Engelskt namn: Soil and water - field methods
Denna kursplan gäller: 2024-03-04 till 2025-06-15 (nyare version av kursplanen finns)
Kursplan för kurser med start efter 2025-06-23
Kursplan för kurser med start mellan 2025-06-16 och 2025-06-22
Kursplan för kurser med start innan 2025-06-15
Kurskod: 5GV107
Högskolepoäng: 15
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Geovetenskap/Naturgeografi: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap
Beslutad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2024-02-05
Kursen behandlar fält- och analysmetodik inom ämnesområdet geovetenskap/naturgeografi med inriktning mot abiotiska förhållanden i både terrestra och akvatiska system. Stort fokus kommer ligga på studiedesign och att ge studenten praktisk erfarenhet av att samla in fältdata från olika miljöer och media. En viktig aspekt är hur landskapets naturliga variabilitet, och den aktuella frågeställningen, har betydelse för var, när och hur vi provtar, samt hur vi tolkar data. Förutom fältprovtagning och fältundersökningar innehåller kursen betydande laborativa moment. Kursen kommer också behandla kvalitets säkring av data, statistisk bearbetning av både tidseriedata och spatiala data, hur data på olika sätt kan visualiseras, samt betydelsen av att data - framförallt för undersökningar som pågår över lång tid (t.ex., nationella övervakningsprogram) - är spårbart.
Kursen består av fem moduler:
Modul 1. Markprovtagning, 3 högskolepoäng
Behandlar provtagning och analys av fasta markprover för bestämning av markens fysikaliska och kemiska egenskaper.
Modul 2, Sedimentprovtagning, 3 högskolepoäng
Behandlar provtagning av sediment i sjöar och vattendrag och analys av sedimentets fysikaliska och kemiska egenskaper.
Modul 3. Grundvatten undersökningar, 3 högskolepoäng
Behandlar metodik för bestämning av grundvattennivåer och grundvattenflöden.
Modul 4. Provtagning av vatten för kemiska analyser, 3 högskolepoäng
Behandlar provtagning och kemisk analys av olika typer av vatten (t.ex., ytvatten och grundvatten).
Modul 5. Ytvattenhydrologiska undersökningar, 3 högskolepoäng
Behandlar metodik för bestämning av flödeshastighet och vattenföring i ytvatten och mätning av ett vattendrags geometri.
Efter avslutad kurs ska studenten för betyget Godkänd kunna:
Modul 1
FSR 1. Planera och genomföra provtagning och kvantitativ analys av markprover
FSR 2. Utvärdera och visualisera data från markprovtagningar
Modul 2
FSR 3. Planera och genomföra provtagning och kvantitativ analys av sediment
FSR 4. Utvärdera och visualisera data från sedimentprovtagningar
Modul 3
FSR 5. Planera och genomföra undersökningar av grundvattennivåer och grundvattenflöden
FSR 6. Utvärdera och visualisera data från grundvattenundersökningar
Modul 4
FSR 7. Planera och genomföra provtagning och kvantitativ kemisk analys av yt- och grundvatten
FSR 8. Utvärdera och visualisera data från vattenkemiska undersökningar
Modul 5
FSR 9. Planera och genomföra undersökningar av hydrologiska förhållanden i ytvatten
FSR 10. Utvärdera och visualisera data från ytvattenhydrologiska data och vattendragsfårors geometri
30 hp Geovetenskap/Naturgeografi eller Kemi för miljö och hälsoskyddsområdet, 15 hp och Ekologi och geovetenskap, 15 hp eller motsvarande kunskaper
Undervisningen bedrivs som en kombination av föreläsningar och olika studentaktiva moment, t.ex., seminarier, laborationer, övningar och exkursioner. Alla examinerande moment under kursen är obligatoriska.
Examinationen på samtliga moduler består av en kombination av muntliga och skriftliga examinerande moment (exempelvis salstentamen, examinerande seminarier, muntliga redovisningar, skriftliga rapporter samt examinerande exkursioner, fältövningar och laborationer). Komplettering av obligatoriska praktiska moment kommer endast erbjudas i samband med efterföljande kurstillfälle. För att bli godkänd på en modul krävs att alla examinerande moment inom modulen är godkända. För att erhålla betyget G på hela kursen krävs minst betyget G på samtliga moduler.
Studerande som underkänts vid prov har rätt att undergå förnyat prov för att få godkänt betyg (se universitetets regelsamling). Den som godkänts i prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap.
Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.
Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.
I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.