Engelskt namn: Project work in Biomedical Engineering
Denna kursplan gäller: 2024-12-30
och tillsvidare
Kurskod: 3RA057
Högskolepoäng: 15
Utbildningsnivå: Avancerad nivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Medicinsk teknik: Avancerad nivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Radiofysik
Beslutad av: Programrådet för biomedicinprogrammen och masterprogrammet i medicinsk teknik (PRBMT), 2024-02-27
Innehåll
Projektarbete i medicinsk teknik omfattar en självständig, experimentellt inriktad fördjupningsuppgift inom det medicintekniska ämnet som ansluter till den verksamhet som finns på en forskningsinstitution, en offentlig förvaltning, eller teknikföretag. Studentens professionella utveckling stöttas genom individuell handledning. Kursen omfattar planering, genomförande av experimentell uppgift, bearbetning av data, sammanställning av resultat, att tolka och analysera data, samt att skriva en rapport i den vetenskapliga uppsatsens format. Kursen omfattar även sökning av för projektet relevant litteratur liksom värdering och sammanställning av litteraturen.
Förväntade studieresultat
Kunskap och förståelse:
Studenten ska kunna
Visa på förståelse i grundläggande vetenskaplig metodik och experimentdesign
Demonstrera fördjupning och breddning av sina kunskaper inom det medicintekniska området relaterat till det valda projektet
Färdigheter och förmåga:
Studenten ska kunna
Tillämpa sina fördjupade kunskaper och färdigheter i genomförandet av projektet
Granska, dokumentera, analysera och optimera egna vetenskapliga undersökningar
Presentera vetenskapliga resultat i skriftlig och muntlig form.
Värderingsförmåga och förhållningssätt:
Studenten ska kunna
Kritisk värdera projektets styrkor och svagheter utifrån ett vetenskapligt perspektiv
Analysera och värdera reproducerbarheten i genomförda experiment
Reflektera över samhälleliga och etiska aspekter som är relevanta för det genomförda arbetet
Behörighetskrav
Univ: Totalt 180 hp, varav 20 hp inom medicinsk teknik, avancerad nivå, eller motsvarande. Engelska A/6 och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier om utbildningen ges på svenska.
Undervisningens upplägg
Studenten deltar i ett angivet forskningsprojekt och genomför inom detta ett fördjupande projektarbete, under ledning av en vetenskaplig handledare. Studenten genomför även självstudier om den teoretiska bakgrunden genom läsning av vetenskaplig litteratur. Deltagande i aktiviteter inom forskningsmiljön i anknytning till projektet som utvecklar studentens vetenskapliga förhållningssätt. Projektarbetet motsvarar 10 veckors heltidsarbete. Undervisningen kan ges helt eller delvis på engelska.
Examination
Studenten skall ha en handledare vid Umeå universitet. Om arbetet utförs på annan arbetsplats, skall även en biträdande handledare på denna arbetsplats utses.
En kortfattad projektplan innehållande definition av projektets syfte och specifika målsättning, en arbetsplan där metoder särskilt anges och en tidsplan ska godkännas två veckor innan kursstart.
Studenten genomför en muntlig redovisning som bedöms individuellt med Underkänd (U) eller Godkänd (G). Studenten lämnar också in en vetenskaplig rapport som ges betyget Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).
På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). Betyget baseras på det betyg som erhölls på den vetenskapliga rapporten och sätts först när båda examinationer (muntlig redovisning och vetenskaplig rapport) är godkända.
Student som erhållit godkänt resultat får ej genomgå förnyat prov.
Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination, och som har erhållit ett beslut om rätt till stöd från samordnare för studenter med funktionsnedsättning vid Studentcentrum, ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.
I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.