Vill du fördjupa dina kunskaper om mobbning och kränkande handlingar bland barn och unga, i samtidens lärmiljöer? I den här kursen fokuseras detta utifrån flera vetenskapliga perspektiv - och i relation till professionellt arbete mot mobbning och kränkande behandling i förskola och skola. Du får möjlighet till att problematisera förekomsten av, förklaringsmodeller till och konsekvenser av mobbning och kränkande handlingar på individuell och samhällelig nivå. Innehållet i kursen handlar också om strategier för att främja, upptäcka, förebygga och åtgärda mobbning och kränkande handlingar. Vidare studeras aktuell lagstiftning och gällande styrdokument för förskola och skola.
I kursen formuleras mobbning och kränkande handlingar som socialt konstruerade fenomen vilka analyseras och problematiseras utifrån makt-, socialkonstruktivistiskt-, socialekologiskt-, genus- och individualpsykologiskt perspektiv. Därtill beaktas aspekter som främjar förmågan till att kritiskt, professionellt och självständigt bedöma och hantera de komplexa företeelser, frågeställningar och situationer som är relaterade till mobbning och kränkande handlingar. I kursen får du också möjlighet att genomföra ett eget vetenskapligt arbete med relevans för kursens innehåll och för ditt pedagogiska sammanhang.
Mobbning och kränkande handlingar i teori och praktik, 7,5 hp
Vårtermin 2025
Startar
20 januari 2025
Slutar
8 juni 2025
Studieort
Ortsoberoende
Undervisningsspråk
Svenska
Studieform
Blandade tider,
25%,
Distans
Antal obligatoriska träffar
Inga obligatoriska träffar
Upplägg för distanskurs
Kursen genomförs helt på distans utan sammankomster. Undervisningen sker i form av föreläsningar, seminarier och egna litteraturstudier. Under kursen används en nätbaserad lärmiljö för handledning, diskussion och distribution av kursmaterial. Kursdeltagarna skall ha tillgång till internetansluten dator. Kursen genomförs med stöd av fri programvara. Examination sker fortlöpande med inlämningsuppgifter, exempelvis i form av skriftliga redovisningar eller seminarier. I kursen ingår deluppgifter som bedöms utifrån en tregradig skala. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända.
Behörighetskrav
Lärarexamen (dvs förskollärare, grundlärare fritidshem, grundlärare F-9, ämneslärare, yrkeslärare, speciallärare), studie- och yrkesvägledarexamen, specialpedagogexamen, eller motsvarande äldre examen i någon av dessa. Svenska och engelska för grundläggande behörighet för högskolestudier.
Urval
Högskolepoäng avklarade per sista anmälningsdag (för utbildning på grundnivå 1-165 hp, för avancerad nivå 30-285 hp)
Studieavgift
Gäller endast medborgare utanför EU, ESS och Schweiz.
Anmälningsavgift: 900 kr.
Studieavgift, första inbetalningen: 11 625 kr.
Total studieavgift: 11 625 kr.
Anmälnings- och studieavgifter
Anmälningskod
UMU-68704
Anmälan
Sista anmälningsdag var den
15 oktober 2024.
Du kan göra en sen anmälan
via Antagning.se.