"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Seminariekurs 2a: Arkitekturteknik, fördjupning, 5 hp

Engelskt namn: Seminar course 2a: Architectural Technology, Resolution

Denna kursplan gäller: 2024-01-08 och tillsvidare

Kurskod: 5AR424

Högskolepoäng: 5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Arkitektur: Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Godkänd, underkänd

Beslutad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2017-12-06

Reviderad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2023-11-03

Innehåll

I kursen kommer studenterna att vidareutveckla sin kunskap och kritiska förståelse för byggnadsteknik, miljökomfort, materialval, utveckling av system och detaljer. Studenterna kommer att tillämpa den kunskap som förvärvats i "Seminariekurs 1a: Arkitekturteknik, hållbarhet och miljöpåverkan" i, eller i relation till, aspekter av sitt designprojekt i "Synteskurs 2: Arkitektur- och stadsbyggnadsprojekt, fördjupning".

Förväntade studieresultat

För godkänt resultat ska studenten kunna:

Kunskap och förståelse

  • redogöra för byggnadskonstruktionsstrategier och visa förmåga att integrera kunskap om strukturella principer och byggnadstekniker.

Färdighet och förmåga

  • utifrån en brief utforma och presentera byggnadsprojekt av varierande skala, komplexitet, typ och kontext, genom användning av olika media.
  • ta hänsyn till byggnaders inverkan på miljön och föreskrifterna för hållbar design.
  • utveckla ett konceptuellt och kritiskt förhållningssätt till arkitektonisk design som integrerar de estetiska aspekterna och de tekniska kraven i en byggnad och samtidigt visa adekvat kunskap om byggnads- och konstruktionssystem, miljöstrategier och regelverk.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • undersöka, kritiskt värdera, välja ut, utvärdera och tillämpa olika strukturella, tekniska och konstruktiva system, komponenter och byggmaterial i ett praktiskt utformningsförslag utifrån miljöpåverkan av dessa val.
  • identifiera individuella inlärningsbehov och förstå det personliga ansvar som krävs för att förbereda sig för kvalificerat arkitektarbete.

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs minst 200 avklarade högskolepoäng, inklusive kurserna:
Arkitekturteori 3:2 (10 hp)
Arkitekturprojekt 3:2 (5 hp)
Examensarbete, grundnivå, Konstnärlig kandidatexamen i arkitektur (15 hp)
Synteskurs 1: Arkitektur- och stadsbyggnadsprojekt, positionering (20 hp)

Undervisningens upplägg

Kursen består av föreläsningar, seminarier, handledning, projektarbete - individuellt och i grupp - samt workshops.

Rätten att få undervisning och handledning gäller endast under den tid kursen, för vilken studenten är registrerad, pågår.  

Examination

Kursen examineras genom presentationer i seminarier, kritiktillfällen och en inlämningsuppgift.
 
På kursen ges något av betygen Godkänd (G) eller Underkänd (U). För att bli godkänd på kursen måste alla obligatoriska muntliga, skriftliga och praktiska uppgifter vara färdiga och godkända.

Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.

Student som erhållit godkänt resultat på ett prov får ej genomgå förnyat prov.
För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas förnyat provtillfälle. Tidpunkt för omprov ska meddelas senast i samband med det ordinarie provet. Det första omprovet erbjuds senast två månader efter ordinarie provtillfälle, dock tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats. Undantaget de fall då ordinarie prov äger rum i maj eller juni månad, då erbjuds istället ett första omprovstillfälle inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. Dessutom erbjuds ytterligare minst ett omprov inom ett år från ordinarie provtillfälle.

En student som utan godkänt resultat har genomgått ordinarie prov samt ett omprov för en kurs eller en del av en kurs, har vid nästa omprovstillfälle rätt att få en annan examinator eller rättande lärare utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Student ska vända sig till studierektor eller motsvarande med en sådan begäran.

Övriga föreskrifter

I de fall en kurs upphört att gälla eller kursplan genomgått större förändringar garanteras minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt tidigare kursplan under en tid av maximalt två år från det att kursplan upphört att gälla eller att kursen slutat erbjudas.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.