Matematiska modeller används i många sammanhang för att beskriva system, undersöka frågeställningar och lösa olika problem. Detta görs genom att den del av omvärlden man är intresserad av omformuleras till en matematisk modell. Genom att beskriva verkliga fenomen i termer av matematik kan matematiska verktyg och metoder användas för att systematiskt analysera egenskaper och frågeställningar inom allt från fysikaliska och tekniska system till ekonomiska och samhällsvetenskapliga processer.
I kursen tränas på att skapa matematiska modeller för att analysera verkliga frågeställningar. Modellerna implementeras i lämpliga programvaror och algoritmer konstrueras för att genomföra beräkningar och simuleringar. Resultaten och lösningarna från analyserna kopplas sedan tillbaka till frågeställningen och sitt ursprungliga sammanhang.
I kursen kombineras kunskaper från tidigare kurser och studenten får träning i att tillämpa teorin från dessa. Dessutom ger kursen ökade färdigheter i att lösa problem på ett strukturerat sätt och studenten får även en inblick i hur matematiska modeller används inom olika branscher.
Kursen är uppdelad i två moduler.
Modul 1 (2,5 hp) Teori och färdigheter i matematisk modellering, Modul 2 (5 hp) Projektarbeten i matematisk modellering.
Förväntade studieresultat
För godkänd kurs ska studenten kunna:
Kunskap och förståelse
redogöra för olika typer av modelleringsansatser
redogöra för ett urval grafalgoritmer och simuleringsmetoder
redogöra för hur man utnyttjar vektorisering för att effektivisera beräkningar
Färdighet och förmåga
formulera verkliga frågeställningar som matematiska problem
konstruera och anpassa matematiska modeller för att besvara olika typer av frågeställningar
konstruera och använda funktioner för att skriva strukturerade program
implementera givna algoritmer i programvara för matematisk problemlösning
muntligt och skriftligt redovisa resultat och analys från matematiska modelleringsproblem
planera och organisera projektarbeten
Värderingsförmåga och förhållningssätt
bedöma reliabilitet, validitet och generaliserbarhet för olika modellanpassningar
bedöma och kritiskt förhålla sig till modeller och modellanvändning kopplat till etik och hållbarhet
tolka resultat från matematiska modeller i sitt ursprungliga sammanhang
Behörighetskrav
För tillträde till kursen krävs 60 hp inom ämnesområdet matematik och matematisk statistik eller minst två års sammanlagda studier. I båda fallen krävs kurser inom matematik om minst 35 hp, matematisk statistik om minst 15 hp inkluderande 5MS049 Stokastiska processer och simulering, samt minst 15 hp inom datavetenskap eller motsvarande.Engelska och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier (om kursen ges på svenska).
Undervisningens upplägg
Undervisningen i Modul 1 sker i form av föreläsningar och lektioner. Undervisningen i modul 2 sker i form av handledda laborationer och seminarier.
Examination
Modul 1 examineras med en skriftlig tentamen. På tentamen ges betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5).
Modul 2 examineras med skriftlig och muntlig redovisning av kursens projektarbeten. På projektarbetet ges betygen Underkänd (U) och Godkänd (G).
På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga examinerande delar är godkända. Betyget på kursen bestäms av tentamensbetyget.
Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.
Den som erhållit godkänt betyg på kursen kan ej examineras för högre betyg. För studerande som inte blivit godkända vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för institutionen för matematik och matematisk statistik. Examination baserad på denna kursplan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.
Tillgodoräknande Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.
Övriga föreskrifter
I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med en annan kurs med likartat innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga studierektorn i matematik och matematisk statistik.
I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller att kursen slutat ges.