I kurs- och ämnesplaner i matematik beskrivs att elever ska ges möjlighet att utveckla sin förmåga att använda digitala verktyg för att bland annat undersöka problemställningar, konstruera grafer och fördjupa sina kunskaper i matematik. Vi ser även en fortsatt utveckling av 1-1-satsningar (en dator/läsplatta per elever) samt programvaror och resurser på Internet som avser att stödja lärandet i matematikklassrummet. Detta tillsammans anger förutsättningarna för att använda digitala verktyg för undervisning och lärande i matematik.
Kursen syftar till att öka lärares förståelse för, och förmåga att använda digital teknik i matematikundervisningen. Kursen behandlar frågor som: Hur kan de förmågor som framhålls i kursplanerna i matematik adresseras i ett klassrum där digital teknik används? Hur påverkas matematikklassrummets didaktiska kontrakt och sociomatematiska normer av den digitala teknikens närvaro? Hur förändras svårighetsgrad och bedömningsgrunder för problemlösning när olika digitala verktyg används? Hur skapas en didaktisk design där eleven använder IT till stöd för problemlösning och utveckling av matematisk förståelse? Kursen fokuserar matematik på högstadiet och gymnasiet.
Undervisningen sker helt på distans i form av inspelade föreläsningar, digitala gruppdiskussioner och individuella uppgifter (praktiska och teoretiska). Under kursen används en nätbaserad lärmiljö för handledning, diskussion och distribution av kursmaterial. Kursdeltagarna skall ha tillgång till internetansluten dator. Kursen genomförs med stöd av fri programvara. Examination sker fortlöpande med bl.a. inlämningsuppgifter, gruppdiskussioner och skriftliga redovisningar. Betyg på hela kursen utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar.
Behörighetskrav
Lärarexamen i matematik för åk 7-9 eller gymnasiet, med minst 60 hp matematik och/eller matematikdidaktik. Svenska och engelska för grundläggande behörighet för högskolestudier.
Urval
Högskolepoäng avklarade per sista anmälningsdag (för utbildning på grundnivå 1-165 hp, för avancerad nivå 30-285 hp)
Studieavgift
Gäller endast medborgare utanför EU, ESS och Schweiz.
Anmälningsavgift: 900 kr.
Studieavgift, första inbetalningen: 11 625 kr.
Total studieavgift: 11 625 kr.
Anmälnings- och studieavgifter
Anmälningskod
UMU-63000
Anmälan
Sista anmälningsdag var den
15 april 2024.
Du kan inte längre anmäla dig.