Kursen ger en grundläggande utbildning i rättsmedicin med inriktning mot det som är relevant för jurister som jobbar med brottmål där medicinsk bevisning förekommer. Kursen är strukturerad i tre delar för att ge en omfattande förståelse inom området.
I den första delen av kursen ges en övergripande introduktion till rättsmedicinen. Här behandlas utredning och handläggning av dödsfall, dödstecken och andra likfenomen samt inverkan av yttre påverkan såsom förgiftningar, skador till följd av trubbigt våld, skarpt våld, skottvåld, kvävning samt elektrisk och termisk inverkan.
I den andra delen av kursen fördjupas kunskapen med fokus på rättsmedicinens roll i brottmål. Det inkluderar att förstå rollen och betydelsen av rättsintyg i brottmål, inklusive en analys av deras styrkor och svagheter. Vidare utforskas den filosofiska grunden för rättsmedicinska bedömningar och hur dessa skiljer sig från generella medicinska resonemang. Därutöver belyses de specifika utmaningarna som finns vid utredning av våld i nära relation särskilt.
Den sista delen av kursen fokuserar på identifiering av avlidna (inklusive katastrofidentifiering, även känd som "disaster victim identification"), rättsantropologi, DNA som bevis och rättsläkarens roll vid en fyndplatsundersökning.
Förväntade studieresultat
Kunskap och förståelse
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
beskriva och förklara hur den rättsmedicinska verksamheten i Sverige är organiserad
beskriva och förklara typiska likfenomen och hur dessa kan försvåra eller dölja skador på en avliden
i enkla termer förklara vilka typer av skador och andra fynd som typiskt förekommer inklusive mekanismerna bakom dessa, vid trubbigt våld, skarpt våld, våld från skjutvapen, inverkan av brand, kyla och el samt asfyxi
i enkla termer förklara den sakkunnigroll läkare bör inta när de yttrar sig i brottmål och hur denna skiljer sig från hur läkare typiskt förhåller sig till sina patienter
förklara hur en rättsmedicinsk obduktion går till och vad som skiljer den från en obduktion utförd inom hälso- och sjukvården
Färdigheter och förmåga
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
förstå och kunna tillämpa den rättsliga regleringen av rättsintyg i brottmål
förstå och kunna tillämpa den rättsliga regleringen av rättsmedicinska obduktioner
kunna hantera de särskilda svårigheter som är kopplade till rättsmedicinsk utredning av våld i nära relation
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
problematisera och ifrågasätta rättsmedicinsk bevisning i brottmål
problematisera och ifrågasätta användandet av patientjournal som bevisning
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet
Undervisningens upplägg
Undervisningen sker på distans via lärplattformen Canvas. Kursen innehåller inga fysiska träffar. Undervisningen består av en introduktionsföreläsning följt av tre delar med inspelade föreläsningar. Efter de två första delarna genomförs relaterade fallseminarier där studenterna får möjlighet att fördjupa sig i den kunskap som lärs ut i delens föreläsningar. Efter den tredje delen kommer en uppsamlingsföreläsning till vilken studenterna kan skicka in frågor.
Tillgång till dator med stabil internetuppkoppling krävs. För aktivt deltagande vid seminarierna behövs hörlurar och mikrofon.
Examination
Kursen examineras i grupp genom två obligatoriska fallseminarier med individuell bedömning samt individuellt med en hemtentamen. Samtliga delar utgör bedömningsunderlag för betyg. Betyget på kursen bedöms med Underkänd (U), Godkänd (G), och Väl Godkänd (VG). Betyget utgör en sammanfattande bedömning och sätts först när båda fallseminarier och hemtentamen är genomförda med minst godkänt resultat.
Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination, och som har erhållit ett beslut om rätt till stöd från samordnare för studenter med funktionsnedsättning vid Studentcentrum, ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.
Övriga föreskrifter
I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla.
Litteratur
Giltig från:
2024 vecka 23
Rekommenderad litteratur
Kurskompendium Rättsmedicin : Läsanvisning: Ges ut i samband med kursstart.
Rättsmedicin i teori och praktik : en guide för läkare och jurister Thiblin Ingemar, Michard Jean-François 1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 225 s. : ISBN: 9789144102979 Se Umeå UB:s söktjänst