Huvudområden och successiv fördjupning:
Arbetsterapi: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Avdelningen för arbetsterapi
Beslutad av: Programrådet för arbetsterapeut-, fysioterapeut-, och idrottsfysiologprogrammen (PRAFI), 2025-01-22
Innehåll
Med ett övergripande perspektiv utifrån mänskliga rättigheter och social hållbarhet introduceras folkhälsobegrepp och fördjupning sker utifrån aktivitetsrelaterade folkhälsoutmaningar. Under kursen behandlas aktivitetsvetenskapliga begrepp inom ramen för rätten till aktivitet samt intersektionella perspektiv på tillgänglighet till aktivitet.
Förväntade studieresultat
Kunskap och förståelse: Studenten ska kunna 1. Beskriva olika gruppers tillgång till aktivitet med beaktande av samhällsnormer och ett intersektionellt perspektiv.
Färdigheter och förmåga: Studenten ska kunna 2. Observera och analysera en plats tillgänglighet med fokus på samhällsnormer och ett intersektionellt perspektiv. 3. Argumentera för rätten till aktivitet och beskriva konsekvenser av begränsad tillgång till aktivitet. 4. Undersöka aktivitetsrelaterade folkhälsoutmaningar utifrån aspekter av mänskliga rättigheter och social hållbarhet.
Värderingsförmåga och förhållningssätt: Studenten ska kunna 5. Problematisera sin egen maktposition i samhället och dess inverkan på yrkesutövning som arbetsterapeut. 6. Överväga konsekvenser av aktivitetsrelaterade folkhälsoutmaningar för mänskliga rättigheter och social hållbarhet.
Behörighetskrav
Godkända kurser motsvarande termin 1, 2, 3 och 4 inom arbetsterapeutprogrammet enligt utbildningsplan
Undervisningens upplägg
Kursens upplägg blandar individuellt arbete med arbete i mindre grupper. I kursen genomförs ett praktiskt prov på studieorten i Umeå och under kursens gång sker även ett besök på en plats i samhället för att undersöka tillgänglighet utifrån samhällsnormer och ett intersektionellt perspektiv. Studenten förutsätts vara aktiv och själv söka och bearbeta information utöver de föreläsningar som erbjuds. Undervisningsformer som kan förekomma under denna kurs är bland annat seminarier och föreläsningar.
Examination
FSR 1 och 2 prövas genom individuell muntlig presentation i grupp FSR 3 prövas genom praktiskt prov i form av att leda ett pedagogiskt tillfälle FSR 4 och 6 prövas genom individuell muntlig presentation FSR 5 prövas genom individuell skriftlig reflektion
Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination, och som har erhållit ett beslut om rätt till stöd från samordnare för studenter med funktionsnedsättning vid Studentcentrum, ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten. Antalet provtillfällen är begränsade till totalt fem.
Alla obligatoriska moment utgör bedömningsunderlag för betyg på kursen. Bedömningskriterier anges i kursens uppgiftsbeskrivningar. På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). Betyget utgör en sammanfattande bedömning och sätts först när samtliga obligatoriska moment är genomförda och bedömda.
Övriga föreskrifter
I det fall kursen har upphört att gälla eller kursplanen genomgått större förändringar ska prov/förnyat prov som baseras på samma kursplan som ordinarie tentamen garanteras under 2 år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.