"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Programmering i Python: Kodkvalitet och programmeringsprinciper, 5 hp

Engelskt namn: Programming in Python: Code Quality and Best Practices

Denna kursplan gäller: 2023-07-10 och tillsvidare

Kurskod: 1NX002

Högskolepoäng: 5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Inget huvudområde: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: HUMlab

Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2023-06-21

Innehåll

Kursen ger en introduktion till objektorienterad programmering i Python. Kursen presenterar också praktiker som stöd för att skriva bra kod, så som versionskontroll, dokumentation och enhetstestning. Kursens innehåll tillämpas i programmeringsuppgifter.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenterna känna till grundläggande begrepp inom objektorienterad programmering och ha förmåga att tillämpa dessa begrepp i enklare Pythonprogram. Dessutom ska studenterna förstå betydelsen av och använda versionshantering, dokumentation och enhetstester.

Kunskap och förståelse

  • Känna till grundläggande kvalitetsprinciper för programmering;
  • Känna till grundläggande begrepp inom objektorienterad programmering.

Färdighet och förmåga

  • Applicera objektorientering i enklare Pythonprogram;
  • Dokumentera källkod;
  • Skriva och köra enhetstester;
  • Använda versionshantering.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Diskutera kodkvalitet utifrån grundläggande kvalitetsprinciper;
  • Motivera användning av enhetstestning, versionskontroll, och dokumentation.

Behörighetskrav

10 hp programmering i Python där en grundläggande genomgång av standardbibliotek och externa paket i Python ingår (t.ex. Programmering i Python: grundläggande och förberedande kurs 5 hp, Lunds universitet, och Programmering i Python: standardbiblioteket och externa paket 5 hp, Uppsala universitet).

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs helt på distans via kursens läroplattform i form av individuella övningsuppgifter, föreläsningar och handledning. Aktivt deltagande via läroplattform krävs, samt eget arbete med obligatoriska inlämningsuppgifter och övningar. Kursen är uppdelad i två moduler vilka har både teoretiska och praktiska inslag:

Modul 1 (1 hp) Introduktion till kodkvalitet och programmeringsprinciper
Modul 2 (4 hp) Problemlösning och tillämpning.

Tekniska krav:
Kursupplägget förutsätter att den studerande har tillgång till en dator och Internetuppkoppling samt möjlighet till att delta i digitala möten med mikrofon och kamera.

Examination

Båda modulerna examineras löpande genom obligatoriska individuella inlämningsuppgifter och övningar. En av inlämningsuppgifterna examineras även muntligt. I examinationen ingår att aktivt granska och diskutera andra studenters arbete via läroplattformen under kursens gång.

Betygsskalan för hela kursen består av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG). För modul 1 ges betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). För modul 2 ges betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG). För betyget godkänd på hela kursen krävs att samtliga obligatoriska delar är minst godkända. För betyget väl godkänd krävs att samtliga obligatoriska delar är minst godkända, och att den studerande är väl godkänd på modul 2.

För studerande som inte godkänts vid det ordinarie provtillfället anordnas ett omprov inom två månader efter ordinarie provtillfälle, för prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle samt ytterligare ett inom ett år, så kallat uppsamlingsprov. Den som godkänts i prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg.

Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas efter studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.

I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.

Övriga föreskrifter

I en examen får denna kurs inte inkluderas tillsammans med en annan kurs med liknande innehåll. Vid osäkerhet bör studenten konsultera pedagogiskt ansvarig vid Humlab, Umeå Universitet.

Litteratur

Giltig från: 2024 vecka 35

Obligatorisk litteratur

Downey Allen
Think Python. : how to think like a computer scientist
2. ed., version 2.4.0 : Needham : Green Tea Press : 2015 : PDF (xxii, 222 s.) :
Online access for UMUB
Obligatorisk

Kursmaterial som tillhandahålls av läraren tillkommer.

Referenslitteratur

Sweigart Al
Beyond the basic stuff with Python : best practices for writing clean code
San Francisco, CA : No Starch Press, Inc. : [2021] : xxv, 352 pages :
ISBN: 9781593279660
Se Umeå UB:s söktjänst

Boken finns fritt tillgänglig på https://inventwithpython.com/beyond/.