"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Matematik i åk F-3 för lärande och undervisning 1, 15 hp

Engelskt namn: Mathematics in grades F-3 for learning and teaching 1

Denna kursplan gäller: 2025-08-11 och tillsvidare

Kurskod: 6MN066

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Inget huvudområde: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik

Beslutad av: Tekniska-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2025-03-11

Innehåll

Kursen behandlar matematisk ämnesteori, ämnesdidaktik och -metodik, med fokus på arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3 utgående från grundskolans uppdrag och styrdokument samt relevant forskning och beprövad erfarenhet. Här ingår såväl övergripande förhållningssätt och organisering av undervisning som specifika aktiviteter och praktiker. Vikten av god lärmiljö samt betydelsen av motivation och mindset för lärandet lyfts också fram liksom lärarens roll i att skapa goda förutsättningar för detta.

 

Innehållet behandlas och examineras i tre moduler enligt följande:

Modul 1: Mindset, lärmiljöer och styrdokument 3 hp. Här behandlas grundförutsättningar för att elever ska lyckas med matematiken samt hur styrdokumenten är organiserade och används som utgångspunkt för undervisningen

Modul 2: Grundläggande taluppfattning samt prealgebra och mönster 7 hp. Fokus är förståelsebaserad undervisning kopplad till de första tio talen, mönster och prealgebra samt för områdena relevanta matematikstudier. 

Modul 3: Problemlösning 5 hp. Innehållet fokuserar på problemlösning som ett kreativt och tankeskapande område.

Förväntade studieresultat

För godkänd modul förväntas studenten, utifrån styrdokument, relevant forskning och beprövad erfarenhet kunna:

Modul 1, 3 hp

Kunskap och förståelse

  • beskriva vad som påverkar utvecklingen av dynamiskt/statiskt mindset, 
  • visa förståelse för hur elevers och lärares mindset påverkar lärandet,
  • beskriva innebörden i de fem förmågemålen i kursplanens syftesbeskrivning och hur undervisningen kan organiseras och genomföras för att möjliggöra utveckling av respektive förmåga,
  • beskriva faktorer som påverkar lärmiljön i matematikklassrummet och vad som kännetecknar en god lärmiljö,

Färdighet och förmåga

  • tolka och omsätta styrdokumentens mål,
  • med ett i huvudsak korrekt språk och adekvata begrepp kunna redogöra för sina kunskaper,

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • värdera och reflektera över hur lärmiljön påverkar matematikklassrummet och vad som kännetecknar en god lärmiljö,
  • värdera hur undervisning kan påverka motivation och mindset hos eleverna,
  • reflektera över de teoretiska och didaktiska perspektiv som behandlas i kursen.

 

Modul 2, 7 hp

Kunskap och förståelse

  • visa kunskaper om grundläggande taluppfattning och dess betydelse för fortsatt utveckling av taluppfattning och räkneförmåga,
  • visa kunskaper om mönster och prealgebra och hur dessa bildar en grund för fortsatt matematiklärande,
  • visa goda didaktiska kunskaper kopplat till undervisning om de tio första talen och grundläggande begrepp, relevanta för sammanhanget,
  • beskriva viktiga samband och lämplig undervisning för att synliggöra dessa,

Färdighet och förmåga

  • i planering kunna välja relevanta mål samt aktiviteter och organisation av undervisningen som stödjer en utveckling av de valda målen,
  • med ett i huvudsak korrekt språk och adekvata begrepp kunna redogöra för sina kunskaper.

 

Modul 3, 5 hp

Kunskap och förståelse

  • visa kunskaper om hur undervisningen kan bidra till att utveckla aktiva, kreativa och tänkande elever,
  • med stöd i relevant forskning, beprövad erfarenhet samt styrdokument redogöra för grunder och förutsättningar för elevers matematikutveckling inom kursens innehåll,

Färdighet och förmåga

  • visa förmåga att planera problemlösningsundervisning som stimulerar kreativitet och matematiskt tänkande,
  • med ett i huvudsak korrekt språk och adekvata begrepp kunna redogöra för sina kunskaper,

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • analysera läromedel med fokus på hur problemlösning behandlas,
  • visa förmåga att analysera och ta tillvara olika problemlösningsstrategier för att öka elevernas lärande,
  • förmåga att reflektera hur undervisning kan stödja ett tänkande matematikklassrum,
  • reflektera över de teoretiska perspektiv som beskriver olika synsätt kring räknemetoder och problemlösning.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet och Matematik 2a eller 2b eller 2c

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs dels via lärplattformen Canvas och dels via kursträffar online. Under kursen genomförs en fältstudie där studenten ansvarar för att genomföra didaktiska uppdrag med elever. Undervisningen bygger i betydande omfattning på de studerandes aktiva medverkan, individuellt och i grupp. Studenten ansvarar även för att tillgodogöra sig det matematiska innehållet i kursen.

Examination

Kursens förväntade studieresultat examineras i enlighet med nedanstående föreskrifter. 

Examinationen sker genom följande prov: 

Modul 1            

  • Seminarium

Modul 2

  • Obligatorisk undervisningsövning
  • Individuell skriftlig salstentamen

Modul 3

  • Individuell skriftlig inlämningsuppgift

För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga prov är godkända. Vid det muntliga seminariet samt ämnesteoretiska examinationer ges endast något av resultaten godkänt (G) eller underkänt (U). För skriftlig salstentamen samt den individuella skriftliga uppgiften ges något av resultaten väl godkänt (VG), godkänt (G) eller underkänt (U). 

Kursbetyg beslutas först när alla prov är genomförda. För betyget väl godkänt (VG) krävs att den skriftliga salstentamen och den skriftliga individuella inlämningsuppgiften bedömts med resultatet väl godkänt (VG) samt att övriga uppgifter bedömts med resultatet godkänt (G). 

Om någotdera av kursens prov bedömts med resultatet underkänt (U), sätts slutbetyget underkänt (U) på kursen under förutsättning att studenten genomfört en prestation på kursens samtliga prov.

Student som erhållit godkänt resultat på ett prov får ej genomgå förnyat prov.

Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.

För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas förnyat provtillfälle i enlighet med Umeå universitets Regler för betyg och examination på grund och avancerad nivå (FS 1.1-2368-18). Det första omprovet erbjuds senast två månader efter ordinarie provtillfälle. Undantaget de fall då ordinarie prov äger rum i maj eller juni månad, då erbjuds istället ett första omprovstillfälle inom tre månader efter ordinarie  provtillfälle. Dessutom erbjuds ytterligare minst ettomprov inom ett år från ordinarie provtillfälle. 

I de fall prov inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov ska det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet.
En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (6 kap. 22 §, HF). Begäran om ny examinator ställs till prefekten vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik.

 

Övriga föreskrifter

Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om en tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan godtas för tillgodoräknande. För närmare information se högskoleförordningen (1993:100) 6 kap. 6-8 §§ samt Umeå universitets Handläggningsordning för tillgodoräknande på grund- och avancerad nivå (FS 1.1-1230-20).

Ett negativt beslut om tillgodoräknande är möjligt att överklaga till Överklagandenämnden för högskolan. För mer information kontakta Studentcentrum/Examina.



Föreskrifter vid övergångar
I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.