Kursen riktar sig till polisanställda och andra yrkesgrupper med professionell anknytning till polisiär verksamhet och till personer som vill fördjupa sina kunskaper i polisiärt arbete. I det tvärvetenskapliga ämnet polisiärt arbete studeras teorier, metoder och förhållningssätt för att utföra polisiära arbetsuppgifter och utveckla professionen på vetenskapliga grunder.
Med utgångspunkt från teorier och forskning problematiseras styrnings-, organiserings- och ledningsprocesser av betydelse för polisens verksamhet.
I kursen diskuteras och problematiseras styrning och organisation av polisen både från ett yttre och ett inre perspektiv. Den yttre styrningen handlar om hur polisen styrs politiskt och hur olika styrningsprinciper påverkar hur prioriteringar görs i polisarbete och av vem. Särskild uppmärksamhet ägnas hur förvaltningspolitisk styrning kan innebära olika och ibland motstridiga krav. Den inre styrningen handlar om hur polisens ledarskap inom organisationen påverkas av faktorer som hierarkier, kultur och genus. Ledarskapets möjligheter och begränsningar diskuteras och problematiseras utifrån sociala hållbarhetsfaktorer såsom jämställdhet, lika villkor och kulturfaktorer. Detta för att skapa fördjupad förståelse för polisens verksamhet och dess utvecklingsmöjligheter.
Kursen ingår i Magisterprogrammet i polisiärt arbete men kan också läsas som fristående kurs.
90 hp på grundnivå, varav minst 15 hp ska utgöras av ett självständigt arbete, i något av huvudområdena polisiärt arbete, pedagogik, idrottspedagogik, statsvetenskap, rättsvetenskap, rättssociologi, socialt arbete, sociologi, kriminologi, psykologi, eller motsvarande.
Urval
Högskolepoäng avklarade per sista anmälningsdag 30-285 hp. 75% av platserna fördelas till sökande med avslutat polisprogram (urvalsgrupp AM-PU, styrkes med intyg). 25% av platserna till övriga behöriga sökande (urvalsgrupp HPAV). Den som passar in i båda urvalsgrupperna konkurrerar till samtliga platser.
Sökande inom vissa program vid Umeå universitet har platsgaranti till denna kurs. Antalet platser för fristående kurs kan därför bli begränsat.
Studieavgift
Gäller endast medborgare utanför EU, ESS och Schweiz.
Anmälningsavgift: 900 kr.
Studieavgift, första inbetalningen: 12 075 kr.
Total studieavgift: 12 075 kr.
Anmälnings- och studieavgifter
Anmälningskod
UMU-28492
Anmälan
Du kan inte anmäla dig ännu. Anmälan öppnar 17 mars 2025 klockan 09:00.
Sista anmälningsdag är den
15 april 2025.