Engelskt namn: Religious education
Denna kursplan gäller: 2024-02-05 och tillsvidare
Kurskod: 1RE242
Högskolepoäng: 7,5
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Religionsvetenskap: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för idé- och samhällsstudier
Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2024-01-29
Inom ramen för kursen introduceras religionsdidaktik som ämne med fokus på aktuella frågor inom forskningsområdet. Olika perspektiv på undervisning om religioner och religiositet som sker i skolan behandlas. Momentet problematiserar och diskuterar religionsvetenskap som ämne och dess historia. Kursen innehåller teoretiska inslag där religionsdidaktisk forskning diskuteras och praktiska inslag där deltagarna får utrymme att omsätta sina idéer i undervisningssituationen. Olika metoder för religionsundervisning kommer att behandlas under kursen.
För godkänd kurs ska studenten kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Undervisning ges i form av föreläsningar och seminarier. Deltagande i seminarierna är obligatoriskt. Viss undervisning på engelska kan förekomma.
Tekniska krav
Examinationen utgörs av aktivt deltagande i seminarierna och skriftliga inlämningsuppgifter. För de skriftliga inlämningsuppgifterna ges betygen Underkänd, Godkänd och Väl godkänd. För seminarierna ges betygen Underkänd och Godkänd. För godkänt seminariedeltagande krävs aktivt deltagande på samtliga seminarier.
Betygsskalan för kursen består av betygen Underkänd, Godkänd och Väl godkänd. För betyget Godkänd på hela kursen krävs betyget Godkänd på de skriftliga inlämningsuppgifterna proven och seminarierna. För att få Väl godkänd på hela kursen krävs att den studerande skall ha uppnått Väl godkänd på minst hälften av de skriftliga inlämningsuppgifterna samt Godkänt på seminarierna.
För studerande som inte godkänts vid det ordinarie provtillfället anordnas ett omprov inom två månader efter ordinarie provtillfälle, för prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle samt ytterligare ett inom ett år, så kallat uppsamlingsprov. Den som godkänts i prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg.
Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas efter studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 arbetsdagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.
I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.
I en examen får denna kurs inte inkluderas tillsammans med en annan kurs med liknande innehåll. Vid osäkerhet bör studenten konsultera studierektor vid Institutionen för idé- och samhällsstudier vid Umeå Universitet.
Religion : i människors medvetanden och samhällen
Hammer Olav, Sørensen Jesper
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2010 : 216 s. :
ISBN: 9789144059129
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst.
Läsanvisning: valda delar.
För studenter som läst Religionsvetenskap 1 (moment 1) föreslås en ersättningsbok. Kontakta läraren för att få veta vilken.
Löfstedt Malin
Religionsdidaktik : mångfald, livsfrågor och etik i skolan
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2011 : 219 s. :
ISBN: 978-91-44-05785-9
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst.
Läsanvisning: valda delar: inledning, kapitel 1-2 och 5
För studenter som läst Religionsvetenskap 1 (moment 1) föreslås en ersättningsbok. Kontakta läraren för att få veta vilken.
Mellan kunskap och fostran : en bok om syfte och mål med skolans undervisning om etik
Irisdotter Sara, Alvén Fredrik, Kittelmann Flensner Karin, Hammarén Nils, Lilja Annika, Liljefors Persson Bodil, Liljestrand Johan, Lindström Niclas, Löfstedt Malin, Svensson Jonas, Westerström Björn, Franck Olof, Thalén Peder
Upplaga 1 : Lund : Studentlitteratur AB : [2023] : 189 sidor :
ISBN: 9789144167596
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Läsanvisning: valda delar.
Artiklar tillkommer.