Engelskt namn: Methods in the Study of Religion - bachelor's course
Denna kursplan gäller: 2024-10-28 och tillsvidare
Kurskod: 1RE244
Högskolepoäng: 15
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Religionsvetenskap: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för idé- och samhällsstudier
Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2024-06-14
Kursen förbereder studenterna för att skriva kandidatuppsats genom att ge dem en praktisk introduktion till forskningsmetoder inom religionsvetenskap. Först en systematisk överblick av religionsvetenskapens utveckling, med fokus på ursprunget till dess metoder i andra discipliner. Studenterna kommer att lära sig olika praktiska forskningsmetoder som idag används inom religionsvetenskaplig forskning, allt från arkivarbete till intervjuer och observationer. Efter avslutad kurs kommer studenterna att vara väl förberedda för att utveckla en frågeställning och utföra en undersökning inom ramen för sin kandidatuppsats.
Delkurs 1: Områdesöversikt (3 hp)
Denna delkurs kommer att introducera studenterna till den historiska utvecklingen av religionsvetenskap som ett vetenskapligt område, dess discipliner och teoretiska diskussioner.
Delkurs 2: Historiska metoder för religionsstudier (6 hp)
Denna delkurs kommer att introducera studenterna till användningen av arkiv (i olika former), litteraturbaserad forskning, källkritik och metoder för textanalys. Detta kommer att ge studenterna kunskap och förståelse för hur man kan bedriva historisk och textinriktad forskning på ett metodiskt och vetenskapligt sätt. Inom ramen för kursen får studenterna genomföra praktiska uppgifter där de metodiska kunskaperna tillämpas. Studenterna kommer också att få reflektera över teoretiska frågor om historiebruk inom religionsstudier.
Delkurs 3: Religionsbeteendevetenskapliga metoder (6 hp)
Delkursen behandlar på ett fördjupande sätt olika metodologiska perspektiv inom religionsbeteendevetenskap samt relaterade etiska frågeställningar. Del kursen ger studenterna kunskap och förståelse för ett urval av metoder relevanta för religionsbeteendevetenskaplig forskning i såväl digitala som analoga miljöer. Delkursen ger också studenterna inblick i olika tekniska lösningar i relation till vald metod. Inom ramen för delkursen ges studenterna möjlighet att överväga och pröva metoder för empiriinsamling och analys inför kommande uppsatsarbete.
Delkurs 1:
För godkänd kurs ska studenten kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Delkurs 2:
För godkänd kurs ska studenten kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Delkurs 3:
För godkänd kurs ska studenten kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För kursen fordras universitets- eller högskolestudier i teologi och/eller religionsvetenskap omfattande 60 hp med godkänt resultat på minst 45 hp, där det ingår minst en kurs om 7,5 hp inom religionshistoria och minst en kurs om 7,5 hp inom religionsbeteendevetenskap.
Engelska B/6 och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier (om kursen ges på svenska).
Undervisningen består i huvudsak av föreläsningar, seminarier, workshops och studiebesök (som kan innefatta virtuella besök).
Varje delkurs examineras för sig. Kunskapsredovisning sker i form av skriftliga uppgifter, muntliga redovisningar och seminarier. Muntliga redovisningar och seminarier bedöms med betygsgraderna Godkänd och Underkänd. Skriftliga uppgifter bedöms med betygsgraderna Väl godkänd, Godkänd och Underkänd. För ett erhålla betyget Väl godkänd på hela kursen krävs betyget Väl godkänd på alla delar som bedöms med betygsgraderna Väl godkänd, Godkänd, och Underkänd, samt betyget Godkänd på övriga delar.
För studerande som inte godkänts vid det ordinarie provtillfället anordnas ett omprov inom två månader efter ordinarie provtillfälle, för prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle samt ytterligare ett inom ett år, så kallat uppsamlingsprov. Den som godkänts i prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg.
Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas efter studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 arbetsdagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.
I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.
I en examen får denna kurs inte inkluderas tillsammans med en annan kurs med liknande innehåll. Vid osäkerhet bör studenten konsultera studierektor vid Institutionen för idé- och samhällsstudier vid Umeå Universitet.
Artiklar och andra webbaserade resurser som tillhandahålls av institutionen