Engelskt namn: Migration Law
Denna kursplan gäller: 2024-01-15 till 2025-01-12 (nyare version av kursplanen finns)
Kursplan för kurser med start efter 2025-01-13
Kursplan för kurser med start innan 2025-01-12
Kurskod: 2JU129
Högskolepoäng: 15
Utbildningsnivå: Avancerad nivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Rättsvetenskap: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Med beröm godkänd, icke utan beröm godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Juridiska institutionen
Beslutad av: Föreståndaren, 2014-06-12
Reviderad av: Prefekten, 2023-09-14
Kursen behandlar migrationsrätt som rättsområde ur såväl vetenskapligt som praktiskt perspektiv. Migrationsrätten är en del av den speciella förvaltningsrätten och har beröringspunkter med ett flertal rättsområden, som straff- och processrätt, EU-rätt, folkrätt och barnrätt. Kursen omfattar olika rättsliga aspekter av uppehållsrätt i Sverige med fokus på utlänningslagen samt de tillhörande offentligrättsliga processerna. Kursen behandlar också gränskontroll och regler för utlänningars inresa, vistelse och arbete i Sverige samt regler som i övrigt är centrala när det gäller utlänningars rättsliga ställning i samband med migration samt statens ansvar på området. I detta kommer frågor relaterade till mänskliga rättigheter, EU-rätten och Sveriges internationella åtaganden att behandlas.
Efter avslutad kurs förväntas studenten ha:
-fördjupad kunskap om migrationsrätten som rättsområde och forskningsfält,
-fördjupad förmåga att självständigt kunna identifiera och analysera frågeställningar och problem samt inhämta, analysera och kritiskt värdera kunskap inom området,
-fördjupad förmåga att identifiera och analysera frågeställningar utifrån perspektiv som mänskliga rättigheter, genus och etnicitet,
-självständigt planerat, och inom givna tidsramar genomfört, ett individuellt skriftligt arbete som visar fördjupad färdighet och förmåga att hantera för kursen relevanta problem.
Minst 120 hp inom ramen för juristprogrammet eller motsvarande. Engelska och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier.
Kursen är indelad i två moduler.
Den första modulen består av föreläsningar och seminarier och avslutas med en individuell muntlig tentamen. Den andra modulen består av föreläsningar, seminarium i form av rättegångsspel med tillhörande handledning och avslutas med en PM.
Kursen baserar sig på problembaserat lärande där studentens egen aktivitet och arbete i basgrupp är avgörande. Förberedelser inför seminarierna sker i basgrupper. Närvaro och aktivt deltagande i seminarier är obligatoriskt.
Rätten att erhålla undervisning inklusive handledning gäller endast under den tid som det kurstillfälle pågår som studenten registrerats på.
Examinationen sker på följande sätt:
Modul 1:
På varje examination i modul 1 liksom för modulen som helhet - ges något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G).
Modul 2:
På det aktiva seminariedeltagandet ges något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). På den individuella skrivuppgiften (PM) sätts något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G/B) eller Väl godkänd (VG/BA) eller Med Beröm godkänd (AB).
Betyg m.m.
På modul 1 ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (B).
På modul 2 ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (B), Icke utan beröm godkänd (Ba) eller Med beröm godkänd (AB).
På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (B), Icke utan beröm godkänd (Ba) eller Med beröm godkänd (AB). Betyget på hela kursen grundar sig på den individuella skrivuppgiften i modul 2, och sätts först när alla aktiviteter under modulen är godkända.
Om särskilda skäl föreligger har examinator rätt att besluta om annan examinationsform.
Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.
För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. Student som erhållit godkänt betyg får inte genomgå förnyat prov.
En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator (betygssättande lärare) utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Skriftlig begäran inges till studierektor.
Student som deltagit vid men blivit underkänd på prov (vilket inkluderar uppsats, PM, seminarium, redovisning, inlämningsuppgift och liknande), som inte rubriceras som salstentamen, hemtentamen eller muntlig tentamen, har rätt att utföra komplettering upp till betyget Godkänd för det aktuella provet, dock ej till högre betyg. Kompletteringen ska ske inom två månader från det att studenten fått kännedom om att den inte uppnått godkänd nivå på provet i fråga och inom ramen för den ursprungliga examinationsuppgiften.
Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om en tidigare utbildning eller verksamhet kan godtas för tillgodoräknande. För närmare information se:
http://www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande/
Seidlitz Madelaine
Asylrätt : en praktisk introduktion
Tredje upplagan : Stockholm : Norstedts juridik : [2022] : 178 sidor :
ISBN: 9789139024958
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Utlänningslagen : med kommentarer
Wikrén Gerhard, Sandesjö Håkan
Tolfte upplagan : Stockholm : Norstedts juridik : [2020] : 1046 sidor :
ISBN: 9789139117452
Se Umeå UB:s söktjänst
Handbok om förfarandet och kriterierna vid fastställande av flyktingars rättsliga ställning : enligt 1951 års konvention och 1967 års protokoll angående flyktingars rättsliga ställning
1. uppl. : Stockholm : Publica : 1996 : 106 s. :
ISBN: 91-38-92520-6 ; 194:00
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Finns att hämta gratis på UNHCR:s hemsida.
Thym Daniel
European migration law
First edition : Oxford : Oxford University Press : 2023 : xlviii, 658 pages :
ISBN: 9780192894274
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Finns gratis som e-bok via UB.