Beslutad av: Prefekten för Institutionen för språkstudier, 2025-03-12
Innehåll
Kursen innebär fördjupade studier kring flerspråkiga med språk-, läs- och skrivsvårigheter med förankring i teorier om andraspråksutveckling, flerspråkighet, språkpsykologi och specialpedagogik. Stort utrymme ägnas forskningsbaserade pedagogiska arbetssätt och metoder som främjar lärandet för flerspråkiga elever i klassrummet, med fokus på språk-, läs- och skrivförmåga. I kursen behandlas även hur skolan och pedagogen i samverkan med andra verksamheter och professioner kan ge stöd och utmaning till flerspråkiga elever med språk-, läs- och skrivsvårigheter.
Delkurs 1: Flerspråkighet och svenska som andraspråk Delkurs 2: Språk- läs- och skrivsvårigheter Delkurs 3: Flerspråkighet och språk-, läs- och skrivsvårigheter
Förväntade studieresultat
Delkurs 1 Flerspråkighet och svenska som andraspråk (2 hp)
För betyget Godkänd ska den studerande kunna
Kunskap och förståelse
redogöra för och diskutera grundläggande begrepp och teorier om flerspråkighet och andraspråksutveckling
beskriva hur utveckling av vardagsspråk och skolspråk hos andraspråksinlärare påverkar deras kunskapsutveckling
Delkurs 2 Språk-, läs- och skrivsvårigheter
För betyget Godkänd ska den studerande kunna
Kunskap och förståelse
beskriva olika uttryck för elevers språk-, läs- och skrivsvårigheter
diskutera språk-, läs- och skrivsvårigheter i relation till språkpsykologiska och specialpedagogiska teorier, samt i relation till elevens lärande och kunskapsutveckling
Delkurs 3 Flerspråkighet och läs- och skrivsvårigheter
För betyget Godkänd ska den studerande
Kunskap och förståelse
visa kunskap om aktuell forskning om språk-, läs- och skrivsvårigheter vid flerspråkighet
visa kännedom om kartläggning av språk-, läs- och skrivsvårigheter hos flerspråkiga elever och elever som är andraspråksinlärare av svenska
Färdighet och förmåga
kunna identifiera och diskutera implementering av forskningsbaserade metoder samt främjande och förebyggande faktorer i undervisning och lärmiljö som kan stödja flerspråkiga elever med språk-, läs- och skrivsvårigheter i relation till läroplanens mål och kunskapskrav
kunna diskutera möjligheter för samverkan med andra verksamheter och professioner när det gäller undervisningen av flerspråkiga elever i behov av extra anpassningar och särskilt stöd
Värderingsförmåga och förhållningssätt
kritiskt reflektera över hur individuella och miljömässiga faktorer påverkar språk- och kunskapsutvecklingen hos flerspråkiga elever.
Behörighetskrav
Gy: Svenska och engelska för grundläggande behörighet för högskolestudier. Univ: Ett av följande alternativ: 1) lärarexamen eller 2) 180 hp inom lärarprogram vari ska ingå lägst 6 hp verksamhetsförlagd utbildning.
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar och seminarier. Grupparbete förekommer. Undervisningen är helt nätbaserad. Tillgång till dator med internetuppkoppling, mikrofon och kamera krävs för fullgörande av kursen.
Examination
Delkurs 1. Examination sker genom bedömning av ett individuellt skriftligt kunskapsprov (quiz) samt ett asynkront seminarium. Vid examination används betygsgraderna Underkänd (U) eller Godkänd (G).
Delkurs 2. Examination sker genom bedömning av ett individuellt skriftligt kunskapsprov (quiz) samt ett asynkront seminarium. Vid examination används betygsgraderna Underkänd (U) eller Godkänd (G).
Delkurs 3 Examination sker genom bedömning av en läslogg, en kortare individuell skriftlig analysuppgift samt en fördjupande didaktisk tillämpningsuppgift. Vid examination av läslogg och analysuppgift används betygsgraderna Underkänd (U) eller Godkänd (G). Vid examination av tillämpningsuppgiften används betygsgraderna Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG). Betyget på tillämpningsuppgiften bestämmer betyget på kursen.
Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.
Student som erhållit godkänt betyg får inte genomgå förnyat prov.
Student som inte har godkänt resultat på prov har rätt att delta i förnyat prov (s.k. omprov). Det första omprovet ska erbjudas senast två månader efter det ordinarie provet, dock tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. Tidpunkt för omprov ska meddelas senast i samband med det ordinarie provet.
Minst ett andra omprov (ett s.k. uppsamlingsprov) ska erbjudas inom ett år efter det ordinarie provtillfället. I de fall prov inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov ska det i stället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet.
Övriga föreskrifter
Om beslut fattas om att kursen inte längre ska ges eller om kursplanen reviderats garanteras studenten minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt tidigare kursplan under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.