Engelskt namn: Food, Nutrition and Culinary Science 1
Denna kursplan gäller: 2024-07-22 och tillsvidare
Kurskod: 2KN077
Högskolepoäng: 30
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Kostvetenskap: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Prefekten, 2022-03-07
Reviderad av: Prefekten, 2024-05-20
Alla människor har en relation till mat och måltider. För att förstå matens många betydelser för människan behövs kunskap om samhälleliga perspektiv på mat såväl som behovet av energi och näring för att kroppen ska fungera. Livsmedelsutbudet är stort och med olika matlagningsmetoder och kunskaper om vad som sker i matlagningsprocessen kan såväl näringsinnehåll som sensorisk upplevelse och klimat påverkas.
Kursen består av följande moduler:
Modul 1. Mat, människa och samhälle, 6 hp
Modulen inleds med en orientering till högskolestudier som ämne och yrkesbas. Modulen innehåller en introduktion till hur mat, måltider och ätande kan förstås ur olika samhälleliga perspektiv.
Modul 2. Hållbarhet - en introduktion, 2 hp
I modulen introduceras studenterna till hållbarhet och de globala och nationella miljömålen. Modulen behandlar utmaningar avseende hållbar utveckling inom området kost- och måltidvetenskap.
Modul 3. Grundläggande naturvetenskap, 7 hp
Modulen innehåller grundläggande kunskaper inom kemi, fysiologi och metabolism för vidare studier inom området kost- och måltidvetenskap.
Modul 4. Näringslära, 5 hp
I modulen ingår människans behov av energi och makronäringsämnen samt teoretisk och praktisk tillämpning av näringsrekommendationer. Modulen innehåller teori och tillämpning kring olika livsmedels innehåll av energi, fett, protein och kolhydrater.
Modul 5. Livsmedelsvetenskap och matlagningsmetoder 1, 10 hp
Modulen behandlar sinnenas anatomi och fysiologi, samt psykologiska processer som påverkar och påverkas av sinnesförnimmelser. Produktion, distribution och konsumtion av livsmedel studeras översiktligt och i relation till livsmedelskvalitet och hållbarhet. Vidare ingår grundläggande kunskaper om livsmedel och dess kemiska struktur samt kunskaper om metoder för matlagning och bakning. I samband med praktiska laborationer görs jämförelser mellan olika matlagningsmetoder. Studenterna tränas i att välja och hantera produkter och livsmedel utifrån perspektiven hälsa, ekonomi, miljö och sensorik. Kvalitetsförändringar och livsmedelskemiska processer som sker vid hantering, förvaring och tillagning av olika livsmedel behandlas översiktligt. Receptanalys och receptteknik behandlas.
Modul 1. Mat, människa och samhälle, 6 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Modul 2. Hållbarhet - en introduktion, 2 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Modul 3. Grundläggande naturvetenskap, 7 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Modul 4. Näringslära, 5 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Modul 5. Livsmedelsvetenskap och matlagningsmetoder 1, 10 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Kursen är en distanskurs med schemalagd undervisning dagtid samt obligatoriska veckoträffar i Umeå. Obligatoriska nätbaserade undervisningsmoment under dagtid förekommer mellan veckoträffar. Viss undervisning bedrivs i hybrid form vilket innebär samläsning med studentgrupp på campus. Vissa moduler kan läsas parallellt och den inbördes ordningen mellan modulerna kan ändras.
Modul 1. Mat, människa och samhälle, 6 hp
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, workshops, grupparbeten och seminarier. Seminarier är obligatoriska. Under modulen blir studenterna introducerade till ett akademiskt förhållningssätt, till exempel hur plagiat och fusk undviks samt referenshantering.
Modul 2. Hållbarhet - en introduktion, 2 hp
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, workshops och grupparbeten. Grupparbete och workshops är obligatoriska. Viss undervisning kan ske på kvällstid.
