Beslutad av: Rektor för Handelshögskolan, 2023-06-22
Innehåll
Den här kursen täcker de grundläggande teorierna och koncepten inom mikroekonomi, med fokus på hur marknader och internationell handel fungerar. Kursen undersöker marknadens roll i resursfördelning och prisbestämning under perfekt konkurrens, med betoning på hur marknadsmekanismen uppnår en effektiv resursfördelning. Sedan utforskas effekten av handelspolitik och avtal på olika intressenter såsom producenter, konsumenter och regeringar.
Kursen täcker också marknadsmisslyckanden och hur de kan leda till globala utmaningar, och ger exempel på dessa fel och deras effekter. Studenter kommer att lära sig om skatter, subventioner och andra marknadsinterventioner och hur de kan påverka marknadens jämvikt och hantera marknadsmisslyckanden. Under kursen kommer studenterna att använda grafiska och matematiska verktyg för att analysera mikroekonomiska problem och få en grundläggande förståelse för hur man skattar efterfrågan.
Genom hela kursen kommer studenterna att studera mikroekonomiska teorier och koncept relaterade till verkliga situationer och händelser. De kommer att diskutera politik för att hantera globala utmaningar som hållbarhet fattigdom och ojämlikhet. Effektiv kommunikation av ekonomiska idéer och argument, både skriftligt och muntligt, är en nyckeldel av kursen.
Kursen täcker också ekonomiska modellers begränsningar och teorier när det kommer till att förklara verkliga fenomen, med särskilt fokus på att utveckla en medvetenhet om sociala, miljömässiga och etiska frågor som är förknippade med handel och marknader. Vid slutet av kursen kommer studenterna att ha en grundlig förståelse för mikroekonomisk teori och dess tillämpningar på verkliga problem, samt en bredare förståelse för de sociala och etiska konsekvenserna av ekonomisk politik.
Förväntade studieresultat
Efter genomgången kurs förväntas studenten kunna:
Kunskap och förståelse
Förklara de grundläggande mikroekonomiska teorierna och principerna som ligger till grund för marknader och internationell handel.
Beskriva effekten av handelspolitik och avtal på olika intressenter, inklusive producenter, konsumenter och regeringar.
Ge exempel på och förklara marknadsmisslyckanden och hur vissa är orsaken till globala utmaningar.
Förklara hur skatter, subventioner och andra marknadsinterventioner påverkar marknadens jämvikt och kan korrigera vissa marknadsmisslyckanden.
Färdighet och förmåga
Använda grafiska och matematiska verktyg för att analysera mikroekonomiska problem.
Använda programvara för att utföra grundläggande efterfrågeestimering.
Tillämpa ekonomiska teorier och koncept på verkliga situationer.
Diskutera effektiviteten av politik som syftar till att hantera globala utmaningar, såsom hållbarhet och ojämlikhet.
Kommunicera ekonomiska idéer och argument effektivt på engelska, både i skrift och muntligt.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Identifiera begränsningar i ekonomiska modeller och teorier när det kommer till att förklara verkliga fenomen.
Identifiera sociala, miljömässiga och etiska frågor som är förknippade med global handel och marknader.
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet och Engelska 6, Matematik 3b eller 3c eller Matematik C, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2
Undervisningens upplägg
Lärandet stöds genom föreläsningar, litteratur och diskussioner i seminarieform.
Examination
Examinationen består av skriftliga inlämningar, seminarier och individuell skriftlig salstentamen. Resultat från inlämningar och seminarier är endast giltiga under innevarande termin.
På kursen används följande betygsskala: Väl godkänd (VG), Godkänd (G) och Underkänd (U).
För student som underkänts vid ordinarie provtillfälle anordnas ett nytt provtillfälle inom ca 2 månader. Därutöver ges vanligtvis ett extra tentamenstillfälle varje läsår veckan före höstterminsstart. Därefter kan ej godkända prov fullgöras vid nästa kurstillfälle. Om formen för examination ej går att upprepa, kan annan form användas.
En student som har underkänts på en examination vid två provtillfällen har rätt att vid nästa omprovstillfälle få en annan examinator eller rättande lärare utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Skriftlig begäran lämnas till studierektor senast två veckor före nästa examinationstillfälle.
Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.
Akademisk integritet och fusk
Som student förväntas du agera med akademisk integritet. Det innebär att skriva och presentera inom gränserna för de akademiska regler och förväntningar som kommuniceras i universitetets regelverk och vad som i övrigt anges från ansvarig enhet. Disciplinära åtgärder kan vidtas mot student som använder otillåtna hjälpmedel eller på annat sätt försöker vilseleda vid prov eller när en studieprestation annars ska bedömas. Regler och föreskrifter gällande produktionen av akademiska texter, och korrekt källhänvisning kommer att tillämpas på skriftliga uppgifter. Texter kan komma att kontrolleras för plagiat. I övrigt gäller Umeå universitets regelverk för utbildning på grund- och avancerad nivå.