Engelskt namn: The Philosophy of Games: an Intensive Writing Course in Philosophy
Denna kursplan gäller: 2025-02-10 och tillsvidare
Kurskod: 1FL142
Högskolepoäng: 7,5
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Filosofi: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för idé- och samhällsstudier
Beslutad av: Prefekten för Institutionen för idé- och samhällsstudier, 2025-02-03
Spel är ett roligt sätt att fördriva tiden, men de verkar knappast vara en seriös eller viktig sysselsättning. Vi är ofta benägna att håna människor för att de spenderar för mycket tid på att spela onlinespel eller rollspel vid bordet. Den uppenbara förklaringen till varför spel ses som ett rent nöje är att deras resultat sällan spelar någon större roll. Så varför ägnar vi så mycket tid, energi och pengar åt dem?
Denna kurs introducerar studenter till aktuell forskning kring frågan om varför spel är viktiga. Kursen fokuserar särskilt på nyligen framlagda argument om att själva spelprocessen är betydelsefull, även om spelens mål är oviktiga. Studenterna introduceras till detta perspektiv genom Games: Agency as Art av C. Thi Nguyen, som bygger på resurser från ludologi, handlingsfilosofi och estetik. Vi kommer att kritiskt granska Nguyens förslag samt de svar det har fått i den filosofiska litteraturen från bland andra Thomas Hurka, Quill Kukla och Antonia Peacocke.
Kursen erbjuder ett praktiskt angreppssätt på filosofiskt skrivande. Studenter får möjlighet att träna viktiga moment i den filosofiska skrivprocessen: informationsinhämtning, skriva ett första utkast, ge och ta emot feedback på utkast, samt att omarbeta utkast till färdiga essäer. Genom dessa övningar får studenterna utveckla sina skrivfärdigheter samtidigt som de förvärvar fördjupad kunskap om aktuella debatter inom spelens filosofi.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna visa:
Kunskap och förståelse:
Färdigheter och förmågor:
Värderingsförmåga och förhållningssätt:
Studenter som antas till kursen måste ha minst 30 högskolepoäng inom humaniora eller samhällsvetenskap, eller motsvarande. Dessutom krävs engelska nivå B/6, eller motsvarande.
Undervisningen bedrivs online genom föreläsningar samt interaktiva skrivuppgifter. Undervisningen kommer att vara asynkron.
Examinationen består av fyra hemtentor i form av essäuppgifter samt aktivt deltagande. Det aktiva deltagandet innefattar: (i) att ge skriftlig feedback på andra studenters uppgifter, (ii) ett online-quiz med flervalsfrågor om kursinnehållet, och (iii) en kort skriftlig presentation på Canvas-forumet. På de första tre hemtentorna ges något av betygen underkänd (U) och godkänd (G), den sista hemtentan bedöms med betygen underkänd (U), godkänd (G) och väl godkänd (VG). På aktivt deltagande ges något av betygen underkänd (U) och godkänd (G). För godkänt betyg (G) krävs att alla obligatoriska moment har godkänts. För väl godkänt betyg (VG) krävs att den sista essäuppgiften bedömts som väl godkänd. All examination genomförs online.
Ett omprov ska erbjudas senast två månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats och kopia av studenternas tentamen är tillgänglig. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. Den som godkänts i prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg.
Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas efter studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 arbetsdagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.
I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.
I en examen får denna kurs inte inkluderas tillsammans med en annan kurs med liknande innehåll. Vid osäkerhet bör studenten konsultera studierektor vid Institutionen för idé- och samhällsstudier vid Umeå Universitet.
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.