"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Måltider, hälsa och hållbarhet, 15 hp

Engelskt namn: Food, Health and Sustainability

Denna kursplan gäller: 2024-07-22 och tillsvidare

Kurskod: 2MR036

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Måltids- och restaurangvetenskap: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Prefekten, 2022-03-07

Reviderad av: Prefekten, 2024-03-18

Innehåll

Mat och måltider är något vi möter varje dag och berör oss alla. För att förstå matens många betydelser för människan behövs kunskap om samhälleliga perspektiv på mat och måltider. För att få en förståelse på hållbara perspektiv i samhället, introduceras de globala och nationella miljömålen och dess utmaningar vid utveckling inom området kost- och måltidsvetenskap. Kursen innehåller teori och tillämpning av olika livsmedels innehåll och människans behov av energi- och näringsämnen för att stärka studentens kunskaper i området då maten har betydelse för folkhälsan.
 
Kursen består av följande moduler:

  1. Mat, människa och samhälle (Food, Human and Society), 6 hp
  2. Hållbarhet - en introduktion (Sustainability- an Introduction), 2 hp
  3. Mat och hälsa (Food and Health) 7 hp

Modul 1. Mat, människa och samhälle, 6 hp
Modulen inleds med en orientering till högskolestudier som ämne och yrkesbas. Därefter introduceras hur mat, måltider och ätande kan förstås ur olika samhälleliga perspektiv.


Modul 2. Hållbarhet - en introduktion, 2 hp
I modulen introduceras studenterna till hållbarhet och de globala och nationella miljömålen. Modulen behandlar utmaningar avseende hållbar utveckling inom området kost- och måltidvetenskap.


Modul 3. Mat och hälsa, 7 hp
Modulen behandlar människans behov av energi och näring, näringsämnens funktion, upptag och omsättning i kroppen samt teoretisk och praktisk tillämpning av näringsrekommendationer. Modulen innehåller teori och tillämpning av olika livsmedels innehåll av energi- och näringsämnen. Tillämpning av programvara för näringsberäkning ingår. Matens betydelse för folkhälsa, vegetarisk kost samt olika former av födoämnesreaktioner belyses.

 

Förväntade studieresultat

Modul 1. Mat, människa och samhälle, 6 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:


Kunskap och förståelse

  • Beskriva hur mat, måltider och ätande kan förstås ur ett sociologiskt perspektiv

Färdighet och förmåga

  • Identifiera hur mat, måltider och ätande skapar mening hos människan
  • Använda sociologiska begrepp med relevans för mat, måltider och ätande
  • Tillämpa metoder för vetenskaplig litteratursökning och välja vetenskaplig litteratur med relevans för sociologiska perspektiv på mat, måltider och ätande

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Förklara hur människans mat, måltider och ätande kan förstås ur ett sociologiskt perspektiv

Modul 2. Hållbarhet - en introduktion, 2 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:


Kunskap och förståelse

  • Redogöra för begreppet hållbarhet
  • Beskriva globala och nationella miljömål som berör området kost- och måltidsvetenskap

Färdighet och förmåga

  • Exemplifiera problemområden och möjliga lösningar som finns för hållbar utveckling

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Värdera, sammanställa och presentera information inom hållbarhetsområdet kopplat till kost- och måltidsvetenskap

Modul 3. Mat och hälsa, 7 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:


Kunskap och förståelse

  • Redogöra för människans behov av energi och näringsämnen
  • Redogöra för näringsämnenas betydelse för kroppen och näringsämnens förekomst i livsmedel
  • Redogöra för särskilda behov kring mat som kan förekomma hos olika individer eller grupper
  • Redogöra för matens betydelse för folkhälsan

Färdighet och förmåga

  • Planera måltider utifrån nordiska näringsrekommendationer
  • Tillämpa programvara för näringsberäkning av livsmedel och måltider

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Granska och värdera förekomst av energi och näringsämnen i livsmedel och måltider utifrån nordiska näringsrekommendationer

 

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Modul 1. Mat, människa och samhälle, 6 hp
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, workshops, grupparbeten och seminarier. Seminarier är obligatoriska.


Modul 2. Hållbarhet - en introduktion, 2 hp
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier och laborationer. Seminarier och laborationer är obligatoriska. Viss undervisning kan ske på kvällstid.


Modul 3. Mat och hälsa, 7 hp
Undervisningen sker i form av föreläsningar, laborationer samt seminarier och grupparbeten. Grupparbeten, laborationer och seminarier är obligatoriska.

 

Examination

Modul 1. Mat, människa och samhälle, 6 hp
Modulen examineras genom följande examinationer:

  • Individuella skriftliga inlämningar (U eller G)
  • Individuell muntlig inlämning (U eller G)
  • Seminarier (U eller G)
  • Frivillig individuell skriftlig inlämning (U, G eller VG)

Modul 2. Hållbarhet - en introduktion, 2 hp
Modulen examineras genom följande examinationer:

  • Individuell digital tentamen (U eller G)
  • Laborationer i grupp (U eller G)
  • Seminarier (U eller G)
  • Redovisningar i grupp (U eller G)

Modul 3. Mat och hälsa, 7 hp
Modulen examineras genom följande examinationer:

  • Individuell skriftlig hemtentamen (U, G eller VG)
  • Individuell digital tentamen i lärplattform (U eller G)
  • Individuell skriftlig räkneuppgift i sal (U eller G)
  • Laborationer i grupp (U eller G)
  • Seminarier (U eller G)

Helkurs
För att bli godkänd på hel kurs krävs att samtliga examinerande delar är godkända.
För VG på hel kurs krävs VG på minst 13 hp.


I följande text avser prov de examinationsformer som angivits ovan. Ett omprov ska erbjudas senast två månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av ordinarie prov har meddelats och studenten delgivits återkoppling på provet, exempelvis kopia av studentens tentamen. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle.


Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov eller obligatoriska undervisningsmoment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med en annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i en sådan uppgift skall stå i rimlig proportion till det missade obligatoriska momentet.


Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.


Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid minst fem provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs. Studierektor kontaktas i sådana fall. Prov baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen. Student som erhållit godkänt resultat på ett prov får ej genomgå förnyad examination. I det fall kursplanen upphör att gälla eller genomgår större förändringar garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt den ursprungliga kursplanen under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.


TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelverk och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på universitetet e-tjänst för tillgodoräknande. Tillgodoräknande prövas av Studentcentrum vid Umeå universitet.

 

Litteratur