Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2022-09-09
Innehåll
Är poeter bättre läkare? Är litteratur hälsosam? Ska litterära rollfigurer diagnostiseras? Kursen undersöker frågor som dessa och sambandet mellan medicin och litteratur genom olika litterära och teoretiska texter.
Förväntade studieresultat
För betyget Godkänd ska den studerande kunna
Kunskap och förståelse
med auktoritet diskutera hur historiska och sociala förändringar avspeglar sig i uppfattningar och vård av sjuka, deras representationer, självuppfattningar och självpresentationer
uppmärksamma taxonomier och terminologi i samband med beskrivningar av sjukdom/hälsa och bedöma i vilken utsträckning detta ger uttryck för föreställningar om sjukdom
utveckla ett nyanserat perspektiv på viktiga historiska och litterära begrepp och metoder rörande litteratur och medicin
Färdighet och förmåga
hitta och analysera relevant litteratur på ett självständigt vis i ett eget vetenskapligt arbete
kontextualisera samtida teori om och metoder för utforskandet av litteratur och medicin med hjälp av historiska erfarenheter i syfte att identifiera kontinuitet och brytningspunkter
Värderingsförmåga och förhållningssätt
problematisera betydelsen av kön och fysiologi i konstruktioner av hälsa/sjukdom
kritiskt granska metoder och teorier inom området litteratur och medicin
förstå och ifrågasätta kopplingar mellan kreativitet, medicin och sjukdom/hälsa.
Behörighetskrav
Gy: Engelska B/6. Univ: Ett av alternativen: 1) Kandidatexamen (180 hp) eller 2) 90 hp, varav minst 7,5 hp utgörs av ett självständigt vetenskapligt arbete, eller motsvarande.
Undervisningens upplägg
Undervisningen är nätbaserad och bygger på studentaktivitet i form av gruppdiskussioner och annan interaktion mellan kursdeltagarna.
Undervisningsspråket är engelska. Kursen innehåller tre obligatoriska seminarier via internet.
Examination
Examinationen sker genom bedömning av muntliga presentationer och skriftliga inlämningsuppgifter.
Vid examination används betygsgraderna Väl godkänd (VG), Godkänd (G) eller Underkänd (U) för skriftliga inlämningsuppgifter. För muntliga presentationer används endast Godkänd eller Underkänd.
För godkänt betyg på kursen krävs att alla delar är godkända.
Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.
Student som erhållit godkänt betyg får inte genomgå förnyat prov.
Student som inte har godkänt resultat på prov har rätt att delta i förnyat prov (s.k. omprov). Det första omprovet ska erbjudas senast två månader efter det ordinarie provet, dock tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. Tidpunkt för omprov ska meddelas senast i samband med det ordinarie provet.
Minst ett andra omprov (ett s.k. uppsamlingsprov) ska erbjudas inom ett år efter det ordinarie provtillfället. I de fall prov inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov ska det i stället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet.
Examinator kan besluta att en student som inte helt uppfyller målen för en examination men ligger nära gränsen för godkänt betyg kan få möjlighet till komplettering för att uppnå godkänt betyg. Komplettering av examinationen ska anpassas individuellt utifrån det eller de mål som studenten inte uppnått och ska äga rum inom två veckor efter att studenterna meddelats examinationsresultatet men före nästa examinationstillfälle. Det är enbart tillåtet att komplettera ett ej godkänt resultat till godkänt; komplettering för högre betyg är inte tillåtet. Om studenten så önskar har hen rätt att genomföra omexamination i stället för komplettering och således ha möjlighet att få högre betyg än godkänt.
Övriga föreskrifter
Stoppdatum för inlämningsuppgifter är terminens sista dag, om inte annat anges av undervisande lärare. Vid alla provtillfällen ska examinerande uppgifter göras eller lämnas in inom den tid som anges av undervisande lärare för att beaktas; annars måste de göras på nytt.
Om beslut fattas om att kursen inte längre ska ges eller om kursplanen reviderats garanteras studenten minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt tidigare kursplan under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.
Litteratur
Giltig från:
2023 vecka 1
All kurslitteratur, noveller, poesi, essäer och teoretiska texter, kommer att göras tillgänglig via kursplattformen, och innefattar cirka 100 sidor per vecka.