"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Limnologi, 15 hp

Engelskt namn: Limnology

Denna kursplan gäller: 2025-02-10 och tillsvidare

Kurskod: 5BI282

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Biologi: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Geovetenskap/Naturgeografi: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Beslutad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2025-02-12

Innehåll

Kursen behandlar de grundläggande fysikaliska, kemiska och ekologiska egenskaperna hos sötvattensystem, inklusive vattendrag och sjöar. Laborationer introducerar studenter till akvatiska organismer som är vanliga i nordliga akvatiska ekosystem, med fokus på hur olika organismgrupper kan användas för att förstå och övervaka ekologisk hälsa och kemisk status i vattendrag och sjöar. Inom denna kontext genomför studenterna mindre grupparbeten där de undersöker hur mångfald och sammansättning av bottenlevande organismsamhällen kan användas för att bedöma effekter av miljöförändringar på land.

Ytterligare kursföreläsningar och diskussioner fokuserar på grundläggande limnologiska teman. Dessa inkluderar förståelsen av hydrologiska och termiska egenskaper i sjöar och vattendrag, geomorfologiska processer (t.ex. sedimenttransport) som påverkar akvatiska livsmiljöer, samt hur fysikaliska processer (t.ex. sjöcirkulation) styr dynamiken hos viktiga näringsämnen (t.ex. kväve och fosfor). Slutligen behandlas hur ekosystemprocesser i vattenmiljöer (t.ex. fotosyntes och respiration) påverkar elementära kretslopp och vattenkvalitet. Fokus ligger på grundläggande koncept och processer, men där det är relevant sätts dessa också i ett större sammanhang, exempelvis i relation till miljöförändringar såsom klimatförändringar och näringsföroreningar.

Kursen är uppdelad i följande två moduler:

Modul 1. Sötvattensorganismer och biodiversitet, 5 hp
Modulen ger en översikt av akvatiska djur i nordliga vattendrag och sjöar och visar hur olika grupper kan ge insikt i vattenkvalitet och ekosystemhälsa. Praktiska laborationer fokuserar på taxonomi, livshistoria och ekologi hos bottenlevande evertebrater, samt hur dessa används i biologisk övervakning.

Modul 2. Fysikaliska, kemiska och ekosystemegenskaper hos sötvattensystem, 10 hp
Modulen ger en bredare introduktion till limnologiska ämnen, inklusive hydrologi, sedimenttransport och näringsdynamik. Studenterna lär sig hur centrala ekosystemprocesser i sötvattensystem påverkas av den fysikaliska och kemiska miljön och hur dessa i sin tur reglerar kol- och näringskretslopp.

Förväntade studieresultat

För att bli godkänd (G) på kursen ska studenten kunna:
Modul 1 - Sötvattensorganismer och biodiversitet
FSR 1. Identifiera vanliga familjer av bottenlevande evertebrater, förstå deras livshistoria och habitatpreferenser samt förklara hur denna information används kvantitativt för att övervaka ekosystemhälsa och vattenkvalitet.

Modul 2 - Fysikaliska, kemiska och ekosystemegenskaper hos sötvattensystem
FSR 2. Förstå grundläggande fysikaliska och kemiska egenskaper hos sjö- och vattendragsekosystem, inklusive hydrologiska, termiska och sedimentdynamiska processer.
FSR 3. Visa kunskap om grundläggande ekosystemprocesser i akvatiska miljöer och hur dessa påverkas av den fysikaliska och kemiska miljön.
FSR 4. Diskutera hur klimatförändringar och mänsklig påverkan påverkar akvatiska samhällen och ekosystemprocesser.

För att uppnå betyget Väl godkänd (VG) på kursen ska studenten även kunna:
Modul 1 - Sötvattensorganismer och biodiversitet
FSR 5. Visa kunskap om taxonomi av bottenlevande evertebrater på släkt- och artnivå.

Modul 2 - Fysikaliska, kemiska och ekosystemegenskaper hos sötvattensystem
FSR 6. Kritiskt analysera hur miljö- och klimatförändringar kan påverka de fysikaliska, kemiska och biologiska egenskaperna hos sötvattensystem. Detta inkluderar förmågan att jämföra effekterna av olika miljöfaktorer och analysera hur förändringar i akvatiska ekosystem kan påverka bredare biogeokemiska kretslopp (t.ex. kol- eller näringskretslopp).

Behörighetskrav

Univ: 60hp biologi varav 15 hp ekologi eller 60 hp geovetenskap/naturgeografi och 15 hp ekologi eller 60 hp miljövetenskap och 15 hp ekologi, eller motsvarande kunskaper. Engelska B/6 och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier om utbildningen ges på svenska.

Undervisningens upplägg

Undervisningen omfattar föreläsningar, projektarbeten, laborationer, rapportskrivning och muntliga presentationer. Laborationer, rapporter och deltagande i gruppaktiviteter är obligatoriska.

Examination

Kursen examineras genom gruppaktiviteter, laborationer, en skriftlig rapport och en skriftlig tentamen. Betygsskalan omfattar underkänd (U), godkänd (G) och väl godkänd (VG). Gruppaktiviteter examineras muntligt med betygen U eller G. Resterande examinationer sker skriftligt med betygen U till VG.
För att få VG på hela kursen krävs VG på den skriftliga tentamen samt minst en av de andra examinationerna. För att få G på hela kursen måste alla examinerande modul och obligatoriska delar vara godkända. Det slutliga kursbetyget är en sammanvägning av resultaten från de olika examinationerna och ges först när alla obligatoriska moduler är godkända. En student som underkänts på en examination har rätt att genomgå förnyad prövning. Studenter som redan godkänts får inte genomgå prövning för högre betyg.Om en student har underkänts på två examinationstillfällen har hen rätt att begära att en annan examinator utses (HF kap. 6 § 22).

Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslut ska sedan meddelas studenten.

Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.

Övriga föreskrifter

I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.