"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Politiska perspektiv på artificiell intelligens, 7,5 hp

Engelskt namn: Political Perspectives on Artificial Intelligence

Denna kursplan gäller: 2025-01-20 och tillsvidare

Kurskod: 2SV069

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Statsvetenskap: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Statsvetenskapliga institutionen

Beslutad av: Prefekten, 2024-05-30

Innehåll

Kursen inleds med en övergripande introduktion till vad artificiell intelligens (AI) är och hur statsvetenskapliga perspektiv kan bidra till en ökad förståelse för AI och dess samhälleliga konsekvenser. Efter denna introduktion följer fyra teman, vilka behandlas under cirka två veckor vardera. Det första temat handlar om teoretiska perspektiv på AI. Vi diskuterar vilka politiska frågor som väcks av utökad användning av AI, samt hur politiska teoretiker har närmat sig dessa frågor ur olika normativa synvinklar. Det andra temat fokuserar på omvärldsanalys. Vi går igenom samtida exempel på AI-tillämpningar och diskuterar hur dessa tillämpningar har debatterats och hanterats politiskt. Det tredje temat berör AI ur ett policyperspektiv. Här behandlar vi samtida försök att på olika politiska nivåer reglera utvecklingen och användandet av AI. Vi diskuterar även de olika utmaningarna och möjligheterna som följer av att politiskt styra teknikutvecklingen. Det fjärde temat handlar om framtidsperspektiv på AI. Vi diskuterar och problematiserar några av de vanligaste framtidsvisioner kopplat till AI som lyfts i samhällsdebatten och reflekterar över hur framtidsscenarion kan användas för att belysa de mer långsiktiga (tänkbara) politiska konsekvenserna av pågående teknikutveckling.

Förväntade studieresultat

För godkänd kurs ska den studerande avseende kunskap och förståelse kunna:

  • Redogöra för de grundläggande begreppen och principerna inom artificiell intelligens (AI) och dess politiska relevans.
  • Identifiera och beskriva ett antal centrala politiska frågeställningar som uppstår genom ökad användning av AI.

För godkänd kurs ska den studerande avseende färdigheter och förmåga kunna:

  • Analysera och diskutera de konkreta och potentiella politiska konsekvenserna av AI genom att tillämpa teoretiska perspektiv på empiriska exempel och framtidsscenarion.
  • Reflektera över utmaningar och möjligheter förknippade med att reglera AI-tekniker politiskt.

​För godkänd kurs ska den studerande avseende värderingsförmåga och förhållningssätt kunna:

  • Kritiskt utvärdera olika politiska och normativa perspektiv på AI.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisningen ges i form av inspelade föreläsningar, inlämningsuppgifter enskilt och i grupp samt ett obligatoriskt seminarium online i realtid per tema.

Examination

Kursen examineras genom tre individuella inlämningsuppgifter, aktivt deltagande i fyra seminarier (inklusive förberedelser individuellt och i grupp), samt en avslutande hemtentamen.

Seminariedeltagandet kan ge betyget Underkänt (U) eller Godkänt (G). De individuella inlämningsuppgifterna och hemtentamen kan ge betyget Underkänt (U), Godkänt (G) eller Väl godkänt (VG). Kursbetyg ges efter en sammanvägning av samtliga examinerande inslag.

Generella regler kring examination:

En student som inte helt uppfyller målen för en examination kan, efter beslut av ansvarig lärare, ges möjlighet till komplettering för att uppnå examinationsuppgiftens kriterier för godkänt betyg. Komplettering av examinationen kan anpassas individuellt utifrån det/de mål som inte uppnåtts av studenten, men kompletteringsuppgiften måste i omfång motsvara den ursprungliga examinationen.

I normalfallet tilldelas studenten kompletteringsuppgiften i samband med kursavslut eller i samband med att betyg meddelas på det ordinarie examinationstillfället. När väl studenten tagit del av kompletteringsuppgiften har hen tio arbetsdagar på sig att slutföra uppgiften. Om studenten inte uppfyller detta inom utsatt tid kan komplettering endast genomföras nästa tillfälle kursen ges eller under de uppsamlingsveckor som institutionen genomför under vecka 34 och 35.

I de fall komplettering inte är möjlig (anges vid varje specifik examinationsuppgift ovan) gäller omprov. Det första omprovet ska erbjudas senast två månader efter det ordinarie provet, dock tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. Därutöver tillämpas uppsamlingsveckor vilket innebär att kompletteringar behandlas under fasta tider på året oberoende när kursen/momentet gavs. Dessa uppsamlingsveckor sker vecka 34 och 35.

Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller del av kurs. Studierektor kontaktas i sådana fall. Tentamen baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.

Om särskilda skäl föreligger har examinator rätt att besluta om annan examinationsform.

 

Övriga föreskrifter

Kursen avslutas med en skriven och anonym kursutvärdering. Under kursens gång genomförs dessutom utvärderingar i form av kursråd, samt att studenten bereds möjlighet att anonymt ge synpunkter i digital form.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.