Kursen behandlar strålbehandlingsacceleratorers tekniska uppbyggnad samt felsökning, service och kvalitetssäkring. Detta omfattar acceleratorer för kliniskt bruk, mikrovågsgenerering, magnetron, klystron, stråltransport, vakuumsystem, läcksökning samt parametrar som påverkar strålfältet och dess interlocksystem. Vidare behandlas kontrollprogram och kvalitetssäkring, användning av datoriserade mätsystem för 3D-strålfältsanalys, jonkammare, diod, film m m för test av prestanda och kontroll av terapistrålkällor. I kursen ingår en obligatorisk laborationsdel.
Kursen omfattar två moduler 1. Teoridel, 4 hp 2. Laborationsdel, 3.5 hp
Förväntade studieresultat
Studenten ska kunna Kunskap och förståelse
Ingående beskriva funktionerna hos en strålbehandlingsaccelerators huvudkomponenter.
Ingående redogöra för de viktigaste interlocksystemen
Beskriva strålbehandlingsgeometrin och förstå dess krav på precision
Färdighet och förmåga
Självständigt mäta och ur ett tekniskt kvalitetsperspektiv tolka dosfördelningar från elektroner och fotoner.
Beskriva och självständigt utföra de viktigaste kvalitetskontrollerna för en strålbehandlingsaccelerator
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Kritiskt bedöma och självständigt hantera olika strålskyddssituationer som kan uppstå kring en strålbehandlingsaccelerator
Behörighetskrav
Univ: För tillträde till kursen krävs minst 90 hp inklusive kursen Medicinsk teknik (5RA005, 10 hp) eller motsvarande kunskaper. Engelska A/6 och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier om utbildningen ges på svenska.
Undervisningens upplägg
Undervisningen är campusbaserad och bedrivs i form av föreläsningar, räkneövningar och handledda laborationer. Laborationerna är obligatoriska. Undervisningsspråket är svenska.
Examination
Modul 1: Teoridel 5 hp Modulen examineras med salstentamen. Betyget på modulen bedöms med Underkänd (U), Godkänd (G), Väl godkänd (VG).
Modul 2: Laborationsdel 2,5 hp. Modulen examineras med skriftliga laborationsrapporter. Betyget på modulen bedöms med Underkänd (U) eller Godkänd (G).
På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G), Väl godkänd (VG) och baseras på betyget på Modul 1. För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända.
Student som erhållit godkänt resultat på ett prov får ej genomgå förnyat prov.
Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.
En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för Institutionen för strålningsvetenskaper. För mer information, se Regler för betyg och examination på grund- och avancerad nivå, dnr: FS 1.1-574-22.
Övriga föreskrifter
I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla.