"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Religionsvetenskapliga metoder - kandidatkurs

  • Antal högskolepoäng 15 hp
  • Nivå Grundnivå fortsättningskurs
  • Studieform Distans
  • Starttid Hösttermin 2025

Om kursen

Kursen förbereder studenterna för att skriva kandidatuppsats genom att ge dem en praktisk introduktion till forskningsmetoder inom religionsvetenskap. Först en systematisk överblick av religionsvetenskapens utveckling, med fokus på ursprunget till dess metoder i andra discipliner. Studenterna kommer att lära sig olika praktiska forskningsmetoder som idag används inom religionsvetenskaplig forskning, allt från arkivarbete till intervjuer och observationer. Efter avslutad kurs kommer studenterna att vara väl förberedda för att utveckla en frågeställning och utföra en undersökning inom ramen för sin kandidatuppsats. 

Delar av kursen kan komma att ges på engelska.

Delkurs 1: Områdesöversikt (3 hp) 

Denna delkurs kommer att introducera studenterna till den historiska utvecklingen av religionsvetenskap som ett vetenskapligt område, dess discipliner och teoretiska diskussioner. 

Delkurs 2: Historiska metoder för religionsstudier (6 hp) 

Denna delkurs kommer att introducera studenterna till användningen av arkiv (i olika former), litteraturbaserad forskning, källkritik och metoder för textanalys. Detta kommer att ge studenterna kunskap och förståelse för hur man kan bedriva historisk och textinriktad forskning på ett metodiskt och vetenskapligt sätt. Inom ramen för kursen får studenterna genomföra praktiska uppgifter där de metodiska kunskaperna tillämpas. Studenterna kommer också att få reflektera över teoretiska frågor om historiebruk inom religionsstudier. 

Delkurs 3: Religionsbeteendevetenskapliga metoder (6 hp) 

Delkursen behandlar på ett fördjupande sätt olika metodologiska perspektiv inom religionsbeteendevetenskap samt relaterade etiska frågeställningar. Del kursen ger studenterna kunskap och förståelse för ett urval av metoder relevanta för religionsbeteendevetenskaplig forskning i såväl digitala som analoga miljöer. Delkursen ger också studenterna inblick i olika tekniska lösningar i relation till vald metod. Inom ramen för delkursen ges studenterna möjlighet att överväga och pröva metoder för empiriinsamling och analys inför kommande uppsatsarbete. 

Anmälan och behörighet

Religionsvetenskapliga metoder - kandidatkurs, 15 hp

Startar

1 september 2025

Slutar

18 januari 2026

Studieort

Ortsoberoende

Undervisningsspråk

Svenska

Studieform

Blandade tider, 50%, Distans

Antal obligatoriska träffar

Inga obligatoriska träffar

Upplägg för distanskurs

Obligatoriska tillfällen för undervisning och examination kan ingå online.

För kursen rekommenderas dator (windows 10 eller senare eller macOS), stabilt internet samt headset och webbkamera. Möjligheterna att använda lärplattformen Canvas via mobil eller surfplatta är begränsade. Som webbläsare rekommenderas Chrome eller Firefox.

Behörighetskrav

För kursen fordras universitets- eller högskolestudier i teologi och/eller religionsvetenskap omfattande 60 hp med godkänt resultat på minst 45 hp, där det ingår minst en kurs om 7,5 hp inom religionshistoria och minst en kurs om 7,5 hp inom religionsbeteendevetenskap.  

Engelska B/6 och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier (om kursen ges på svenska).  

 

Urval

Högskolepoäng avklarade per sista anmälningsdag (för utbildning på grundnivå 1-165 hp, för avancerad nivå 30-285 hp)

Studieavgift

Gäller endast medborgare utanför EU, ESS och Schweiz. Anmälningsavgift: 900 kr. Studieavgift, första inbetalningen: 24 150 kr. Total studieavgift: 24 150 kr. Anmälnings- och studieavgifter

Anmälningskod

UMU-12032

Anmälan

Du kan inte anmäla dig ännu. Anmälan öppnar 17 mars 2025 klockan 09:00. Sista anmälningsdag är den 15 april 2025.

Kontaktformulär

Kontaktformulär

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)

Kontaktperson för kursen är:
Studievägledaren för religionsvetenskap och teologi