Modul 3. Grundläggande naturvetenskap, 7 hp
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar och seminarier.
Modul 4. Näringslära, 5 hp
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, grupparbeten, seminarier och laborationer. Grupparbeten, seminarier och laborationer är obligatoriska.
Modul 5. Livsmedelsvetenskap och matlagningsmetoder 1, 10 hp
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier samt praktiska laborationer. Seminarier och laborationer är obligatoriska.
Modul 1. Mat, människa och samhälle, 6 hp
Modulen examineras genom följande examinationer:
Modul 2. Hållbarhet - en introduktion, 2 hp
Modulen examineras genom följande examinationer:
Modul 3. Grundläggande naturvetenskap, 7 hp
Modulen examineras genom följande examinationer:
Modul 4. Näringslära, 5 hp
Modulen examineras genom följande examinationer:
Modul 5. Livsmedelsvetenskap och matlagningsmetoder 1, 10 hp
Modulen examineras genom följande examinationer:
Hel kurs
För att bli godkänd på hel kurs krävs att samtliga examinerande delar är godkända. För VG på hel kurs krävs VG på minst 15 hp.
I följande text avser prov de examinationsformer som angivits ovan. Ett omprov ska erbjudas senast två månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av ordinarie prov har meddelats och studenten delgivits återkoppling på provet, exempelvis kopia av studentens tentamen. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. För prov av sådan karaktär att de endast kan genomföras på Campus, sker omprov vid påföljande campusträff alternativt under påföljande termin.
Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov eller obligatoriska undervisningsmoment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med en annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i en sådan uppgift skall stå i rimlig proportion till det missade obligatoriska momentet.
Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.
Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid minst fem provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs. Studierektor kontaktas i sådana fall. Prov baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen. Student som erhållit godkänt resultat på ett prov får ej genomgå förnyad examination. I det fall kursplanen upphör att gälla eller genomgår större förändringar garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt den ursprungliga kursplanen under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelverk och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på universitetet e-tjänst för tillgodoräknande. Tillgodoräknande prövas av Studentcentrum vid Umeå universitet.
Neuman Nicklas
Mat och ätande - Sociologiska perspektiv
Studentlitteratur AB : 2019 : 456 sidor :
ISBN: 9789144131672
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekskatalogen Album
Schött Kristina
Studentens skrivhandbok
3. [bearb.] uppl. : Stockholm : Liber : 2015 : 185 s. :
ISBN: 9789147114085
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Akademiskt läsande och skrivande
Blomström Vendela, Wennerberg Jeanna
Andra upplagan : Lund : Studentlitteratur : [2021] : 356 sidor :
ISBN: 9789144151045
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se Umeå UB:s söktjänst
Miljösociologi
Lidskog Rolf, Sundqvist Göran
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2011 : 182 s. :
ISBN: 9789144056050
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: 11 sidor.
Belasco Warren James
Food : the key concepts
Reprinted. : London : Bloomsbury Academic : 2019 : viii, 158 Seiten :
ISBN: 9781350114029
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se Umeå UB:s söktjänst
Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter samt ev. ytterligare litteratur kan tillkomma.
Ruggeiro Carlos Alberto
Sustainability and sustainable development: A review of principles and definitions
The Science of the Total Environment, : 2021 :
https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2021.147481
Obligatorisk
Läsanvisning: 786, 147481-147481
Benchmarking the Swedish Diet Relative to Global and National Environmental TargetsIdentification of Indicator Limitations and Data Gaps
Moberg Emma, Karlsson Potter Hanna, Wood Amanda, Hansson Per-Anders, Röös Elin
Sustainability (Basel, Switzerland), 12(4), 1407 : 2020 :
https://doi.org/10.3390/su12041407
Obligatorisk
Which Diet Has the Least Environmental Impact on Our Planet? A Systematic Review of Vegan, Vegetarian and Omnivorous Diets
Design & Consumer Behaviour Section, Department of Food Science, Faculty of Science, University of Copenhagen : 2019 :
Which Diet Has the Least Environmental Impact on Our Planet? A Systematic Review of Vegan, Vegetarian and Omnivorous Diets
Obligatorisk
Food in the Anthropocene: the EATLancet Commission on healthy diets from sustainable food systems
The Lancet : 2019 :
Food in the Anthropocene: the EATLancet Commission on healthy diets from sustainable food systems
Obligatorisk
Projected environmental benefits of replacing beef with microbial protein
Nature.com : 2022 :
Projected environmental benefits of replacing beef with microbial protein
Reducing foods environmental impacts through producers and consumers
Poore J., Nemecek T.
