"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Kost- och måltidsvetenskap 5, 30 hp

Engelskt namn: Food, Nutrition and Culinary Science 5

Denna kursplan gäller: 2024-07-22 och tillsvidare

Kurskod: 2KN086

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kostvetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Beslutad av: Prefekten, 2024-02-19

Innehåll

Kursen inleds med en fortsättning av organisationens och ledarskapets betydelse för en måltidsorganisation med fokus på psykologiska teorier och perspektiv av betydelse för den kommande yrkesprofessionen. Studenten tränas i att planera, producera och servera måltider utifrån olika målgruppers behov och önskemål. Genom att använda ett på marknaden vanligt förekommande menysystem tränar studenten på planering och anpassning av menyer till olika målgrupper. Under restaurangdriften ska studenterna tillämpa teoretiska kunskaper och utifrån givna ramar färdigställa och servera måltider. I kursen ingår offentlig upphandling, strategier för livsmedelsförsörjning och beredskapsplaner inom offentliga måltidsverksamheter. I kursen behandlas den svenska alkoholpolitiken och de lagar och förordningar som berör servering av alkoholhaltiga drycker. I den sista modulen belyses hur en offentlig måltidsorganisation fungerar i relation till offentlig förvaltning samt hur politiska beslut fattas. Vidare så ingår arbetsrätt och arbetsmiljölagstiftning.


Kursen består av följande moduler:

  1. Måltider, organisation och ledarskap II, 6 hp
  2. Måltidsorganisation, 11,5 hp
  3. Restaurangdrift, 7,5 hp
  4. Juridik och förvaltning för kostvetare, 5 hp

 

Förväntade studieresultat

Modul 1 Måltider, organisation och ledarskap II, 6 hp
För godkänd modul ska studenten kunna:


Kunskap och förståelse

  • Förstå betydelsen av ett urval psykologiska begrepp och perspektiv relevanta för att förstå mänskligt beteende i relation till rollen som ledare
  • Redogöra hur föreställningar om manligt och kvinnligt ledarskap kan påverka jämställdhet och effektivitet i en organisation

Färdighet och förmåga

  • Beskriva, analysera och reflektera över egna och andras färdighet och förmåga i att leda samtal gällande mellanmänskliga relationer
  • Söka, samla och värdera information samt med utgångspunkt från psykologisk teori tolka och diskutera hur psykologiska, kognitiva eller sociala svårigheter hos en medarbetare kan påverka verksamheten

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Identifiera och reflektera kring det egna utvecklingsbehovet inom självpsykologi i relation till den kommande yrkesprofessionen

Modul 2 Måltidsorganisation, 11,5 hp
För godkänd modul ska studenten kunna:


Kunskap och förståelse

  • Beskriva för- och nackdelar med olika system att producera, distribuera och servera mat för många utanför hemmet med hänsyn till styrande ramfaktorer
  • Redogöra för förfarandet vid livsmedelsupphandling och inköp med hänsyn till hållbarhetskriterier
  • Beskriva kvalitetsarbete i måltidsverksamheter med stöd av relevanta nyckeltal
  • Identifiera, hantera och redogöra för hur matsvinn kan förebyggas inom olika måltidsorganisationer
  • Förklara och ge exempel på köksplanering utifrån funktion, säkerhet och ergonomi
  • Redogöra för recept, metoder och utrustning för matlagning inom storhushåll
  • Beskriva strategier och krisberedskap för offentlig livsmedelsförsörjning
  • Redogöra för de lagar och förordningar som ligger till grund för tillsyn vid servering av alkoholhaltiga drycker  

Färdighet och förmåga

  • Utifrån givna ramar (hållbarhet, hälsa och ekonomi) och med hjälp av kostdatasystem planera målgruppsanpassade måltider som är sensoriskt tilltalande
  • Planera, analysera och utvärdera matsedlar utifrån ett helhetsperspektiv för måltider
  • Tillämpa lämpliga åtgärder vid praktisk skadedjursbekämpning inom måltidsverksamhet

Modul 3. Restaurangdrift, 7,5 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:


