Politisk idéhistoria - perspektiv på demokratiska rättigheter
7,5 hp
Avancerad nivå
Distans
Hösttermin 2025
Om kursen
Kursens övergripande mål är att idéhistoriskt belysa några perspektiv på temat demokratiska rättigheter. Människor har genom historien kämpat för sina demokratiska och mänskliga rättigheter, och även om kampen på många sätt har varit framgångsrik är den inte vunnen en gång för alla. Det har skett och sker bakslag, och rättigheterna har genom historien blivit hotade och ifrågasatta, och därigenom både krävt och mobiliserat ett försvar. Kursen ger en fördjupad kunskap om några av dessa hot, samt undersöker hur försvaret har sett ut, och med vilka medel, vad gäller åsikter, idéer och argument, det försvaret har genomförts. Teman och frågor som aktualiseras rör yttrande- och tryckfriheten, slaverifrågan och abolitionismen, samt kvinnors rättigheter. Avslutningsvis kommer även den nutida debatten om att göra ekocid till ett folkrättsbrott att behandlas, och hur den debatten idéhistoriskt kan kopplas till tidigare rättighetsdeklarationer. Tidsmässigt rör vi oss från senare delen av 1700-talet fram till idag.
Politisk idéhistoria - perspektiv på demokratiska rättigheter, 7,5 hp
Hösttermin 2025
Startar
3 november 2025
Slutar
18 januari 2026
Studieort
Ortsoberoende
Undervisningsspråk
Svenska
Studieform
Blandade tider,
50%,
Distans
Antal obligatoriska träffar
Inga obligatoriska träffar
Upplägg för distanskurs
För kursen rekommenderas dator (windows 10 eller senare eller macOS), stabilt internet samt headset och webbkamera. Möjligheterna att använda lärplattformen Canvas via mobil eller surfplatta är begränsade. Som webbläsare rekommenderas Chrome eller Firefox.
Behörighetskrav
Historia 90 hp eller Idéhistoria 90 hp , eller kandidatexamen (180 hp), eller motsvarande. Engelska B/6 och (om kursen ges på svenska) svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier.
Urval
Högskolepoäng avklarade per sista anmälningsdag (för utbildning på grundnivå 1-165 hp, för avancerad nivå 30-285 hp)
Studieavgift
Gäller endast medborgare utanför EU, ESS och Schweiz.
Anmälningsavgift: 900 kr.
Studieavgift, första inbetalningen: 12 075 kr.
Total studieavgift: 12 075 kr.
Anmälnings- och studieavgifter
Anmälningskod
UMU-16402
Anmälan
Du kan inte anmäla dig ännu. Anmälan öppnar 17 mars 2025 klockan 09:00.
Sista anmälningsdag är den
15 april 2025.