Kursen behandlar de teorier och metoder som miljöarkeologin baseras på. Miljöarkeologins roll inom arkeologisk forskning och uppdragsarkeologi behandlas, liksom miljöarkeologins möjligheter i dagens samhälle. Genom olika fallstudier förmedlas ett problembaserat, tvärvetenskapligt arbetssätt baserat på såväl teori som empiri.
Moment 1. Teori och forskningshistorik 7,5 hp Momentet placerar miljöarkeologisk forskning i ett historiografiskt sammanhang och relaterar miljöarkeologisk vetenskaplig metod till arkeologisk och annan vetenskaplig tradition. Miljöarkeologi är ett ämne som ofta använder naturvetenskapligt grundade metoder för att lösa arkeologiska problem. Momentet förmedlar insikter i detta tvärvetenskapliga förhållningssätt.
Moment 2. Metod och fallstudier 7,5 hp Momentet fokuserar på hur naturvetenskapliga och humanistiska metoder kan integreras för att lösa vetenskapliga frågor. Exempel ges på olika tvärvetenskapliga fallstudier, i äldre såväl som dagsaktuella arbeten, och på nationell och internationell nivå. Kritisk granskning och diskussion av fallstudiernas upplägg och resultat ingår.
Miljöarkeologi - fördjupning i teorier och metoder, 15 hp
Hösttermin 2025
Startar
3 november 2025
Slutar
18 januari 2026
Studieort
Umeå
Undervisningsspråk
Engelska
Studieform
Dagtid,
100%
Behörighetskrav
Univ: 90 hp kurser i arkeologi, miljöarkeologi, geologi, miljökemi, naturgeografi, eller motsvarande. En B/6 och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier (om kursen ges på svenska)
Urval
Högskolepoäng avklarade per sista anmälningsdag (för utbildning på grundnivå 1-165 hp, för avancerad nivå 30-285 hp)
Studieavgift
Gäller endast medborgare utanför EU, ESS och Schweiz.
Anmälningsavgift: 900 kr.
Studieavgift, första inbetalningen: 24 150 kr.
Total studieavgift: 24 150 kr.
Anmälnings- och studieavgifter
Anmälningskod
UMU-F1302
Anmälan
Det här tillfället är för dig som behöver uppehållstillstånd för studier.
Nu kan du anmäla dig. Du flyttas till Antagning.se.
Sista anmälningsdag är den
15 januari 2025.