Engelskt namn: The foundations of planning
Denna kursplan gäller: 2023-04-10 och tillsvidare
Kurskod: 2KG703
Högskolepoäng: 7,5
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Kulturgeografi: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Betygsskala: Tregradig skala
Ansvarig institution: Institutionen för geografi
Beslutad av: Prefekten, 2022-10-12
Reviderad av: Prefekten, 2023-04-12
Kursens mål är att ge studenten grundläggande kunskaper inom samhällsplanering. Kursen introducerar samhällsplaneringens historia och utveckling. En utgångspunkt tas i de olika perspektiv som funnits och finns inom praktisk planering och planeringsteori, såsom planeringens roll, metoder och förändrade innebörd. Under kursens gång introduceras även det svenska planeringssystemet och dess koppling till hållbarhetsmålen. Studenterna får arbeta aktivt med samhällplaneringsproblem genom att utföra en stadsdelsanalys.
För godkänd kurs ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
1. redogöra för samhällsplaneringens historia och utveckling,
2..redogöra för planeringens roll och reflektera över behovet av planering för ett hållbart samhällsbyggande,
3.förklara begrepp och teorier inom samhällsplanering och kulturgeografi,
4. beskriva och visa förståelse för det svenska planeringssystemet,
Färdighet och förmåga
5. planera och skriva korta uppsatser, individuellt eller i grupp, och presentera dem muntligt i enlighet med givna instruktioner och tidsramar,
6. systematiskt samla in geografisk information, till exempel med hjälp av kartor, intervjuer och statistik, och genomföra sammanfattningar av denna information,
7. tillämpa grundläggande metoder och verktyg inom samhällsplanering utifrån givna instruktioner,
Värderingsförmåga och förhållningssätt
8. exemplifiera och problematisera samhällsplaneringsutmaningar, historiskt och idag,
9. kritiskt analysera och diskutera samhällsplaneringens process och utfall utifrån olika dimensioner av hållbarhet.
Undervisning ges i form av föreläsningar, seminarier, gruppövningar, fältstudier och/eller studiebesök, samt gästföreläsningar. Stor vikt läggs vid studiebesök och gästföreläsningar för att diskutera aktuella planeringsärenden. Den studerande ska därutöver genomföra ett antal självständiga eller gruppvisa övningar. För kursen relevanta hållbarhetsaspekter presenteras fortlöpande i undervisningen. Delar av undervisningen kan komma att ges på engelska och med hjälp av distansöverbryggande teknik.
Kursen innehåller följande examinationer:
För godkänt på salstentamen krävs minst 50% av maxpoäng och för väl godkänt krävs minst 75%. Som betyg på kursen används en tregradig skala med betygsstegen Väl godkänd (VG), Godkänd (G) eller Underkänd (U). Betyg sätts på kursen när alla examinationer är godkända. För godkänt på kursen krävs att alla examinationer är godkända. För väl godkänt på kursen krävs dessutom väl godkänt på salstentamen.
Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.
Betyg kan inte överklagas, d.v.s. prövas av någon högre instans, men en student kan alltid göra anmärkningar mot rättningen eller begära att examinator omprövar sitt beslut.
Studerande som erhållit godkänt resultat på prov kan ej genomgå förnyat prov för högre betyg. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas förnyat provtillfälle i enlighet med Umeå universitets Regler för betyg och examination på grund- och avancerad nivå (FS 1.1.2-553-14). Ett omprov ska erbjudas senast två månader efter det ordinarie provet, dock tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle.
Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Sådan förfrågan ska prövas skyndsamt. Begäran om ny examinator ska ställas till studierektor.
Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om en tidigare utbildning eller yrkesverksamhet kan godtas för tillgodoräknande. Ansökningar om tillgodoräkningar (www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande/) handläggs av Examensenheten vid Studentcentrum.
I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år.
KGI = Tillhandahålles av institutionen för geografi via lärplattformen Canvas. Litteratur kopplat till föreläsningar, övningar och seminarier, enligt lärarens anvisningar tillkommer, ca 300 sidor.
Forsberg (red.) Gunnel
Samhällsplaneringens teori och praktik
Liber : 2019 : 384 sidor :
ISBN: 9789147113613
Se Umeå UB:s söktjänst
Boverket (2019) Konsten att bygga en stad - svenska stadsplaner genom seklerna.
Boverket : 2019 :
Konsten att bygga en stad.
SCB (2019) Markanvändningen i Sverige 2015
SCB : 2019 :
Markanvändningen i Sverige 2015
Anders Wästfelt (red.) (2014). Begagnade landskap använt, vårdat och värderat.
Riksantikvarieämbetet, Stockholm : 2014 :
Begagnade landskap - använt, vårdat och värderat (diva-portal.org)
Kulturprägel i fjällnära skog
Lennartsson Tommy, Tunón Håkan, Ljung Tomas, Westin Anna
Stockholm : Riksantikvarieämbetet : 2023 : 70 :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:raa:diva-8379
ISBN: 9789172099043
Se Umeå UB:s söktjänst
Hägerstrand T
Krafter som format det svenska kulturlandskapet (KGI)
Ur Mark och Vatten år 2010 BoDs 1988:35) : 1988 :
Kulturlandskap och bebyggelse (KGI)
Institutionen för geografi : 2023 :
Städer och stadslandskap (KGI)
Institutionen för geografi : 2023 :
KGI = Tillhandahålles av institutionen för geografi via lärplattformen Canvas. Litteratur kopplat till föreläsningar, övningar och seminarier, enligt lärarens anvisningar tillkommer, ca 300 sidor.