetlänkar tillkommer enligt lärarens anvisningar
Coombs W. Timothy
Ongoing crisis communication : planning, managing, and responding
Sixth edition. : Thousand Oaks, California : SAGE Publications, Inc : [2023] : xv, 287 pages :
ISBN: 9781071816646
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Social media and crisis communication
Austin Lucinda L., Jin Yan
Second edition. : New York, NY : Routledge : 2022 : xxv, 406 pages :
ISBN: 9780367488994
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Krisen inifrån : om organisationers krismedvetenhet, ledarskap och kommunikation
Heide Mats, Simonsson Charlotte
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2016 : 217 s. :
ISBN: 9789144109428
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Kriskommunikation 2.0 : allmänhet, medier och myndigheter i det digitala medielandskapet
Karlstad : MSB : 2016 : 296 s. :
ISBN: 978-91-7383-708-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Artiklar och internetlänkar tillkommer enligt lärarens anvisningar
Wadensjö Måns
Monopolet
[Stockholm] : Albert Bonniers förlag : [2019] : 278 sidor :
ISBN: 9789100176495
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Artiklar och internetlänkar tillkommer enligt lärarens anvisningar
Består av anvisade texter och internetlänkar
Fredriksson Magnus
Organisationer och kommunikation
Upplaga 1 : Lund : Studentlitteratur : [2021] : 291 sidor :
ISBN: 9789144139739
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Den kommunikativa organisationen
Heide Mats, Simonsson Charlotte, Nothhaft Howard, Andersson Rickard, von Platen Sara
Sveriges kommunikatörer : 2018 :
Finns som pdf.
Obligatorisk
Kommunikation i organisationer
Heide Mats, Johansson Catrin, Simonsson Charlotte
Tredje upplagan : Stockholm : Liber : [2021] : 290 sidor :
ISBN: 9789147126439
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Artiklar och internetlänkar tillkommer enligt lärarens anvisningar
Observera att kurslitteratur kan tillkomma enligt lärares anvisningar, dock senast två månader före kursstart.
Research handbook on strategic communication
Falkheimer Jesper, Heide Mats
Cheltenham : Edward Elgar Publishing : [2022] : xix, 501 sidor :
ISBN: 9781800379886
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Luoma-aho Vilma
The handbook of public sector communication / edited by Vilma Liisa Luoma-aho, María-José Canel
uuuu-uuuu :
Obligatorisk
Artiklar och internetlänkar tillkommer enligt lärarens anvisningar
Coombs Timothy
Ongoing crisis communication : planning, managing, and responding
Fifth edition : Los Angeles : Sage Publications : [2019] : 235 sidor :
ISBN: 9781544328690
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Social media and crisis communication
Austin Lucinda L., Jin Yan
New York, NY : Routledge : 2018 : xx, 461 pages :
ISBN: 9781138812000
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Krisen inifrån : om organisationers krismedvetenhet, ledarskap och kommunikation
Heide Mats, Simonsson Charlotte
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2016 : 217 s. :
ISBN: 9789144109428
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Kriskommunikation 2.0 : allmänhet, medier och myndigheter i det digitala medielandskapet
Karlstad : MSB : 2016 : 296 s. :
ISBN: 978-91-7383-708-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Artiklar och internetlänkar tillkommer enligt lärarens anvisningar
Wadensjö Måns
Monopolet
[Stockholm] : Albert Bonniers förlag : [2019] : 278 sidor :
ISBN: 9789100176495
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Artiklar och internetlänkar tillkommer enligt lärarens anvisningar
Består av anvisade texter och internetlänkar
Fredriksson Magnus
Organisationer och kommunikation
Upplaga 1 : Lund : Studentlitteratur : [2021] : 291 sidor :
ISBN: 9789144139739
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Den kommunikativa organisationen
Heide Mats, Simonsson Charlotte, Nothhaft Howard, Andersson Rickard, von Platen Sara
InsSveriges kommunikatöret :
Finns som länl
Obligatorisk
Kommunikation i organisationer
Heide Mats, Johansson Catrin, Simonsson Charlotte
Tredje upplagan : Stockholm : Liber : [2021] : 290 sidor :
ISBN: 9789147126439
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Artiklar och internetlänkar tillkommer enligt lärarens anvisningar