"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Optiska spektroskopiska tekniker för materialvetenskap

  • Antal högskolepoäng 7,5 hp
  • Nivå Avancerad nivå
  • Starttid Vårtermin 2025

Antagen till kursen

Här hittar du allt du behöver veta innan kursen startar.

Om kursen

Kursen behandlar olika spektroskopiska metoder för att förstå grundläggande egenskaper och processer i material, samt olika typer av växelverkan mellan ljus och materia. Kursen tar avstamp från atomer och molekyler och hur dessa formar fasta material. Ett flertal olika spektroskopiska metoder, både avseende absorption och emission, studeras experimentellt och teoretiskt. De metoder som studeras är bland annat tidsupplöst absorptions- och fluorescensspektroskopi, och Ramanspektroskopi. Stor vikt läggs på de processer och fenomen som kan observeras i material då de växelverkar med ljus och på tidsskalorna för dessa processer. Exempel på processer som behandlas är excitoner, plasmoner, och magnoner, hur dessa kan observeras, studeras och vad de kan lära oss om materialen. Denna typ av kvasipartiklar har också stor vikt i diverse tillämpningar, exempelvis solceller, biosensorer, lasrar, och ljusemitterande dioder. I kursen introduceras diverse teorier som är relevanta för att förstå växelverkan mellan ljus och materia och teorier och metoder av relevans för spektroskopiska tekniker.

Anmälan och behörighet

Optiska spektroskopiska tekniker för materialvetenskap, 7,5 hp

Det finns inga tidigare terminer för kursen Vårtermin 2025 Det finns inga senare terminer för kursen

Startar

25 mars 2025

Slutar

8 juni 2025

Studieort

Umeå

Undervisningsspråk

Engelska

Studieform

Dagtid, 50%

Behörighetskrav

<p>Tidigare högskolestudier om minst 90 högskolepoäng inklusive Modern fysik, 4,5 hp, eller Biofysikalisk kemi: Spektroskopi, 7,5 hp, eller motsvarande. Engelska och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier. Krav på svenska gäller endast om utbildningen ges på svenska.</p>

Urval

Högskolepoäng avklarade per sista anmälningsdag (för utbildning på grundnivå 1-165 hp, för avancerad nivå 30-285 hp) Sökande inom vissa program vid Umeå universitet har platsgaranti till denna kurs. Antalet platser för fristående kurs kan därför bli begränsat.

Studieavgift

Gäller endast medborgare utanför EU, ESS och Schweiz. Anmälningsavgift: 900 kr. Studieavgift, första inbetalningen: 17 850 kr. Total studieavgift: 17 850 kr. Anmälnings- och studieavgifter

Anmälningskod

UMU-53121

Anmälan

Sista anmälningsdag var den 15 oktober 2024. Du kan göra en sen anmälan via Antagning.se.

Kontaktformulär

Kontaktformulär

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)

Kursen ges av
Institutionen för fysik
Kontaktpersoner för kursen är:
Thomas Wågberg, Nicolò Maccaferri