"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Samhällsvetenskaplig introduktionskurs, 30 hp

Engelskt namn: Introduction to Social Sciences

Denna kursplan gäller: 2024-03-04 och tillsvidare

Kurskod: 2EH055

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Ekonomisk historia: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Enheten för ekonomisk historia

Beslutad av: Prefekten, 2024-02-26

Innehåll

Kursen ger en introduktion till samhällsvetenskapliga studier samt grundläggande kunskaper om samhällsförändring. I de olika modulerna introduceras empiriska kunskaper, teorier, metoder, perspektiv och begrepp, vilka ligger till grund för att undersöka, analysera och förklara ekonomiska, politiska och sociala processer. Under kursen tränas de studerande i färdigheter såsom kritiskt tänkande, tidsplanering, samarbetsförmåga, muntlig kommunikation och självständighet. Dessutom, övas färdigheter i ett vetenskapligt förhållningssätt och akademiskt skrivande. Efter avslutad kurs ska den studerande ha förvärvat färdigheter i att formulera och undersöka samhällsvetenskapliga problem och presentera resultaten såväl skriftligt som muntligt. Nedan ges en kort beskrivning av modulinnehållen.

Modul 1. Introduktion till universitetsstudier, 4 hp.
I modulen ges en orientering till den högre utbildningens betydelse och innehåll, med fokus på samhällsvetenskapens bidrag. Genom modulens föreläsningar, tillämpade övningar och diskussioner förmedlas också insikter i studieteknik och studieplanering.

Modul 2. Långsiktig samhällsförändring del 1, 6 hp.
I modulen introduceras empiriska kunskaper om den svenska och internationella ekonomiska, politiska och sociala samhällsförändringen från det industriella genombrottet fram till första världskriget. Vidare presenteras teorier, begrepp och perspektiv för att analysera orsakssambanden mellan ekonomiska, politiska och sociala processer.   

Modul 3. Att tolka samhällsförändring, 5 hp.
Modulen ger insikter i hur samhällsvetenskapliga teorier och metoder vuxit fram och tillämpats. Därmed berörs såväl grundläggande kvalitativ som kvantitativ metod. Med utgångspunkt i olika teorier, debatter och perspektiv tränas de studerande i att samla in, analysera, tolka och redovisa olika former av empiriska material.

Modul 4. Långsiktig samhällsförändring del 2, 5 hp.
I modulen introduceras empiriska kunskaper om den svenska och internationella ekonomiska, politiska och sociala samhällsförändringen från första världskriget fram till 1970-talets början. Vidare presenteras teorier, begrepp och perspektiv för att analysera orsakssambanden mellan ekonomiska, politiska och sociala processer.   

Modul 5. Ekonomiska kriser, globalisering och hållbar utveckling, 5 hp.
Modulen presenterar ett brett samhällsvetenskapligt perspektiv på internationell samhällsutveckling sedan 1970-talet. Med fokus på ekonomiska kriser, globalisering och hållbar utveckling, studeras exempelvis de växande insikterna om miljöns, demokratins och fördelningsperspektivens betydelse. Modulens upplägg förbereder även för modul sex, akademiskt skrivande, genom att introducera möjliga fördjupningsområden.

Modul 6. Akademiskt skrivande, 5 hp.
Modulen tränar de studerande i akademiskt skrivande genom författandet av en rapport som uppfyller krav med avseende på referenshantering, struktur och språk. Under modulen behandlas skrivprocessens olika delar såsom problemformulering, avgränsning och källhantering. Modulen avslutas med att rapporten kritiskt ventileras i ett seminarium där de studerande agerar opponent och respondent.  

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska de studerande visa/ha förvärvat:

Modul 1. Introduktion till universitetsstudier, 4 hp.
Kunskap och förståelse
*    Kunskap om den högre utbildningens organisering, innehåll och betydelse.
*    Grundläggande kunskaper om de samhällsvetenskapliga ämnesområdena.  

Modul 2. Långsiktig samhällsförändring del 1, 6 hp.
Kunskap och förståelse
*    Grundläggande kunskaper om långsiktig ekonomisk och social förändring från tidigmodern tid fram till 1900-talets början.
*    Grundläggande kunskaper om industrialiseringens orsaker, spridning och effekter.
Färdighet och förmåga
*    Förmåga att beskriva och analysera ekonomisk och social förändring i ett långsiktigt och jämförande perspektiv.
*    Förmåga att självständigt författa en kortare text som berör en för modulen relevant problemställning.

Modul 3. Att tolka samhällsförändring, 5 hp.
Kunskap och förståelse
*    Grundläggande kunskaper om samhällsvetenskaplig teori och metod.
Färdighet och förmåga
*    Förmåga att samla in, analysera, tolka och redovisa olika former av empiriska material.

Modul 4. Långsiktig samhällsförändring, del 2, 5 hp.
Kunskap och förståelse
*    Grundläggande kunskaper om ekonomisk och social förändring från tidigt 1900-tal fram till 1970-talet.
*    Grundläggande kunskaper om arbetsmarknad och genusrelationer.
Färdighet och förmåga
*    Förmåga att beskriva och analysera ekonomisk och social förändring i ett långsiktigt och jämförande perspektiv.
*    Förmåga att analysera och muntligt presentera ett för modulen relevant problem.

Modul 5. Ekonomiska kriser, globalisering och hållbar utveckling, 5 hp.
Kunskap och förståelse
*    Grundläggande kunskaper om ekonomiska kriser, globalisering och hållbar utveckling.
Färdighet och förmåga
*    Färdigheter i att identifiera och analysera politiska och ekonomiska målkonflikter. 
Värderingsförmåga och förhållningssätt
*    Ett kritiskt och reflekterande förhållningssätt till modulens teman.

Modul 6. Akademiskt skrivande, 5 hp.
Kunskap och förståelse
*    Visa kunskap om samhällsvetenskapliga problemställningar och akademiskt skrivande.
Färdighet och förmåga
*    Genomföra grundläggande informationssökning och tillämpa ett källkritiskt perspektiv.
*    Förmåga att - inom given tidsram - självständigt formulera och undersöka ett samhällsvetenskapligt problem genom att författa en akademisk text.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
*    Förmåga att kritiskt och konstruktivt diskutera och värdera en akademisk text.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier och gruppövningar. Vissa undervisningsmoment med övningar kan vara obligatoriska. Undervisningen kan även i några fall ske på engelska.

 

 

Examination

Examination sker genom lärarledda seminarier, författande av inlämningsuppgifter, muntliga redovisningar, individuell muntlig examination samt individuell skriftlig salstentamina. För studerande som inte godkänts vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare ett provtillfälle i nära anslutning till respektive modul. För två av modulerna tillämpas endast betygen godkänd eller underkänd. I de övriga fyra modulerna tillämpas den tregradiga skalan: väl godkänd, godkänd, eller underkänd. Normalt ges inte betyget väl godkänt till sent inlämnade uppgifter. Omtentamen och övrig examination baserad på samma kursplan som vid ordinarie tentamen garanteras under två år efter vederbörande students första registrering på kursen. Efter två underkända omprovstillfällen för viss kurs eller del av kurs har studenten rätt att efter skriftlig begäran hos prefekten få byta examinator. Om särskilda skäl föreligger har examinator rätt att besluta om annan examinationsform.

Examinationerna för respektive modul under samhällsvetenskaplig introduktionskurs, 30 hp: Väl godkänd (VG), godkänd (G) eller underkänd (U) specificeras nedan.

Modul 1 examineras genom en mindre skriftlig uppgift och två obligatoriska seminarier. Som betyg ges för vardera uppgiften (G-U).
Modul 2 examineras genom en individuell PM och aktivt seminariedeltagande (G-U) samt skriftlig salstentamen (VG-G-U).  
Modul 3 examineras genom aktivt deltagande i två seminarier (G-U) samt en individuell PM (VG-G-U).
Modul 4 examineras genom individuell muntlig presentation (G-U) samt skriftlig salstentamen (VG-G-U).
Modul 5 examineras genom en individuell PM (VG-G-U) och muntlig tentamen (VG-G-U).
Modul 6 examineras genom en samförfattad rapport, följt av seminariebehandling där de studerande agerar opponent och respondent. Som betyg ges (G-U).

Betyg på kursens samtliga 30 hp erhålls först efter det att godkänt resultat uppnåtts på alla examinerande delar i respektive modul. För att erhålla betyget väl godkänd på samhällsvetenskaplig introduktionskurs krävs VG på minst 16 av de 21 hp där den tregradiga betygsskalan tillämpas. Avsteg från kursplanens examinationsformer kan göras för student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. En anpassning av kursens examinationsformer sker inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska examinator skyndsamt besluta om anpassad examinationsform, vilket ska meddelas studenten.

Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.
Efter fullgjord kurs är den studerande behörig att söka ekonomisk historia B vid Umeå universitet.

 

Litteratur

Giltig från: 2024 vecka 10

Allen Robert C.
Global economic history : a very short introduction
Oxford : Oxford University Press : 2011 : xiv, 170 s. :
ISBN: 9780199596652
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Göransson Anita
Från hushåll och släkt till marknad och stat.
Ingår i:
Äventyret Sverige
Stockholm : Utbildningsradion : cop. 1993 : 333 s. :
Obligatorisk
Läsanvisning: Tillhandahålls av Enheten för ekonomisk historia

Hållbar utveckling : nyanser och tolkningar
Hedenus Fredrik, Persson U. Martin, Sprei Frances
Andra upplagan : Lund : Studentlitteratur : [2022] : 151 sidor :
ISBN: 9789144161150
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Spelets regler : institutioner och lönebildning på den svenska arbetsmarknaden 1850-2018
Lundh Christer, Ylva
[Malmö] : Inläst för Myndigheten för tillgängliga medier : 2022 : 1 onlineresurs (24 tim., 49 min. ; cirka 382 sidor) :
ISBN: 9789130031436
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Nehls Eddy
Teori : en introduktion
Upplaga 1 : Lund : Studentlitteratur : [2023] : 142 sidor :
ISBN: 9789144162461
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Schön Lennart
Vår världs ekonomiska historia : D. 2 Den industriella tiden
2., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 499 s. :
ISBN: 9789144092775
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Sörlin Sverker
Till bildningens försvar : den svåra konsten att veta tillsammans
Första utgåvan : [Stockholm] : Natur & Kultur : [2019] : 253 sidor :
ISBN: 9789127823129
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Ett urval av artiklar tillkommer till samtliga moment.