I kursen kommer studenterna att utveckla förmågor, kunskaper och förståelse för yrkesutövandet. Kursen ger studenterna kunskaper om grundläggande juridiska, yrkesmässiga och lagstadgade ansvarsområden samt att kritiskt reflektera över de reglerande, finansiella och professionella mekanismer som styr deras framtida roller som praktiserande arkitekter.
Förväntade studieresultat
För godkänt resultat ska studenten kunna:
Kunskap och förståelse
förklara huvuddragen i gällande bygg- och planeringsregler, policys och lagstiftning, inklusive sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter, arkitektens och byggindustrins roll i processer för upphandling och byggproduktion och deras relevans för utvecklingen av ett projekt.
förklara arkitektens grundläggande juridiska, yrkesmässiga och lagstadgade ansvar, samt de organisationer, föreskrifter och förfaranden som är inblandade i förhandlingar och godkännande av arkitektoniska utformningar, inklusive fastighetsrätt, bygg- och planeringsregler samt hälso- och säkerhetslagstiftning.
förklara betydelsen av professionalism och arkitektens skyldigheter, ansvar och roll i förhållande till beställare, användare, byggherrar, medarbetare och samhället i stort, samt behovet av att bedöma och förbereda byggnadsunderlag av olika skalor och typer och metoder av undersökningen för att definiera beställar- och användarkrav och deras lämplighet för platsen och kontexten.
förklara hur man driver ett arkitektkontor, samtida metoder och trender i byggandet av den byggda miljön, grundläggande projektlednings-, organisations- och affärsteorier, principer för upphandling och leverering av arkitektoniska projekt och hur dessa definieras genom avtals- och organisationsstrukturer.
Färdighet och förmåga
kritiskt granska ekonomiska faktorer av betydelse för olika typer av byggnader, konstruktionssystem, specifikationsval, möjliga kostnadskontrollmekanismer och deras inverkan på arkitektonisk design.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
visa det personliga ansvar samt den kompetens och kunskap som krävs för att självständigt arbeta professionellt samt förmågan att identifiera individuella inlärningsbehov för att förbereda sig för kvalificerat arkitektarbete.
Behörighetskrav
För tillträde till kursen krävs minst 200 avklarade högskolepoäng, inklusive kurserna: Arkitekturteori 3:2 (10 hp) Arkitekturprojekt 3:2 (5 hp) Examensarbete, grundnivå, Konstnärlig kandidatexamen i arkitektur (15 hp) Synteskurs 1: Arkitektur- och stadsbyggnadsprojekt, positionering (20 hp)
Undervisningens upplägg
Kursen består av föreläsningar, seminarier, handledning, projektarbete - individuellt och i grupp - samt workshops.
Rätten att få undervisning och handledning gäller endast under den tid kursen, för vilken studenten är registrerad, pågår.
Examination
Kursen examineras genom presentationer i seminarier, och en inlämningsuppgift.
På kursen ges något av betygen Godkänd (G) eller Underkänd (U). För att bli godkänd på kursen måste alla obligatoriska muntliga, skriftliga och praktiska uppgifter vara färdiga och godkända.
Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.
Student som erhållit godkänt resultat på ett prov får ej genomgå förnyat prov. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas förnyat provtillfälle. Tidpunkt för omprov ska meddelas senast i samband med det ordinarie provet. Det första omprovet erbjuds senast två månader efter ordinarie provtillfälle, dock tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats. Undantaget de fall då ordinarie prov äger rum i maj eller juni månad, då erbjuds istället ett första omprovstillfälle inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. Dessutom erbjuds ytterligare minst ett omprov inom ett år från ordinarie provtillfälle.
En student som utan godkänt resultat har genomgått ordinarie prov samt ett omprov för en kurs eller en del av en kurs, har vid nästa omprovstillfälle rätt att få en annan examinator eller rättande lärare utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Student ska vända sig till studierektor eller motsvarande med en sådan begäran.
Övriga föreskrifter
I de fall en kurs upphört att gälla eller kursplan genomgått större förändringar garanteras minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt tidigare kursplan under en tid av maximalt två år från det att kursplan upphört att gälla eller att kursen slutat erbjudas.