Kursen genomförs i projektform. Genom självstudier, handledning, intervjuer och deltagande vid de olika momenten som ingår i strålbehandling göra en riskanalys av strålbehandlingskedjan. I riskanalysen ingår riskanalys av informations- och arbetsflöden samt analys av data för kalibrering av en linjäraccelerator. Arbetet kommer att ta sin utgångspunkt i den befintliga organisationen på strålterapiavdelningen. Studenterna förväntas identifiera de olika informationskällorna, informationstolkarna och befintliga kontrollmekanismerna. Denna information sammanställs på ett strukturerat sätt och analyseras. Kursen innehåller ett antal föreläsningar som ger en introduktion till de riskanalysverktyg som används frekvent inom sektorn. Tyngdpunkten läggs på Fault Tree Analysis (FTA) och Action Error Analysis (AEA). Målet är att bedöma relevansen och tillräckligheten hos de kontrollmekanismer som finns implementerade idag och föreslå kompletteringar.
Kursen omfattar två moduler 1. Riskanalys, 5 hp 2. Slutredovisning, 2,5 hp
Förväntade studieresultat
Efter genomgången kurs ska den studerande kunna
Kunskap och förståelse:
Ingående redogöra för de riskanalysverktyg som kan tillämpas på strålbehandlingsarbetsflödet.
Översiktligt redogöra för de befintliga kontrollmekanismerna i strålbehandlingsarbetsflödet.
Färdighet och förmåga
Analysera och kritiskt granska kontrollmekanismer i utvalda delar av strålbehandlingsarbetsflödet baserat på riskanalys.
Visa förmåga att tillämpa sina kunskaper och erfarenheter i att planera, genomföra och muntligt och skriftligt redovisa ett projekt enligt en given projektmodell och inom givna ekonomiska och tidsmässiga ramar.
Visa förmåga till lagarbete och samverkan med andra studenter såväl som relevanta yrkesgrupper inom hälso och sjukvården.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Visa förmåga att inhämta, integrera och källkritiskt värdera informationskällor.
Behörighetskrav
Univ: Strålningsdosimetri (5RA008, 15 hp), Röntgenteknik (5RA009, 7,5 hp), Strålningsbiologi och strålskydd (5RA010, 7,5 hp), Tillämpad dosimetri (5RA021, 5 hp) och Radioterapi (5RA022, 5 hp) eller motsvarande. De två senaste kurserna (5RA021 och 5RA022) kan med fördel läsas parallellt med denna kurs. Engelska A/6 och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier om utbildningen ges på svenska.
Undervisningens upplägg
Undervisningen är campusbaserad och arbetet utförs huvudsakligen i projektform enligt etablerad projektmodell med återkommande redovisningar. Ett antal föreläsningar ges som introduktion till riskanalys. Handledning ges gemensamt av legitimerad sjukhusfysiker och lärare från radiofysik. Undervisningsspråket är svenska eller engelska.
Examination
Modul 1. Riskanalys 5 hp Modulen examineras med skriftlig rapport och projektplan med betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G).
Modul 2. Slutredovisning 2,5 hp Modulen examineras med muntlig redovisning med betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G).
På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), eller Godkänd (G), Betyget på hela kursen beslutas först när kursens samtliga prov är genomförda och betyg på båda modulerna är beslutade.
Student som erhållit godkänt resultat på ett prov får ej genomgå förnyat prov.
Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.
En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för Institutionen för strålningsvetenskaper. För mer information, se Regler för betyg och examination på grund- och avancerad nivå, dnr: FS 1.1-574-22.
I de fall prov inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov ska det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet.
Övriga föreskrifter
I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla.