"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Nationalekonomi A100:2, 15 hp

Engelskt namn: Economics A100:2

Denna kursplan gäller: 2024-07-29 och tillsvidare

Kurskod: 2NE064

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Nationalekonomi: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: USBE Nationalekonomi

Beslutad av: Rektor vid Handelshögskolan, 2012-06-11

Reviderad av: Rektor för Handelshögskolan, 2024-06-13

Innehåll

Modul 1: Makroekonomisk analys på kort sikt (Macroeconomic analysis in the short run) (7,5 hp/7.5 ECTS)

Det övergripande syftet med modulen är att introducera studenten till makroekonomisk teori samt till att ge en god förståelse för hur samhällsekonomin fungerar på kort sikt. Kursens mål är att ge studenten verktyg för att analysera förändringar i materiell välfärd över tid samt mellan länder.

För att möjliggöra en analys av ekonomin inleds modulen med en introduktion av centrala makroekonomiska begrepp såsom bruttonationalprodukt (BNP), betalningsbalans, ekonomisk tillväxt, arbetslöshet, inflation och växelkurs. BNP tas till utgångspunkt för en beskrivning av den ekonomiska strukturen. Här behandlas bl. a. de faktorer som påverkar nationalproduktens storlek på kort sikt, samt effekten av fluktuationer i BNP på arbetslöshetsnivån. Betalningsbalansen tas till utgångspunkt för länders handel med varandra. Kursen ger även en kort introduktion till teoretiska orsaker till observerade handelsmönster.

Modulen behandlar även ekonomisk stabiliseringspolitik i termer av finans- och penningpolitik. Under denna del av modulen introduceras de olika redskap som staten och centralbanken har tillgängliga för att bedriva stabiliseringspolitik. Kursen mål är att ge studenten en god kunskap om de grundläggande makroekonomiska modellerna, men även att ge kunskap om hur utvidgningar av dessa modeller påverkar analysen av ekonomin och begränsar möjligheterna för stabiliseringspolitiken.

Modul 2: Makroekonomisk analys i ett längre tidsperspektiv (Macroeconomic analysis in the long run) (7,5 hp/7.5 ECTS)

Modul 2 tar vid där modul 1 slutar, och fokus förskjuts till en analys av ekonomin på medellång till lång sikt. Modulen inleder med att introducera arbetsmarknadens funktionssätt samt hur prisförändringar påverkar möjligheterna till stabiliseringspolitik. Här belyses hur efterfrågan och utbud påverkar inflationsnivån. Efter detta introduceras en modell som förklarar hur ekonomisk tillväxt uppstår. Här diskuteras hur sparande och teknologi bestämmer jämvikt i ekonomin på lång sikt samt varför vissa länder är fattiga och andra är rika. Modulen behandlar även olika former av ekonomiska kriser samt hur det ekonomisk politiska ramverket bör utformas. Olika typer av ekonomiska kriser diskuteras. Liksom under modul 1 tar modul 2 upp både grundmodeller för analys av ekonomin (under modul 2 syftar dessa till analyser på medellång och lång sikt) samt relevanta utvidgningar av dessa.

Förväntade studieresultat

Modul 1: Makroekonomisk analys på kort sikt (Macroeconomic analysis in the short run) (7,5 hp/7,5 ECTS)
Efter genomgången modul förväntas den studerande kunna:

  • Definiera och beräkna nivå och förändringar i materiell välfärd över tid och mellan länder.
  • Förklara och illustrera effekter av ekonomiska chocker på BNP på kort sikt.
  • Förklara och illustrera samspelet mellan varumarknaden och penningmarknaden på kort sikt, samt kunna redogöra för finans- och penningpolitikens möjligheter och begränsningar att stabilisera BNP i en öppen ekonomi.
  • Redogöra för grundläggande handelsteori.
  • Ge prov på och tillämpa de makroekonomiska modellerna på relevanta ekonomiska problem.
  • Beskriva nuläget i svensk ekonomi och kunna relatera detta till förutsättningarna för aktiv stabiliseringspolitik.

