"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Kost vid träning, 15 hp

Engelskt namn: Nutrition and Physical Activity

Denna kursplan gäller: 2024-07-22 till 2024-12-29 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2KN035

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kostvetenskap: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Beslutad av: Programkomittén för Ledarskaps- och coachingprogrammet, 2008-06-09

Reviderad av: Prefekten, 2024-03-18

Innehåll

Kursen består av följande moduler:

  1. Livsmedelskemi och metabolism (Food Chemistry and Metabolism) 4,5 hp
  2. Näringslära (Nutrition), 7,5 hp
  3. Projektarbete (Project Work), 3 hp

Modul 1. Livsmedelskemi och metabolism, 4,5 hp
Modulen behandlar den kemi som krävs för att förstå kolhydrater, lipider och proteiners uppbyggnad. Modulen innehåller också den kemi och fysiologi som krävs för att förstå dessa näringsämnens funktion, upptag och omsättning i kroppen.


Modul 2 Näringslära 7,5 hp
Modulen behandlar innehållet av mikro- och makronutrienter i livsmedel med fokus på deras funktion. Under modulen diskuteras energi- och näringsintag i direkt anslutning till träning/tävling (timing) samt betydelsen av vätska vid idrottsutövning. Betydelsen av energibalans och metoder för viktkontroll, vegetarisk kost, teoretisk samt praktisk tillämpning av Nordiska Näringsrekommendationer och specifika rekommendationer till fysiskt aktiva personer ingår också. Även energi- och kosttillskott samt ergogena (prestationshöjande) kosttillskott behandlas.


Modul 3. Projektarbete, 3 hp
Ett projektarbete genomförs kring valfri idrott. En kost- och aktivitetsregistrering utförs på en idrottare. I arbetet analyseras och diskuteras nutrition i förhållande till idrottarens typ av träning och träningsmängd utifrån aktuella rekommendationer.

 

Förväntade studieresultat

Modul 1 Livsmedelskemi och metabolism 4,5 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:
 
Kunskap och förståelse

  • Redogöra för kolhydrater, lipider samt proteiners kemiska uppbyggnad och funktion
  • Beskriva principer för kroppens hantering av energigivande näringsämnen inkluderat spjälkning, absorption samt metabola processer i cellen

Färdighet och förmåga

  • Tillämpa grundläggande kunskaper inom metabolism i diskussioner kring verkliga situationer inom området kost och träning

Modul 2 Näringslära 7,5 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:


Kunskap och förståelse

  • Förklara grunderna för gällande Nordiska näringsrekommendationer
  • Redogöra för makro- och mikronutrienters förekomst i livsmedel

Färdighet och förmåga

  • Tolka och tillämpa näringsrekommendationer för hälsa och fysisk prestation
  • Planera kost- och vätskeintag före, under och efter träning/tävling i diskussioner kring verkliga situationer inom området kost och träning

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Analysera och värdera en vägd kostregistrering för en specifik idrottare utifrån rekommendationer för styrketräning ur perspektivet blandkost, laktovegetarisk samt vegankost

Modul 3 Projektarbete 3 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:


Färdighet och förmåga

  • Genomföra en kost- och aktivitetsregistrering utifrån en specifik idrott

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Värdera betydelsen av timing, makro- och mikronutrienter samt vätska för prestationsförmågan utifrån en specifik idrott
  • Värdera funktion och risker med användande av kosttillskott utifrån en specifik idrott

 

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Kursen är upplagd med fördröjd studietakt (halvfart). Kursen är nätbaserad. All undervisning på samtliga moduler bedrivs via webplattform.


Modul 1 Livsmedelskemi och metabolism 4,5 hp
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, en inlämningsuppgift och en diskussionsuppgift. Inlämnings- och diskussionsuppgift är obligatoriska.


Modul 2 Näringslära 7,5 hp
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, inlämningsuppgifter och en diskussionsuppgift. Inlämningsuppgifter och diskussionsuppgift är obligatoriska.


Modul 3 Projektarbete 3 hp
Projektarbetet genomförs som ett självständigt arbete och är obligatoriskt.

 

 

Examination

Samtliga examinationer utförs via webplattformen.


Modul 1 Livsmedelskemi och metabolism 4,5 hp
Modulen examineras genom följande examinationer:

  • Individuell skriftlig uppgift (U eller G)
  • Diskussionsuppgift i grupp (U eller G)
  • Individuella quiz (U eller G)

Modul 2 Näringslära 7,5 hp
Modulen examineras genom följande examinationer:

  • Individuell skriftlig hemtentamen (U, G eller VG)
  • Individuellt quiz, grundläggande näringslära (U, G eller VG)
  • Individuella skriftliga uppgifter (U eller G)
  • Diskussionsuppgift i grupp (U eller G)
  • Individuellt quiz, mikronutrienter (U eller G)

Modul 3 Projektarbete 3 hp
Modulen examineras genom följande examination:

  • Individuell skriftlig rapport (U, G eller VG)

Helkurs
För att bli godkänd på hel kurs krävs att samtliga examinerande delar är godkända.
För VG på hel kurs krävs VG på modul 2 och 3.


I följande text avser prov de examinationsformer som angivits ovan. Ett omprov ska erbjudas senast två månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av ordinarie prov har meddelats och studenten delgivits återkoppling på provet, exempelvis kopia av studentens tentamen. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle.


Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov eller obligatoriska undervisningsmoment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med en annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i en sådan uppgift skall stå i rimlig proportion till det missade obligatoriska momentet.


Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.


Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid minst fem provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs. Studierektor kontaktas i sådana fall. Prov baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen. Student som erhållit godkänt resultat på ett prov får ej genomgå förnyad examination. I det fall kursplanen upphör att gälla eller genomgår större förändringar garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt den ursprungliga kursplanen under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.


TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelverk och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på universitetet e-tjänst för tillgodoräknande https://www.umu.se/student/mina-studier/tillgodoraknande/. Tillgodoräknande prövas av Studentcentrum vid Umeå universitet.

 

Litteratur

Giltig från: 2024 vecka 30

Kost vid träning 15 hp

REKOMMENDERAD LITTERATUR

NORDIC NUTRITION RECOMMENDATIONS 2023
Nordic Council of Ministers : 2023 :
NORDIC NUTRITION RECOMMENDATIONS 2023
Obligatorisk

Williams' nutrition : for health, fitness & sport
Rawson Eric S., Branch J David, Stephenson Tammy J.
Thirteenth edition. : New York : McGraw-Hill Education 608 pages : 2023 :
Obligatorisk
Läsanvisning: ISBN: 9781266132148. Sidhänvisningar tillhandahålles via institutionen.

Naturvetenskapliga grunder
Bergh Kurt, Burén Jonas, Sjödin Anna
. : 2022 :
Obligatorisk
Läsanvisning: 2:a upplagan. Köps via institutionen.

Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter tillkommer.

REFERENSLITTERATUR

Bergh Kurt
Nutrient timing : rätt näring vid rätt tillfälle
Stockholm : SISU idrottsböcker : 2013 : 332 s. :
ISBN: 9789186323769
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst

Näring och hälsa
Johansson Ulla, Stubbendorff Anna
Fjärde upplagan : Lund : Studentlitteratur : [2020] : 471 sidor :
ISBN: 9789144125947
Se Umeå UB:s söktjänst

Näringslära för högskolan
Berg Christina, Ellegård Lars, Larsson Christel
Sjunde upplagan : Stockholm : Liber : [2021] : 494 sidor :
ISBN: 9789147131075
Se Umeå UB:s söktjänst