"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Måltids- och restaurangvetenskap 2, 15 hp

Engelskt namn: Restaurant and Culinary Arts 2

Denna kursplan gäller: 2024-01-01 till 2024-12-29 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2MR072

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Måltids- och restaurangvetenskap: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Beslutad av: Prefekten, 2022-09-08

Reviderad av: Prefekten, 2023-09-13

Innehåll

I kursen introduceras studenterna i vetenskapligt förhållningssätt och aktuella forskningsmetoder som används inom kost- och måltidsvetenskap. Vidare i kursen introduceras begreppet måltidskultur. Genom kombination av teori och praktik utvecklas en förståelse för måltiden som kulturell och social företeelse.  

Kursen består av följande moduler:

  1. Vetenskapliga metoder, 7,5 hp (Scientific Methods)
  2. Kulturella perspektiv på mat och måltider 7,5 hp (Cultural Perspectives on Food and Meals)

Modul 1. Vetenskaplig metod, 7,5 hp
I modulen behandlas vetenskapsteori, studiedesign, forskningsprocessens olika faser, kvalitativa och kvantitativa forskningsmetoder, grundläggande sensorisk metodik och analys, forskningsetik, samt genus ur ett forskningsperspektiv. I modulen ingår praktiska övningar i kvalitativ och kvantitativ datainsamling, analys samt söka vetenskaplig litteratur, skriva akademiskt, genomföra opponering och att presentera inför publik.  

Modul 2. Kulturella perspektiv på mat och måltider 7,5 hp
I modulen behandlas begreppet måltidskultur och människors normer, värderingar och föreställningar om mat och måltider som uttrycksmedel för vilka vi är eller vill vara. Modulen kombinerar teori och praktik för att utveckla förståelse för måltiden som kulturell och social företeelse.

 

Förväntade studieresultat

Modul 1. Vetenskaplig metod, 7,5 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:

Kunskap och förståelse

  • Förklara grundläggande metodologiska vetenskapliga begrepp  
  • Redogöra för grunderna i vetenskapsteori och ett vetenskapligt arbetssätt, inklusive forskningsetiska riktlinjer
  • Redogöra för studiedesign och vetenskapliga metoder som är vanligt förekommande inom kost- och måltidsvetenskap
  • Visa kunskap om metodik för tillämpad sensorisk analys

Färdighet och förmåga

  • Tillämpa metoder för att samla in, hantera, bearbeta, analysera samt presentera kvalitativa data
  • Tillämpa metoder för att samla in, hantera, bearbeta, analysera, samt presentera parametrisk och icke-parametrisk kvantitativa data
  • Självständigt söka och använda vetenskaplig litteratur i relation till en forskningsfråga
  • Välja och tillämpa sensoriska metoder för värdering av livsmedel

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Forma vetenskaplig text och bedöma vetenskapliga arbetssätt med hänsyn till relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter
  • Kritiskt granska och diskutera andra studenters vetenskapliga texter
  • Presentera och diskutera forskningsprocess i tal och skrift

 
Modul 2: Kulturella perspektiv på mat och måltider, 7,5 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:

Kunskap och förståelse

  • Visa grundläggande förståelse för kulturella perspektiv i relation till mat och måltider

Färdighet och förmåga

  • Visa grundläggande förmåga att analysera och kritiskt diskutera företeelser, frågeställningar och situationer kopplade till kulturella perspektiv på mat och måltider
  • Estetiskt gestalta måltider med fokus på kulturella variationer

 
Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Visa grundläggande förmåga att reflektera över och förhålla sig till olika kulturella begrepp i relation till mat och måltider

 

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Modul 1. Vetenskaplig metod, 7,5 hp
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, grupparbeten, seminarier och workshops. Vissa seminarier och workshops är obligatoriska.

Modul 2. Kulturella perspektiv på mat och måltider, 7,5 hp
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, grupparbete, laboration och seminarier. Laborationen och seminarier är obligatoriskt.
Vissa moduler kan läsas parallellt och den inbördes ordningen mellan modulerna kan ändras.

 

Examination

Modul 1. Vetenskaplig metod, 7,5 hp
Modulen examineras genom följande examinationer:  

  • Individuell skriftlig tentamen i lärplattform (U eller G)
  • Workshops (U eller G)
  • Seminarier (U eller G)
  • Skriftliga uppgifter i grupp (U eller G)
  • Frivillig individuell skriftlig hemtentamen (U, G eller VG)

Modul 2. Kulturella perspektiv på mat och måltider, 7,5 hp
Modulen examineras genom följande examinationer:  

  • Laboration (U eller G)
  • Seminarier (U eller G)
  • Individuell skriftlig inlämningsuppgift (U eller G)
  • Frivillig individuell skriftlig inlämningsuppgift (U, G eller VG)

Helkurs
För att bli godkänd på hel kurs krävs att samtliga examinerande delar är godkända. För VG på hel kurs krävs VG på båda modulerna.

Ett omprov ska erbjudas senast två månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats och kopia av studentens tentamen är tillgänglig. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle.

Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov eller obligatoriska undervisningsmoment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med en annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i en sådan uppgift skall stå i rimlig proportion till det missade obligatoriska momentet.
Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform.

Beslutet ska sedan meddelas studenten.
Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid totalt minst fem provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs. Studierektor kontaktas i sådana fall. Tentamen baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen. Student som erhållit godkänt resultat på ett prov får ej genomgå förnyat prov. I det fall kursplanen upphör att gälla eller genomgår större förändringar garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt den ursprungliga kursplanen under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.

TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelverk och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på universitetet e-tjänst för tillgodoräknande. Tillgodoräknande prövas av Studentcentrum vid Umeå universitet.

 

Litteratur

Giltig från: 2024 vecka 1

Vetenskapliga metoder 7.5 HP

Rekommenderad litteratur

Vetenskaplig teori och metod : från idé till examination inom vård- och hälsovetenskap
Henricson Maria, Ali Lilas, Andersson Ewa, Billhult Annika, Blomberg Helena, Borglin Gunilla, Carlson Elisabeth, Engström Åsa, Falk-Brynhildsen Karin, Friberg Febe, Fridlund Bengt, Gunnarsson Ingemar, Hellberg Sara, Hellström Amanda, Holmberg Mats, Hällgren Graneheim Ulla, Juuso Päivi, K. Holmström Inger, Karlsson Eva Karin, Kjellström Sofia, Landström Catharina, Larsson Jan, Lindgren Britt-Marie, Lundman Berit, Lövenmark Annica, Mårtensson Jan, Persson Carina, Petersson Pia, Priebe Gunilla, Rosén Måns, Rämgård Margareta, Sandgren Anna, Skott Carola, Stenberg Marie, Sundin Karin, Svensson Anders, Wibeck Victoria, Öhlén Joakim, Hallberg Jonny, Hallberg Jonny, Henricson Maria
3 uppl. : Studentlitteratur AB : 2023 : 564 sidor :
ISBN: 9789144161389
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Hellmer Stefan
Grunderna i statistisk dataanalys : med tillämpning inom hälsovetenskaperna
Upplaga 1 : Lund : Studentlitteratur : [2022] : 310 sidor :
ISBN: 9789144154640
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Gustafsson Inga-Britt
Sensorik och marknadsföring
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 261 s. :
ISBN: 9789144079042
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Referenslitteratur

Forskningsmetodikens grunder : att planera, genomföra och rapportera en undersökning
Patel Runa, Davidson Bo
Femte upplagan : Lund : Studentlitteratur : [2019] : 184 sidor :
ISBN: 9789144126050
Se Umeå UB:s söktjänst

Praktisk historieteori.
Jarrick Arne, Söderberg Johan, Stockholms universitet. Ekonomisk-historiska institutionen
4. uppl. : Stockholm : Ekonomisk-historiska institutionen. : 2001 : 179 s. :
ISBN: 91-974305-0-1
Se Umeå UB:s söktjänst

Från tanke till text : en språkhandbok för uppsatsskrivande studenter
Jarrick Arne, Josephson Olle
2., [översedda] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 1996 : 133 s. :
ISBN: 91-44-26842-4 ; 240:00
Se Umeå UB:s söktjänst

Backman Jarl
Rapporter och uppsatser
3., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2016 : 223 s. :
ISBN: 9789144097329
Se Umeå UB:s söktjänst

Att skriva en bra uppsats
Rienecker Lotte, Stray Jørgensen Peter, Lagerhammar Ann
Upplaga 4 : Stockholm : Liber : [2018] : 400 sidor :
ISBN: 9789147113644
Se Umeå UB:s söktjänst

Bower John A.
Statistical methods for food science : introductory procedures for the food practitioner
Second edition. : Chichester, West Sussex, UK : John Wiley & Sons : 2013 : vii, 318 pages :
ISBN: 9781118541647
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Elektronisk resurs

Kvantitativa metoder för ekonomisk och social historia
Söderberg Johan, Eggeby Eva
3. uppl. : Stockholm : Ekonomisk-historiska institutionen, Univ. [distributör] : 1997 : [6], 158 s. :
ISBN: 9197267414
Se Umeå UB:s söktjänst

Methods in world history : a critical approach
Myrdal Janken, Jarrik Arne, Wallenberg Bondesson Maria
Lund : Nordic Academic Press : 2016 : 254 s. :
Online access for UMUB
ISBN: 9789188168481
Se Umeå UB:s söktjänst

Att skriva PM/ Rapporter/ Uppsatser. Umeå: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Institutionen för kost- och måltidsvetenskap :
Läsanvisning: Intern resurs - finns på Canvas.

Kulturella perspektiv på mat och måltider 7.5 HP

Rekommenderad litteratur

Neuman Nicklas
Mat och ätande - Sociologiska perspektiv
Studentlitteratur AB : 2019 : 456 sidor :
ISBN: 9789144131672
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Söderlind Ulrica
The Nobel banquets : a century of culinary history (1901-2001)
New Jersey : World Scientific : c2010 : xviii, 319 s. :
ISBN: 9789814313117
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Theophano Janet
Eat my words : reading women's lives through the cookbooks they wrote
New York : Palgrave : 2002 : 362 s. :
ISBN: 0312233787
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Food security in the high North : contemporary challenges across the circumpolar region
Kamrul Hossain, Nilsson Lena Maria, Herrmann Thora Martina
Abingdon : Routledge : 2021 : xxiv, 311 pages :
Online access for UMUB
ISBN: 9781000095272
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Crosby Alfred W.
Ecological imperialism : the biological expansion of Europe, 900-1900
2nd ed. : Cambridge : Cambridge University Press : 2004 : online resource (xxii, 368 s.) :
Online access for UMUB
ISBN: 9780511805554
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Artiklar och annan (öppen) litteratur tillkommer.