Färdighet och förmåga

  • Redogöra för god livsmedelssäkerhet inom måltidsservice genom att upprätta HACCP för aktuell verksamhet
  • Planera och genomföra ett lunchkoncept ur ett helhetsperspektiv för måltider
  • Visa förmåga till ett professionellt förhållningssätt gentemot medarbetare, gäster och leverantörer i aktuell verksamhet

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Reflektera över aktuell verksamhet utifrån ett helhetsperspektiv för måltider och med utgångspunkt i områdets vetenskapliga grund

Modul 4. Juridik och offentlig förvaltning för kostvetare, 5 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:


Kunskap och förståelse

  • Förklara hur politiska beslut fattas i ett komplext flernivåsystem
  • Beskriva den offentliga förvaltningens uppbyggnad och funktion
  • Ha kännedom om det juridiska ämnesområdet, dess rättskällor och dess begreppssystem
  • Visa grundläggande kunskaper om avtalsrätt, arbetsrätt och arbetsmiljörätt

Färdighet och förmåga

  • Visa förmåga att identifiera juridiska problem och kunskap om rättsliga metoder för problemlösning
  • Visa förmåga att analysera myndighetsstrukturer och tjänstepersoners roller

 

Behörighetskrav

Kost- och måltidsvetenskap 1, 30 hp, Kost- och måltidsvetenskap 2, 30 hp, Kost - och måltidsvetenskap 3, Kost- och måltidsvetenskap 4, 15 hp varav modul 1 Livsmedelssäkerhet II, 9 hp måste vara godkänd eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Kursen är en distanskurs med 100% studietakt med schemalagd undervisning dagtid samt obligatoriska träffar i Umeå. Obligatoriska nätbaserade undervisningsmoment under dagtid förekommer mellan veckoträffar. Modulerna kan läsas parallellt och den inbördes ordningen mellan modulerna kan ändras.

Examination

Modul 1. Måltider, organisation och ledarskap II, 6 hp
Modulen examineras genom följande examinationer:

  • Individuell skriftlig uppgift (U, G eller VG)
  • Redovisning i grupp (U eller G)
  • Seminarier (U eller G)

Modul 2. Måltidsorganisation, 11,5 hp
Modulen examineras genom följande examinationer:

  • Individuella skriftliga tentamina (U, G eller VG)
  • Skriftlig uppgift i grupp (U, G eller VG)
  • Seminarier (U eller G)
  • Laborationer (U eller G)

Modul 3 Restaurangdrift, 7,5 hp
Modulen examineras genom följande examinationer:

  • Skriftliga uppgifter i grupp (U eller G)
  • Seminarier (U eller G)
  • Laborationer (U eller G)
  • Workshop (U eller G)
  • Frivillig individuell skriftlig rapport (U, G eller VG)

Modul 4. Juridik och offentlig förvaltning för kostvetare, 5 hp
Modulen examineras genom följande examinationer:

  • Individuella skriftliga uppgifter (U, G eller VG)
  • Muntlig examination i grupp (U, G eller VG)
  • Quiz i lärplattform (U eller G)
  • Seminarier (U eller G)

Hel kurs
För att bli godkänd på hel kurs krävs att samtliga examinerande delar är godkända. För VG på hel kurs krävs VG på minst 16,5 hp.


I följande text avser prov de examinationsformer som angivits ovan. Ett omprov ska erbjudas senast två månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av ordinarie prov har meddelats och studenten delgivits återkoppling på provet, exempelvis kopia av studentens tentamen. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle.


Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov eller obligatoriska undervisningsmoment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det i stället ersättas med en annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i en sådan uppgift skall stå i rimlig proportion till det missade obligatoriska momentet.


Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.


Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid minst fem provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs. Studierektor kontaktas i sådana fall. Prov baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen. Student som erhållit godkänt resultat på ett prov får ej genomgå förnyad examination. I det fall kursplanen upphör att gälla eller genomgår större förändringar garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt den ursprungliga kursplanen under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.


TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelverk och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på universitetet e-tjänst för tillgodoräknande. Tillgodoräknande prövas av Studentcentrum vid Umeå universitet.

 

Litteratur