Kursen syftar till att ge grundläggande kunskaper inom samhällsplanering på lokal, regional, nationell och överstatlig nivå. Det svenska planeringssystemet och arbetet för en hållbar utveckling utgör utgångspunkten. Detta kompletteras med utblickar mot andra länder och världsdelar. Under kursen behandlas den sårbarhet som finns i dagens samhälle, exempelvis avseende den fysiska infrastrukturen och försörjningssystemen, men också hur samhällsplanering kan reducera denna sårbarhet. Särskilt uppmärksammas risker kopplat till klimatförändringar och övrig miljöpåverkan. Samhällsplaneringens möjligheter att bidra till en hållbar utveckling behandlas fortlöpande, inte minst sociala aspekter i planeringen. Kursen belyser även de intressekonflikter, såsom avvägningen mellan exploatering och bevarande, vilka ofta omger resurs- och markanvändningsfrågor i skilda geografiska sammanhang. Dessutom introduceras planeringsteori samt planeringsrelevanta metoder och verktyg.
Är du intresserad av vad studenter tycker om kursen? Om du skickar ett mail till Fredrik Gärling kan du få ta del av kursutvärderingen.
Anmälan och behörighet
Den här kursen innehåller tillfällen som är en del av ett program på Umeå universitet. Du kan bara söka kursen om du går det programmet. Information om ansökningstider och vad som gäller för dig får du från din institution.