Engelskt namn: Nutrition in pregnancy and nursing
Denna kursplan gäller: 2024-07-22 och tillsvidare
Kurskod: 2KN043
Högskolepoäng: 7,5
Utbildningsnivå: Avancerad nivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Kostvetenskap: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Institutionen för kostvetenskap, 2009-02-16
Reviderad av: Prefekten, 2024-03-18
Kursens huvudsakliga målgrupp är personer utan tidigare kostutbildning som arbetar med rådgivning till gravida och ammande kvinnor. I kursen utvecklar studenten förståelse för hur olika aspekter av mat och ätande vid graviditet och amning påverkar mamman och barnet. Utifrån kursens ämnesområde skapar studenten ett vetenskapligt underbyggt utbildningsmaterial riktat mot en specifik målgrupp. I kursen behandlas följande: näringsämnen viktiga vid graviditet och amning. Skillnader mellan näringsrekommendationer och kostråd, roller och ansvar vid kostrådgivning, livsmedelsgrupper att rekommendera eller begränsa. Energibehov relaterat till kroppsvikt och viktförändring under och efter graviditet samt kulturella aspekter på matvanor.
Kursen består av följande moduler:
Modul 1. Kost vid graviditet och amning, 4 hp.
Modulen inleds med grundläggande näringslära och kunskap om kostens betydelse för den allmänna folkhälsan. Dessa kunskaper är nödvändiga för att förstå näringsrekommendationer och för att i praktisk handling kunna förmedla kostråd till individer. I modulen behandlas specifika råd och riktlinjer som finns för gravida och de som ammar. Energibehov relaterat till kroppsvikt och viktförändring under och efter graviditet samt födoämnesöverkänslighet ingår. Modulen innehåller även olika kostregimer, exempelvis vegetarisk kost, samt kulturella aspekter på matvanor.
Modul 2. Projektarbete, 3,5 hp.
I modulen arbetar studenten med ett projektarbete i form av ett vetenskapligt underbyggt utbildningsmaterial för en specificerad målgrupp inom kursens ämnesområde. Opponering av en annan students arbete ingår.
Modul 1. Kost vid graviditet och amning, 4 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Modul 2. Projektarbete, 3,5 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Kurser om minst 90 hp i ett ämne varav minst 15 hp uppsats eller motsvarande. Svenska och engelska för grundläggande behörighet för högskolestudier.
Modul 1. Kost vid graviditet och amning, 4 hp
Undervisningen bedrivs i form av inspelade föreläsningar, diskussioner och uppgifter via lärplattform. Diskussioner och uppgifter är obligatoriska.
Modul 2. Projektarbete, 3,5 hp
Undervisningen sker i form av individuellt projektarbete och opponering av annan students projektarbete i lärplattform. Projektarbete och opponering är obligatoriska.
Modul 1. Kost vid graviditet och amning, 4 hp
Modulen examineras genom följande examinationer:
Modul 2. Projektarbete, 3,5 hp
Modulen examineras genom följande examinationer:
Hel kurs
För att bli godkänd på hel kurs krävs att samtliga examinerande delar är godkända. För VG på hel kurs krävs VG på modul 2.
I följande text avser prov de examinationsformer som angivits ovan. Ett omprov ska erbjudas senast två månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av ordinarie prov har meddelats och studenten delgivits återkoppling på provet, exempelvis kopia av studentens tentamen. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle.
Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov eller obligatoriska undervisningsmoment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med en annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i en sådan uppgift skall stå i rimlig proportion till det missade obligatoriska momentet.
Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.
Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid minst fem provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs. Studierektor kontaktas i sådana fall. Prov baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen. Student som erhållit godkänt resultat på ett prov får ej genomgå förnyad examination. I det fall kursplanen upphör att gälla eller genomgår större förändringar garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt den ursprungliga kursplanen under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelverk och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på universitetet e-tjänst för tillgodoräknande. Tillgodoräknande prövas av Studentcentrum vid Umeå universitet.
Nordic Nutrition Recommendations 2023 : integrating environmental aspects
Copenhagen : Nordic Council of Minsters : 2023 : 388 sidor :
Fritt tillgänglig
ISBN: 9789289375337
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Närmare anvisning ges vid kursstart. Ca 30 sidor.
Information och dokument på Livsmedelsverkets hemsida
Livsmedelsverket :
www.livsmedelsverket.se
Obligatorisk
Läsanvisning: Närmare anvisning ges vid kursstart
Ca. 300 sidor
Övrig litteratur består av rapporter och artiklar som studenten får besked om vid kursstart
Näringslära för högskolan, 7e uppl
Berg , Ellegård , Larsson
Liber : 2021 :
Läsanvisning: ISBN: 978-91-4713107-5
Näring och hälsa
Johansson Ulla, Stubbendorff Anna
Fjärde upplagan : Lund : Studentlitteratur : [2020] : 471 sidor :
ISBN: 9789144125947
Se Umeå UB:s söktjänst
Weight gain during pregnancy : reexamining the guidelines
Rasmussen Kathleen M., Yaktine Ann L.
Washington, DC : National Academies Press : 2009 : xiv, 854 s. :
ISBN: 9780309131131 (hardback)
Se Umeå UB:s söktjänst
Jankov Picha Petra
Att flaskmata : : [en handbok för dig som vill flaskmata din bäbis]
2015 : sid. 47 s. :
Läsanvisning: 1 uppl. : Stockholm : Gothia Fortbildning: 2015 : 47 s. :
ISBN: 9789172059696
Wennberg Anna Lena
Pregnant women and midwives are not in tune with each other about dietary counseling : studies in Swedish antenatal care
Umeå : Department of public health and clinical medicine, Umeå university : 2015 : 114 s. (PDF) :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-107691
Lundqvist Anette
Nutritional aspects of behaviour and biology during pregnancy and postpartum
Umeå : Department of public health and clinical medicine, Umeå university : 2016 : 85 s. (PDF) :
Fritt tillgänglig via Umeå universitet