Engelskt namn: Police Work in Practise
Denna kursplan gäller: 2023-07-31 till 2025-07-27 (nyare version av kursplanen finns)
Kursplan för kurser med start efter 2025-07-28
Kursplan för kurser med start innan 2025-07-27
Kurskod: 2UP000
Högskolepoäng: 30
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Polisiärt arbete: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Enheten för polisiärt arbete
Beslutad av: Föreståndaren, 2018-01-10
Reviderad av: Föreståndaren, 2022-05-24
Kursen bygger vidare på de kunskaper och färdigheter som studenten utvecklat i yrket och/eller i sina studier i polisiärt arbete.
Kursen syftar till att utveckla självständigheten och yrkeskunnandet som polis. I kursen får studenterna möjlighet att utveckla sina kunskaper, färdigheter och förståelse för polisiärt arbete. Kursen förutsätter att studenten varit eller är antagen till Polismyndighetens aspirantutbildning eller är yrkesverksam som Polis. Umeå universitet anordnar inga praktikplatser.
Kursens första tema består av en orientering om tjänstemannarollen inom Polismyndigheten samt polisens organisation, ledning och styrning. Centralt för detta tema är professionsutveckling och kunskapsgrunder för polisens verksamhet. Syftet med temat är att lägga grunderna för att senare i kursen kunna reflektera och analysera kring sin egen yrkespraktik. Temat behandlar vetenskaplig teori om polisarbete, styrande dokument inom polisen, evidensbaserat polisarbete, beprövad erfarenhet inom polisen samt reflektionsteori.
I kursens andra tema integreras erfarenheter som görs i den operativa verksamheten med litteraturstudier, gruppdiskussioner och examinationer. Syftet med detta tema är att studenten genom att identifiera och analysera inslag i den egna yrkesrollen ökar sin förståelse för grunderna i polisiär verksamhet och därmed sin självständighet i yrkesutövningen.
I kursens tredje och avslutande tema analyseras och utvärderas den egna yrkespraktiken och yrkeserfarenheten vidare genom de olika teoretiska perspektiv vilka tidigare introducerats. Temat syftar mot att studenten skall identifiera egna utvecklingsbehov och behov för verksamhetens utveckling.
Efter godkänd kurs ska den studerande kunna:
Avseende kunskap och förståelse
Avseende färdighet och förmåga
Avseende värderingsförmåga och förhållningssätt
60 högskolepoäng i polisiärt arbete eller motsvarande samt anställningsbevis som polisaspirant eller polis.
Undervisningen genomförs helt på distans via lärplattform och består av inspelade föreläsningar, arbete i seminarieform, samt individuella reflektionsuppgifter under handledning. Ett centralt inslag är att studenterna vid seminarium diskuterar varandras reflektioner. Vid kursens början består undervisningen av föreläsningar och bearbetning av texter som förbereder studenten för att senare under kursen succesivt övergå till att analysera och arbeta med frågor som stammar ur den egna yrkespraktiken.
Praktiken genomförs inom ramen för Polismyndighetens aspirantutbildning i polisverksamheten. För den som tjänstgjort som polis kan examinerande uppgifter utgå från de yrkeserfarenheter som där erhållits. Kursen kräver ingen fysisk närvaro utan genomförs på distans med examinationer via lärplattform. Tillgång till dator och internetuppkoppling samt webkamera är en förutsättning för genomgång av kursen.
Examination av kursen sker individuellt, dels genom seminarier i digital form och dels genom skriftliga inlämningsuppgifter.
För godkänd kurs krävs att varje examinerande del är godkänd. För betyget väl godkänd krävs att studenten erhållit bedömningen väl godkänt på den avslutande skriftliga inlämningsuppgiften.
Förutom ordinarie examinationstillfälle erbjuds minst ytterligare 2 omprov inom ett år. Det råder ingen begränsning i antalet examinationstillfällen.
Om särskilda skäl föreligger har examinator rätt att besluta om annan examinationsform. Alla ingående delar i kursen ligger till grund för examination. Betyg på kursen sätts först när alla examinationer är genomförda.
För student som har beslut om rekommenderat stöd på grund av funktionsnedsättning ska individuella anpassningar av examinationsformer alltid övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos studierektor vid enheten för polisutbildning. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.
Student har rätt att byta examinator eller rättande lärare efter två icke godkända examinationer, om inte särskilda skäl talar emot det. Skriftlig begäran om detta lämnas till studierektor senast två veckor innan nästa examinationstillfälle.
Tillgodoräknade prövas av studentcentrum/examina vid Umeå universitet. www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoräknande
Umeå universitet anordnar inga praktikplatser.
Ellström Per-Erik
Arbetsplatslärandets janusansikte
Pedagogisk forskning i Sverige, nr. 3-4, s. 182-194 : 2005 :
Obligatorisk
Can experience be evidence? Craft knowledge and evidence-based policing
Fleming Jenny, Rhodes R.A.W
Policy & Politics : 2018 :
Fulltext
Obligatorisk
The Evidence-Based Policing Matrix
Lum Cynthia, Koper Christopher S, Telep Cody W
© Springer Science+Business Media B.V. 2010 : 2011 :
Fulltext
Obligatorisk
Polisen : verksamhet och arbete
Eklund Niklas, Landström Lena
Andra upplagan : Stockholm : Liber : [2018] : 362 sidor :
ISBN: 9789147113408
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Polisvetenskap : en introduktion
Larsson Paul, Granér Rolf, Gundhus Helene I.
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2016 : 387 s. :
ISBN: 9789144107790
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Aktuella vetenskapliga artiklar (dock ej obligatorisk litteratur) kan tillkomma och kommer då att påannonseras.