Science.org : 2018 :
educing foods environmental impacts through producers and consumers
Culture-sustainability relation: Towards a conceptual framework.
Soini Katriina, Dessein Joost
Sustainability (Basel, Switzerland), 8(2), 167167 : 2016 :
https://doi.org/10.3390/su8020167
Naturvetenskapliga grunder
Bergh Kurt, Burén Jonas, Sjödin Anna
. : 2022 :
Obligatorisk
Läsanvisning: 2:a upplagan. Köps av institutionen.
Nordic Nutrition Recommendations 2023 : integrating environmental aspects
Copenhagen : Nordic Council of Minsters : 2023 : 388 sidor :
Fritt tillgänglig
ISBN: 9789289375337
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Näringslära för högskolan
Berg Christina, Ellegård Lars, Larsson Christel
Sjunde upplagan : Stockholm : Liber : [2021] : 494 sidor :
ISBN: 9789147131075
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Artiklar ur tidskrifter och ev. ytterligare litteratur kan tillkomma
Näring och hälsa
Johansson Ulla, Stubbendorff Anna
Fjärde upplagan : Lund : Studentlitteratur : [2020] : 471 sidor :
ISBN: 9789144125947
Se Umeå UB:s söktjänst
Krause and Mahan's food & the nutrition care process
Raymond Janice L., Morrow Kelly
15th edition. : St. Louis, Missouri : Elsevier : [2020] : xvii, 1195 pages :
ISBN: 9780323749626
Se Umeå UB:s söktjänst
Krause and Mahan's Food and the nutrition care process
Raymond Janice L., Morrow Kelly, Krause Marie V., Mahan L. Kathleen.
16th edition. : 2021 : XVIII, 1262 pàgines :
ISBN: 9780323810265
Se Umeå UB:s söktjänst
Artiklar ur tidskrifter och ev. ytterligare litteratur kan tillkomma
Beck-Friis Johan
Matens kvaliteter
Stockholm : Kungl. skogs- och lantbruksakademien : 2013 : 43 s. :
Fulltext
ISBN: 9789186573362
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Hållbar produktion och konsumtion av mat
Franke Ulrica, Andersson Antonia, Bollmark Lars, Löv Helena
Jordbruksverket : 2018 :
https://webbutiken.jordbruksverket.se/sv/artiklar/ra1817.html
Obligatorisk
Röös Elin
Mat-klimat-listan : version 1.0
Uppsala : Institutionen för energi och teknik, Sveriges lantbruksuniversitet : 2012 : 30 s. :
Fulltext
Obligatorisk
Naturvetenskapliga grunder
Bergh Kurt, Burén Jonas, Sjödin Anna
. : 2022 :
Obligatorisk
Läsanvisning: 2:a upplagan. Köps av institutionen.
Livsmedelsvetenskap
Nylander Annica, Jonsson Lena, Marklinder Ingela, Nydahl Margaretha
2., [rev. och uppdaterade] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 382 s. :
ISBN: 9789144095677
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: OBS! En nyare version kommer av boken kommer i september 2024.
Begner Sara
Vår kokbok
27:e upplagan : Stockholm : Norstedts : Coop : 892 sidor :
ISBN: 978-91-1-307493-1
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst