Engelskt namn: Food, Nutrition and Culinary Science 5
Denna kursplan gäller: 2024-07-22 och tillsvidare
Kurskod: 2KN086
Högskolepoäng: 30
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Kostvetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Prefekten, 2024-02-19
Kursen inleds med en fortsättning av organisationens och ledarskapets betydelse för en måltidsorganisation med fokus på psykologiska teorier och perspektiv av betydelse för den kommande yrkesprofessionen. Studenten tränas i att planera, producera och servera måltider utifrån olika målgruppers behov och önskemål. Genom att använda ett på marknaden vanligt förekommande menysystem tränar studenten på planering och anpassning av menyer till olika målgrupper. Under restaurangdriften ska studenterna tillämpa teoretiska kunskaper och utifrån givna ramar färdigställa och servera måltider. I kursen ingår offentlig upphandling, strategier för livsmedelsförsörjning och beredskapsplaner inom offentliga måltidsverksamheter. I kursen behandlas den svenska alkoholpolitiken och de lagar och förordningar som berör servering av alkoholhaltiga drycker. I den sista modulen belyses hur en offentlig måltidsorganisation fungerar i relation till offentlig förvaltning samt hur politiska beslut fattas. Vidare så ingår arbetsrätt och arbetsmiljölagstiftning.
Kursen består av följande moduler:
Modul 1 Måltider, organisation och ledarskap II, 6 hp
För godkänd modul ska studenten kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Modul 2 Måltidsorganisation, 11,5 hp
För godkänd modul ska studenten kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Modul 3. Restaurangdrift, 7,5 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Modul 4. Juridik och offentlig förvaltning för kostvetare, 5 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Kost- och måltidsvetenskap 1, 30 hp, Kost- och måltidsvetenskap 2, 30 hp, Kost - och måltidsvetenskap 3, Kost- och måltidsvetenskap 4, 15 hp varav modul 1 Livsmedelssäkerhet II, 9 hp måste vara godkänd eller motsvarande.
Kursen är en distanskurs med 100% studietakt med schemalagd undervisning dagtid samt obligatoriska träffar i Umeå. Obligatoriska nätbaserade undervisningsmoment under dagtid förekommer mellan veckoträffar. Modulerna kan läsas parallellt och den inbördes ordningen mellan modulerna kan ändras.
Modul 1. Måltider, organisation och ledarskap II, 6 hp
Modulen examineras genom följande examinationer:
Modul 2. Måltidsorganisation, 11,5 hp
Modulen examineras genom följande examinationer:
Modul 3 Restaurangdrift, 7,5 hp
Modulen examineras genom följande examinationer:
Modul 4. Juridik och offentlig förvaltning för kostvetare, 5 hp
Modulen examineras genom följande examinationer:
Hel kurs
För att bli godkänd på hel kurs krävs att samtliga examinerande delar är godkända. För VG på hel kurs krävs VG på minst 16,5 hp.
I följande text avser prov de examinationsformer som angivits ovan. Ett omprov ska erbjudas senast två månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av ordinarie prov har meddelats och studenten delgivits återkoppling på provet, exempelvis kopia av studentens tentamen. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle.
Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov eller obligatoriska undervisningsmoment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det i stället ersättas med en annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i en sådan uppgift skall stå i rimlig proportion till det missade obligatoriska momentet.
Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.
Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid minst fem provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs. Studierektor kontaktas i sådana fall. Prov baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen. Student som erhållit godkänt resultat på ett prov får ej genomgå förnyad examination. I det fall kursplanen upphör att gälla eller genomgår större förändringar garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt den ursprungliga kursplanen under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelverk och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på universitetet e-tjänst för tillgodoräknande. Tillgodoräknande prövas av Studentcentrum vid Umeå universitet.
Psykologi för vårdprofessioner
Kaiser Niclas, Lundberg Mattias
Första utgåvan : 2018 : 328 sidor :
ISBN: 9789127140325
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se Umeå UB:s söktjänst
Lindholm Kristina
Jämställdhet i verksamhetsutveckling
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2011 : 261 s. :
ISBN: 978-91-44-06880-0
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Gregoire Mary B
Foodservice organizations : a managerial and systems approach
Ninth edition. : Boston : Pearson: 516 s. : : 2016 :
https://nordics.pearson.com/products/selected-chapters-from-food-service-organisations-e-book?variant=42918438076565
Obligatorisk
Läsanvisning: ISBN: 9780134038940
Observera: Boken finns att hyra eller köpas via Pearson. Finns bara som e-bok numera
Lundberg Uudelepp Carina
Nyckeltal som spelar roll : förbättra styrningen med hjälp av nyckeltal
Stockholm : Rådet för främjande av kommunala analyser (RKA : 2013 : 31 s. :
ISBN: 9789197785822
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se Umeå UB:s söktjänst
Tryck: Åtta.45 Tryckeri 2013 www.rka.nu
Beredskapshandbok för offentliga måltider
Uppsala : Livsmedelsverket : [2022] : 84 sidor :
Obligatorisk
Nationella riktlinjer för måltider i förskolan
Livsmedelsverket :
Länk
Obligatorisk
Läsanvisning: Senaste versionen: 2023.
Nationella riktlinjer för måltider i skolan
Livsmedelsverket :
Länk
Obligatorisk
Läsanvisning: Senaste versionen: 2023.
Nationella riktlinjer för måltider i äldreomsorgen
Livsmedelsverket :
Länk
Obligatorisk
Läsanvisning: Senaste versionen: 2024.
Nationella riktlinjer för måltider på sjukhus
Livsmedelsverket :
Länk
Obligatorisk
Läsanvisning: Senaste versionen: 2023.
Mat och måltider i gruppbostäder: LSS
Livsmedelsverket :
https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/maltider-i-vard-skola-och-omsorg/gruppbostad-lss
Obligatorisk
Kontrollhandbok för storhushåll Del II Kontrollmetoder och kontrollområden inom storhushåll
Livsmedelsverket :
https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/foretag-regler-kontroll/vagledningar-kontrollhandbocker/kontrollhandbok-storhushall-del-2.pdf
Obligatorisk
Läsanvisning: 2013 (rev 2016)
Kontrollhandbok för storhushåll Del III Hälsorisker och prioriterade kontrollområden inom olika typer av storhushåll
Livsmedelsverket :
https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/foretag-regler-kontroll/vagledningar-kontrollhandbocker/kontrollhandbok-storhushall-del-3.pdf
Obligatorisk
Läsanvisning: Livsmedelsverket, 2013 (rev 2016).
Matsvinn
Livsmedelsverket : 2020 :
https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/handbocker-verktyg/handbok-for-minska-matsvinn.pdf
Obligatorisk
Konkurrensverket
Konkurrensverket : 2020 :
https://www.konkurrensverket.se/upphandling/lagar-och-regler/lou-i-korthet/
Obligatorisk
Handbok för säker mat inom vård, skola och omsorg : branschriktlinje för god hygienpraxis och för tillämpning av HACCP-principerna enligt förordning (EG) nr 852/2004
Lantz Ulla, De Jong Birgitta Skierus, Johansson Sara-Mari, Hårdstedt Björn
Stockholm : Kommentus : 2009 : 103 s. :
ISBN: 978-91-7345-218-2
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se Umeå UB:s söktjänst
Alkohollag (2010:1622)
Socialdepartementet : 2010 :
Riksdagen.se
Obligatorisk
Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter samt ev. ytterligare facklitteratur tillkommer. Ca 150 sidor
Gregoire Mary B
Foodservice organizations : a managerial and systems approach
Ninth edition. : Boston : Pearson: 516 s. : : 2016 :
https://nordics.pearson.com/products/selected-chapters-from-food-service-organisations-e-book?variant=42918438076565
Obligatorisk
Läsanvisning: ISBN: 9780134038940
Observera: Boken finns att hyra eller köpas via Pearson. Finns bara som e-bok numera.
Handbok för säker mat inom vård, skola och omsorg : branschriktlinje för god hygienpraxis och för tillämpning av HACCP-principerna enligt förordning (EG) nr 852/2004
Lantz Ulla, De Jong Birgitta Skierus, Johansson Sara-Mari, Hårdstedt Björn
Stockholm : Kommentus : 2009 : 103 s. :
ISBN: 978-91-7345-218-2
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Politik och förvaltning i svenska kommuner
Gissur Ó. Erlingsson , Wänström Johan
Andra upplagan : Lund : Studentlitteratur : [2021] : 298 sidor :
ISBN: 9789144135175
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se Umeå UB:s söktjänst.
Arbetsrätt
Andersson Anderz, Edström Örjan, Ingmanson Staffan
8:e reviderade upplagan : Stockholm : Liber : [2023] : 214 sidor :
ISBN: 9789147149780
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se Umeå UB:s söktjänst
Psykologi för vårdprofessioner
Kaiser Niclas, Lundberg Mattias
Första utgåvan : 2018 : 328 sidor :
ISBN: 9789127140325
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se Umeå UB:s söktjänst
Gregoire Mary B
Foodservice organizations : a managerial and systems approach
Ninth edition. : Boston : Pearson: 516 s. : : 2016 :
https://nordics.pearson.com/products/selected-chapters-from-food-service-organisations-e-book?variant=42918438076565
Obligatorisk
Läsanvisning: ISBN: 9780134038940
Observera: Boken finns att hyra eller köpas via Pearson. Finns bara som e-bok numera
Lundberg Uudelepp Carina
Nyckeltal som spelar roll : förbättra styrningen med hjälp av nyckeltal
Stockholm : Rådet för främjande av kommunala analyser (RKA : 2013 : 31 s. :
ISBN: 9789197785822
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se Umeå UB:s söktjänst
Tryck: Åtta.45 Tryckeri 2013 www.rka.nu
Beredskapshandbok för offentliga måltider
Uppsala : Livsmedelsverket : [2022] : 84 sidor :
Obligatorisk
Nationella riktlinjer för måltider i förskolan
Livsmedelsverket :
Länk
Obligatorisk
Läsanvisning: Senaste versionen: 2023.
Nationella riktlinjer för måltider i skolan
Livsmedelsverket :
Länk
Obligatorisk
Läsanvisning: Senaste versionen: 2023.
Nationella riktlinjer för måltider i äldreomsorgen
Livsmedelsverket :
Länk
Obligatorisk
Läsanvisning: Senaste versionen: 2024.
Nationella riktlinjer för måltider på sjukhus
Livsmedelsverket :
Länk
Obligatorisk
Läsanvisning: Senaste versionen: 2023.
Mat och måltider i gruppbostäder: LSS
Livsmedelsverket :
https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/maltider-i-vard-skola-och-omsorg/gruppbostad-lss
Obligatorisk
Kontrollhandbok för storhushåll Del II Kontrollmetoder och kontrollområden inom storhushåll
Livsmedelsverket :
https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/foretag-regler-kontroll/vagledningar-kontrollhandbocker/kontrollhandbok-storhushall-del-2.pdf
Obligatorisk
Läsanvisning: 2013 (rev 2016)
Kontrollhandbok för storhushåll Del III Hälsorisker och prioriterade kontrollområden inom olika typer av storhushåll
Livsmedelsverket :
https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/foretag-regler-kontroll/vagledningar-kontrollhandbocker/kontrollhandbok-storhushall-del-3.pdf
Obligatorisk
Läsanvisning: Livsmedelsverket, 2013 (rev 2016).
Matsvinn
Livsmedelsverket : 2020 :
https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/handbocker-verktyg/handbok-for-minska-matsvinn.pdf
Obligatorisk
Konkurrensverket
Konkurrensverket : 2020 :
https://www.konkurrensverket.se/upphandling/lagar-och-regler/lou-i-korthet/
Obligatorisk
Handbok för säker mat inom vård, skola och omsorg : branschriktlinje för god hygienpraxis och för tillämpning av HACCP-principerna enligt förordning (EG) nr 852/2004
Lantz Ulla, De Jong Birgitta Skierus, Johansson Sara-Mari, Hårdstedt Björn
Stockholm : Kommentus : 2009 : 103 s. :
ISBN: 978-91-7345-218-2
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se Umeå UB:s söktjänst
Alkohollag (2010:1622)
Socialdepartementet : 2010 :
Riksdagen.se
Obligatorisk
Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter samt ev. ytterligare facklitteratur tillkommer. Ca 150 sidor
Gregoire Mary B
Foodservice organizations : a managerial and systems approach
Ninth edition. : Boston : Pearson: 516 s. : : 2016 :
https://nordics.pearson.com/products/selected-chapters-from-food-service-organisations-e-book?variant=42918438076565
Obligatorisk
Läsanvisning: ISBN: 9780134038940
Observera: Boken finns att hyra eller köpas via Pearson. Finns bara som e-bok numera.
Handbok för säker mat inom vård, skola och omsorg : branschriktlinje för god hygienpraxis och för tillämpning av HACCP-principerna enligt förordning (EG) nr 852/2004
Lantz Ulla, De Jong Birgitta Skierus, Johansson Sara-Mari, Hårdstedt Björn
Stockholm : Kommentus : 2009 : 103 s. :
ISBN: 978-91-7345-218-2
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Politik och förvaltning i svenska kommuner
Gissur Ó. Erlingsson , Wänström Johan
Andra upplagan : Lund : Studentlitteratur : [2021] : 298 sidor :
ISBN: 9789144135175
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se Umeå UB:s söktjänst.
Arbetsrätt
Andersson Anderz, Edström Örjan, Ingmanson Staffan
8:e reviderade upplagan : Stockholm : Liber : [2023] : 214 sidor :
ISBN: 9789147149780
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se Umeå UB:s söktjänst