Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2024-08-08
Innehåll
Kursen fokuserar språklig variation i Norden, både med avseende på de nordiska språken och språken i Norden. Den internordiska språkförståelsen behandlas. Särskilt behandlas de nordiska språkens och de svenska minoritetsspråkens nutida situation.
Förväntade studieresultat
För betyget Godkänd ska den studerande kunna
Kunskap och förståelse
översiktligt beskriva olika språk på nordiskt område,
beskriva grundläggande likheter och skillnader mellan de skandinaviska språken på olika språkliga nivåer,
redogöra för aktuella språkpolitiska förhållanden i Norden.
Färdighet och förmåga
problematisera olika aspekter av den språkliga variationen och det språkpolititska arbetet i Norden,
beskriva huvuddragen i den internordiska språkförståelsen och dess utveckling över tid,
använda ett vårdat, enkelt och begripligt språk enligt rådande skriftspråksnorm och visa förmåga att mottagar- och situationsanpassa sitt skriftspråk.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
kritiskt värdera språkpolitiska förhållningssätt rörande såväl majoritetsspråk som minoritetsspråk.
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet
Undervisningens upplägg
Undervisningen består av föreläsningar och skriftliga diskussioner i nätbaserade forum.
Examination
Kursen examineras genom fyra individuella skriftliga hemtentamina.
Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.
Vid delexamination 1 (2 hp) och 2 (1,5 hp) används någon av betygsgraderna Underkänd (U) eller Godkänd (G). Vid delexamination 3 (2 hp) och 4 (2 hp) används någon av betygsgraderna Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). För kursbetyget VG krävs att betyg G har uppnåtts på delexaminationerna 1 och 2 samt att betyg VG har uppnåtts på både delexamination 3 och 4.
Student som erhållit godkänt betyg får inte genomgå förnyat prov.
Student som inte har godkänt resultat på prov har rätt att delta i förnyat prov (s.k. omprov). Det första omprovet ska erbjudas senast två månader efter det ordinarie provet, dock tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. Tidpunkt för omprov ska meddelas senast i samband med det ordinarie provet.
Minst ett andra omprov (ett s.k. uppsamlingsprov) ska erbjudas inom ett år efter det ordinarie provtillfället. I de fall prov inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov ska det i stället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet.
Examinator kan besluta att en student som inte helt uppfyller målen för en examination men ligger nära gränsen för godkänt betyg kan få möjlighet till komplettering för att uppnå godkänt betyg. Komplettering av examinationen ska anpassas individuellt utifrån det eller de mål som studenten inte uppnått och ska äga rum inom två veckor efter att studenterna meddelats examinationsresultatet men före nästa examinationstillfälle. Det är enbart tillåtet att komplettera ett ej godkänt resultat till godkänt; komplettering för högre betyg är inte tillåtet. Om studenten så önskar har hen rätt att genomföra omexamination i stället för komplettering och således ha möjlighet att få högre betyg än godkänt.
Övriga föreskrifter
Stoppdatum för inlämningsuppgifter är terminens sista dag, om inte annat anges av undervisande lärare. Vid alla provtillfällen ska examinerande uppgifter göras eller lämnas in inom den tid som anges av undervisande lärare för att beaktas; annars måste de göras på nytt.
Om beslut fattas om att kursen inte längre ska ges eller om kursplanen reviderats garanteras studenten minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt tidigare kursplan under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.