Modul 2: Makroekonomisk analys i ett längre tidsperspektiv (Macroeconomic analysis in the long run) (7,5 hp/ 7,5 ECTS)
Efter genomgången modul förväntas den studerande kunna:

  • Redogöra för finans- och penningpolitikens möjligheter och begränsningar på medellång sikt, i såväl öppna som stängda ekonomier.
  • Redogöra för orsaker till, och konsekvenser av, arbetslöshet.
  • Redogöra för hur nivån på arbetslösheten, ekonomisk tillväxt och inflation hänger ihop.
  • Redogöra för bestämningsfaktorerna för ekonomisk tillväxt på lång sikt.
  • Förklara och illustrera hur förändringar i sparande, teknologi och befolkningstillväxt. påverkar ett lands kapitalackumulation samt materiella välfärd på lång sikt.
  • Förklara olika typer av ekonomiska kriser.
  • Ge prov på och tillämpa de ekonomiska modellerna på aktuella ekonomiska problem.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet och Engelska 6, Matematik 3b eller 3c eller Matematik C, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, lärarledda gruppövningar och seminarier.

Examination

Examinationen av respektive modul sker i form av en mindre individuell skriftlig salsskrivning (dugga) samt en individuell skriftlig salstentamen. Under modul 2 ingår även en individuell skriftlig inlämningsuppgift samt ett seminarium och för betyget godkänd på modulen krävs att varje examinerande del är godkänd. Resultat från duggor är endast giltiga under innevarande termin.

På respektive modul ges ettdera betygen underkänd, godkänd eller väl godkänd och betyg sätts genom en sammanvägning av de i modulen ingående examinationerna. Studerande som godkänts i prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg. För erhållande av betyget godkänd på hela kursen krävs att båda moduler är godkända. För betyget väl godkänd krävs dessutom betyget väl godkänd på båda modulerna.

För student som underkänts vid ordinarie provtillfälle anordnas ett nytt provtillfälle inom ca. två månader. Därutöver ges vanligtvis ett extra tentamenstillfälle varje läsår veckan före höstterminsstart. Därefter kan ej godkända prov fullgöras vid nästa kurstillfälle. Om formen för examination ej går att upprepa kan annan form användas.

En student som har underkänts på en examination vid två provtillfällen har rätt att vid nästa omprovstillfälle få en annan examinator eller rättande lärare utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Skriftlig begäran lämnas till studierektor senast två veckor före nästa examinationsmöjlighet. Om särskilda skäl föreligger har examinator rätt att besluta om anpassad examinationsform.

Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.

Akademisk integritet och fusk

Som student förväntas du agera med akademisk integritet. Det innebär att skriva och presentera inom gränserna för de akademiska regler och förväntningar som kommuniceras i universitetets regelverk och vad som i övrigt anges från ansvarig enhet. Disciplinära åtgärder kan vidtas mot student som använder otillåtna hjälpmedel eller på annat sätt försöker vilseleda vid prov eller när en studieprestation annars ska bedömas. Regler och föreskrifter gällande produktionen av akademiska texter, och korrekt källhänvisning kommer att tillämpas på skriftliga uppgifter. Texter kan komma att kontrolleras för plagiat. I övrigt gäller Umeå universitets regelverk för utbildning på grund- och avancerad nivå.

Övriga föreskrifter

Tillgodoräknande sker enligt Umeå universitets tillgodoräknandeordning.

Litteratur

Giltig från: 2024 vecka 31

Moment 1

Makroekonomi
Blanchard Olivier, Calmfors Lars, Flam Harry, Hassler John, Krusell Per, Nevby Camilla
Andra upplagan : [Stockholm] : Liber : [2024] : 476 sidor :
ISBN: 9789147147342
Se Umeå UB:s söktjänst

Moment 2

Makroekonomi
Blanchard Olivier, Calmfors Lars, Flam Harry, Hassler John, Krusell Per, Nevby Camilla
Andra upplagan : [Stockholm] : Liber : [2024] : 476 sidor :
ISBN: 9789147147342
Se Umeå UB:s söktjänst

Till alla moment kan eventuellt "anvisat material" tillkomma till självkostnadspris, dock maximalt 50 kronor per moment.