"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Praktik för naturvetare, 15 hp

Engelskt namn: Traineeship in natural science

Denna kursplan gäller: 2024-03-04 och tillsvidare

Kurskod: 5BI275

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Biologi: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Geovetenskap/Naturgeografi: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tvågradig skala

Beslutad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2024-04-25

Innehåll

Under kursen tillämpar studenten sina tidigare erhållna kunskaper inom ämnet biologi eller geovetenskap praktiskt på ett företag, offentlig förvaltning, organisation eller institution som bedriver verksamhet som motsvarar studentens utbildning. Praktiken görs under handledning och målet är att ge studenten kompletterande ämneskunskaper för fortsatta studier och framtida yrkesverksamhet, samt kunskaper om hur arbete organiseras och bedrivs på en arbetsplats.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten för betyget Godkänd kunna:
 
FSR 1. Redogöra för hur arbete med koppling till ämnet organiseras och bedrivs yrkesmässigt på praktikplatsen.
FSR 2. Tillämpa ämneskunskaperna på arbete inom ämnesområdet.
FSR 3. Reflektera kring hur väl arbetsuppgifter och metoder under praktiken är kopplade till vetenskapliga, samhälleliga och internationella aspekter.
FSR 4. Reflektera över praktikplatsens hållbarhetsarbete och arbetsmiljöarbete med fokus på jämställdhet och likabehandling.
FSR 5. Reflektera över etiska frågeställningar inom ramen för praktiken.
FSR 6. Reflektera över sitt eget lärande, inklusive att identifiera ytterligare kunskapsbehov.

Behörighetskrav

Univ: 120 hp varav 75 hp biologi eller geovetenskap/naturgeografi.

Undervisningens upplägg

Kursen omfattar praktik på heltid under c.10 veckor och är förlagd till en arbetsplats som bedriver verksamhet som motsvarar studentens utbildning. Det är i huvudsak studentens eget ansvar att skaffa lämplig praktikplats, kursansvarig/examinator kan vid behov vara behjälplig. Innan arbetet påbörjas ska praktikplatsen och handledaren på praktikplatsen godkännas av kursansvarig/examinator. Upplägget av praktikperioden planeras av handledaren på praktikplatsen i samråd med den studerande. Under praktiken ska studenten kontinuerligt dokumentera sina arbetsuppgifter och erfarenheter som utgör ett stöd för den examinerande rapport som ska skrivas i slutet av praktik. Den skriftlig rapporten ska innehålla en beskrivning av arbetsplatsens organisation och de utförda arbetsmomenten under praktiken, samt en reflektion kring de aspekter som nämns i de förväntade studieresultaten. De mer organisatoriska aspekterna (FSR 3-5) kan i olika grad vara aktuella för praktikplatsen och detta kan vara en del av reflektionen. Till rapporten kan bifogas dokument som producerats under praktikperioden. Efter praktikperiodens slut ska handledaren på praktikplatsen intyga att den studerande genomfört praktiken på ett fullgott sätt. Deltagande på arbetsplatsen på heltid under praktikperioden och skriftlig praktikrapport är obligatoriskt.

Examination

Examinationen sker genom en skriftlig rapport där studenten utifrån kursens förväntade studieresultat redogör för och reflekterar kring praktikperioden. Handledarutlåtande utgör en grund för bedömning av betyget.

På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). För betyget godkänd krävs att alla FSR för betyget Godkänd är uppfyllda samt att studenten fullgjort praktiken på heltid under hela praktikperioden. Om frånvaro från praktiken överstiger en arbetsvecka görs en individuell bedömning när det gäller behovet av kompletteringar för att uppnå godkänt på kursen. Studerande som underkänts på ett prov har rätt att undergå förnyat prov. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22§). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap.

Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.

Tillgodoräknande:
Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.

Övriga föreskrifter

I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.