Kursen inleds med en kort genomgång av mätverktyget LabVIEW. Därefter lär sig studenterna använda detta genom att bygga upp mätdatorsystem för fem laborativa fysikproblem. Varje laborationstillfälle inleds med en kort presentation av den ingående fysiken. Kursen innehåller dessutom ett kommunikationsinslag som behandlar muntlig och skriftlig kommunikation i form av vetenskapliga diskussioner kring laborationerna samt arbete med laborationsprotokoll.
Förväntade studieresultat
För att uppfylla målen för kunskap och förståelse ska den studerande efter genomgången kurs kunna:
konstruera enkla algoritmer för uppbyggnad av mätdatorsystem
redogöra för grunderna inom den i kursen behandlade fysiken.
För att uppfylla målen för färdighet och förmåga ska den studerande efter genomgången kurs kunna:
hantera mätverktyget LabVIEW och kunna använda det för laborativ problemlösning
planera och genomföra experiment samt värdera experimentella resultat
muntligt presentera sina laborationsresultat och föra vetenskapliga diskussioner
skriva laborationsprotokoll.
För att uppfylla målen för värdering och förhållningssätt ska den studerande efter genomgången kurs kunna:
reflektera över och värdera sin egen insats vid laborationsarbete och projektarbete
uppvisa medvetenhet om etiska aspekter på vetenskapligt arbete som t.ex. ett korrekt förhållningssätt till fusk och plagiat.
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet och Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4 eller Matematik E
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs i form av korta introducerande föreläsningar och handledning vid laborativa uppgifter. Laborationer är obligatoriska moment i kursen.
Examination
Kunskapsredovisningen sker både genom skriftliga laborationsprotokoll och muntliga redovisningar. På laborationsprotokoll och muntliga redovisningar ges något av betygen Godkänd (G) eller Underkänd (U).
På hela kursen sätts något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). För att bli godkänd på hela kursen krävs att alla protokoll och redovisningar är godkända.
Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsvariation. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.
En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för Institutionen för fysik. För mer information, se Regler för betyg och examination på grund- och avancerad nivå, dnr: FS 1.1.2-553-14.
Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.
Övriga föreskrifter
Kursen ersätter den tidigare kursen Laborativ problemlösning i fysik 2 hp (5FY110) och kan inte tas med i examen tillsammans med denna. I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.
Litteratur
Giltig från:
2022 vecka 22
Kompendier utgivna av institutionen för fysik.
Laborationsinstruktioner.