"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Ledarskap och ledarskapsutveckling A, 7,5 hp

Engelskt namn: Leadership and leadership development

Denna kursplan gäller: 2024-08-19 och tillsvidare

Kurskod: 2FE125

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Företagsekonomi: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: USBE Företagsekonomi

Beslutad av: Handelshögskolans styrelse, 2007-09-19

Reviderad av: Rektor för Handelshögskolan, 2024-05-15

Innehåll

Ledarskap handlar om att leda andra människor för att uppnå organisationens mål. En förutsättning för att klara uppgiften som ledare är förståelsen för hur grupper utvecklas och hur medlemmarna samverkar inom gruppen och med andra grupper utanför organisationen. Ytterligare en förutsättning är att kommunicera mål och krav till medarbetare, beställare och andra intressenter. Olika målbilder, gruppens utveckling och individuella olikheter skapar en dynamik som kräver att ledaren har en förståelse för sin egen roll, retorik, kommunikation, konflikthantering och ledarskap i olika situationer. Kursen avser att ge den studerande verktyg för att reflektera över sin egen ledarstil, samt utveckla en förståelse för de kritiska situationer som en ledare måste hantera.

Förväntade studieresultat

Efter avklarad kurs ska studenten kunna:

  • förstå och redogöra för ledarskapet, dess förutsättningar, former och uttryck i olika sammanhang
  • analysera och tillämpa teoretiska modeller om ledarskap som ledarstilar, beslut, motivation, grupputveckling och konflikthantering
  • relatera teoretiska modeller på ett fenomen eller situation samt analysera olika handlings- eller tolkningsalternativ
  • reflektera över sin egen ledarskapsutveckling
  • förstå och kunna tillämpa ett akademiskt förhållningssätt för att undvika plagiat i akademiska arbeten

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Kursen undervisning och examination sker genom en internetbaserad lärplattform och har inga fysiska träffar. Kursen bygger på löpande examination. Materialet i lärplattformen förutsätts hjälpa studenterna att uppnå lärandemålen, vilket bland annat kan ske genom att förklara, fördjupa, komplettera eller ge kontraster till kurslitteraturen. Under kursen blir studenterna introducerade till ett akademiskt förhållningssätt, till exempel hur plagiat och fusk undviks samt referenshantering. Kursen ges på svenska men stora delar av kursmaterialet är på engelska.

Examination

Examinationen sker löpande i kursens lärplattform genom:

  • individuella flervalstest (U/G)
  • skriftliga individuella uppgifter med kamratrespons (U/G)
  • skriftlig individuell reflektionslogg (U/G/VG)
  • en individuell datorbaserad examination om plagiat och referenshantering (U/G)
  • skriftlig individuell hemtentamen (U/G/VG)

Följande betygssystem används: 
För betyget Godkänd på kursen krävs att samtliga prov är godkända. 
För att erhålla betyget Väl godkänd krävs att samtliga prov är godkända, samt att Väl godkänd uppnåtts på individuell skriftlig reflektionslogg samt Väl godkänd på individuell skriftlig hemtentamen.

För student som underkänts vid ordinarie provtillfälle anordnas ett nytt provtillfälle inom ca 2 månader. Därutöver ges vanligtvis ett extra tentamenstillfälle varje läsår veckan före höstterminsstart. Därefter kan ej godkända prov fullgöras vid nästa kurstillfälle. Om formen för examination ej går att upprepa, kan annan form användas. 

En student som utan godkänt resultat har genomgått ordinarie prov samt ett omprov för en kurs eller en del av en kurs, har vid nästa omprovstillfälle rätt att få en annan examinator eller rättande lärare utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Student ska vända sig till studierektor med en sådan begäran senast 14 dagar innan nästa provtillfälle.  

Anpassningar 
Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination, och som har erhållit ett beslut om rätt till stöd från samordnare för studenter med funktionsnedsättning vid Studentcentrum, ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten. 

Akademisk integritet och fusk 
Som student förväntas du agera med akademisk integritet. Det innebär att skriva och presentera inom gränserna för de akademiska regler och förväntningar som kommuniceras i universitetets regelverk och vad som i övrigt anges från ansvarig enhet. Disciplinära åtgärder kan vidtas mot student som använder otillåtna hjälpmedel eller på annat sätt försöker vilseleda vid prov eller när en studieprestation annars ska bedömas. Regler och föreskrifter gällande produktionen av akademiska texter, och korrekt källhänvisning kommer att tillämpas på skriftliga uppgifter. Texter kan komma att kontrolleras för plagiat. I övrigt gäller Umeå universitets regelverk för utbildning på grund- och avancerad nivå.

Övriga föreskrifter

Tillgodoräknande sker enligt Umeå universitets tillgodoräknandeordning.

Kursen kan ingå som en kurs på grundläggande nivå (A-nivå) i en kandidatexamen vid Umeå universitet. Kursen är p.g.a. sin specifika inriktning ej påbyggbar med eller utbytbar mot andra kurser/moment på A- eller B-nivå i företagsekonomi.

Kursen ges på halvfart (50 % studietakt) utan fysiska träffar och vänder sig främst till personer med intresse för ledarskap eller som arbetar som ledare och vill fördjupa sitt kunnande inom området.

Kursen genomförs med hjälp av en internetbaserad lärplattform.
Kursen kräver tillgång till dator och internetuppkoppling

Litteratur

Giltig från: 2024 vecka 34

Litteratur

Dubrin Andrew J
Leadership : research findings, practice, and skills
Tenth edition. : Boston, MA : Cengage : [2023] : xvii, 441 pages :
ISBN: 9780357716175
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: ISBN: 9780357716274 E-book

10-14 vetenskapliga artiklar om cirka 250 sidor tillkommer (tillgängliga från universitetsbibliotekets databaser)

Referenslitteratur till kursen:

Uppsatsskrivande i Företagsekonomi. Uppsatsmanual.
USBE Företagsekonomi :
https://www.umu.se/student/handelshogskolan/uppsatser-och-examensarbeten/

Referenslitteratur är litteratur som breddar, fördjupar eller förtydligar ämnet. Den studerande förutsätts utnyttja dessa kunskapskällor och andra källor, framförallt under arbete med skriftliga rapporter och praktikfallsuppgifter.