"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Oral hälsa på individ, grupp och samhällsnivå, 9 hp

Engelskt namn: Oral Health at Individual, Group and Society Level

Denna kursplan gäller: 2024-08-26 och tillsvidare

Kurskod: 3OT179

Högskolepoäng: 9

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Oral hälsa: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Godkänd, underkänd

Beslutad av: Programrådet för odontologiska program, 2023-11-28

Innehåll

Kursen behandlar tandhygienistens professionella ansvar relaterat till olika livsfaser, från livets början till den åldrande personen.

Förväntade studieresultat

Kunskap och förståelse:

Studenten ska kunna

  • Beskriva metoder för inskolning av barn inför behandling samt grundprinciper att ta hänsyn till i mötet med barn i olika åldrar och deras vårdnadshavare
  • Beskriva den orala hälsans betydelse för livskvalitet och relatera detta till vetenskap och den egna professionen
  • Redogöra för betydelsen av och påverkan på den orala hälsan vid sjukdom och funktionsvariationer hos barn och åldrande personer
  • Redogöra för innebörden av våld i nära relationer för sårbara grupper med fokus på barn och äldre

Värderingsförmåga och förhållningssätt:

Studenten ska kunna

  • Visa förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap för att utveckla den egna kompetensen inom området

Behörighetskrav

Inkommande utbytesstudent ska vara antagen till ett Tandhygienistprogram och ha  genomgått minst 2/3 av utbildningen på sitt hemuniversitet med godkända betyg.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av litteraturstudier, föreläsningar och seminarier. Vid frånvaro av obligatoriska moment kontaktas kursansvarig som beslutar om hur momentet ska kompletteras.

Examination

Den studerande examineras muntligt individuellt och i grupp där individuell bedömning sker.

För att bli godkänd på kursen (9 hp) krävs att samtliga delexaminationer är godkända. Den studerande har rätt att byta examinator efter två underkända examinationer. Anhållan om byte av examinator inlämnas skriftligt till Programrådet för tandhygienist, tandläkare- och tandteknikerprogrammet (PRO).

Den studerande som underkänts vid prov eller ej deltagit vid första ordinarie provtillfälle ska beredas tillfälle att deltaga i ytterligare prov inom tre månader. Den studerande som underkänts två gånger har rätt att hos programrådet begära att annan examinator utses. Den studerande har rätt att prövas på samma kursplan som vid ordinarie prov vid minst två tillfällen upp till två år efter första registreringstillfället. Undantag från denna regel kan t.ex. vara då kursen har genomgått grundläggande förändringar.

Den studerande som blivit underkänd i ordinarie examination har rätt att genomgå förnyad examination fyra gånger. Tre examinationstillfällen ges per kursomgång. Om studenten efter tre examinationer fortfarande är underkänd kan studenten ansöka om att gå om kursen. Ansökan skickas till programrådet för odontologi. Den studerande som genomfört sammanlagt fem examinationer men inte blivit godkänd ges inget ytterligare tillfälle och kan inte antas till kursen på nytt.

Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination, och som har erhållit ett beslut om rätt till stöd från samordnare för studenter med funktionsnedsättning vid Studentcentrum, ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.

Övriga föreskrifter

Kursen ges på svenska, instruktioner till kursuppgifter, muntliga presentationer kan ske på engelska vid behov.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.