"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Professionellt socialt arbete - samhälleligt förändringsarbete och samverkan

  • Antal högskolepoäng 15 hp

Om kursen

Kursen syftar till att ge en fördjupad och samlad kunskap om socialt arbete som profession, med fokus på socionomens roll och funktion i socialt förändringsarbete på grupp- och samhällsnivå. Kursen inramas i ett socialekologiskt teoretiskt ramverk, där socialt arbete på grupp-och samhällsnivå och socionomens roll i samverkan för socialt förändringsarbete belyses.

Kursen inleds med föreläsningar om teoretiska perspektiv och centrala begrepp relaterade till samhällsarbete och professionellt socialt förändringsarbete. Därefter är kursen organiserad utifrån tre övergripande teman där teori och begrepp operationaliseras och appliceras i individuella uppgifter och i ett större projektarbete som sker i grupp och löper över hela kursen.

Gemensamt för de teman som kursen bygger på är fokus på socionomens handlingsutrymme och socionomen som en aktör i ett socialt arbete på grupp- och samhällsnivå. Inom varje tema finns möjlighet till fördjupning

Preventivt arbete på samhällsnivå. Detta tema fokuserar på socionomen som medskapare och aktör i en socialt hållbar samhällsplanering med syfte att skapa förutsättningar för att förebygga samhälleliga sociala problem såsom social utsatthet och social marginalisering samt främja socialt hållbara och inkluderande samhällen.

 

Samhällsarbete. Detta tema fokuserar på att analysera och motverka sociala problem på grupp- och samhällsnivå såsom t.ex. fattigdom, social exkludering, marginalisering och ojämlikhet, dvs problem som inte är möjliga att åtgärda genom individfokuserade utrednings- och behandlingsmetoder.  Till temat hör att formulera hur verksamheter, arbetssätt, metoder, etc kan möta nutida och framtida samhällsutmaningar. Det kan innefatta nya, dvs innovativa lösningar på välfärdsproblem i föränderligt samhälle.

Social mobilisering. Centralt i detta tema är hur socionomen, i samverkan med andra samhällsaktörer och brukarorganisationer, kan arbeta för att stimulera och stärka olika gruppers delaktighet, inflytande och medskapande  i sociala frågor/angelägenheter som rör dem.

Anmälan och behörighet

Den här kursen innehåller tillfällen som är en del av ett program på Umeå universitet. Du kan bara söka kursen om du går det programmet. Information om ansökningstider och vad som gäller för dig får du från din institution.

Kontaktformulär

Kontaktformulär

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)