"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Komparativ rätt, 7,5 hp

Engelskt namn: Comparative Law

Denna kursplan gäller: 2025-10-27 och tillsvidare

Kurskod: 2JU178

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Rättsvetenskap: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Juridiska institutionen

Beslutad av: Prefekten, 2024-09-13

Innehåll

Kursen introducerar juridik genom en jämförelse av olika juridiska system. Olika rättsliga och institutionella koncept och hur de har utvecklats i olika rättsordningar introduceras och jämförs. Vidare jämförs olika specifika materiella och processuella ämnen. Det här sättet att lära sig komparativa metoder genom att göra komparationer kommer hjälpa studenten mot den avslutande uppsatsen där studenten kommer att tillämpa en eller flera komparativa metoder på ett ämne som studenten själv har valt. 

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten kunna:

- visa en grundläggande förståelse för komparativa metoder, grundläggande rättsliga och institutionella koncept, samt hur olika rättsordningar löser olika problem, och

- visa förmåga att tillämpa komparativrättsliga metoder, och 

- visa förmåga att diskutera likheter och skillnader mellan olika rättsordningar.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Kursen innehåller föreläsningar och seminarier. Det är väsentligt att studenterna studerar angivet material, inklusive rättsfall, kapitel i kurslitteraturen, artiklar eller annat särskilt angivet material, före varje seminarium. Vidare instruktioner om förberedelser för respektive undervisningstillfälle ges i början av kursen. Kursen (inklusive undervisning och examination) ges på engelska och allt material som används på kursen är på engelska. Seminarierna är obligatoriska. 

Rätten att erhålla undervisning gäller endast under den tid som det kurstillfälle pågår som studenten har registrerats på. 

Examination

Examinationen sker på grundval av två delar, dels de under kursen obligatoriska delar som anges under punkt 1 nedan, dels en avslutande uppsats enligt punkt 2 nedan. 

Punkt 1
Aktivt deltagande vid obligatoriska seminarier.

Punkt 2
Fullgörande av en avslutande, individuell uppsats, vilket inkluderar att författa, presentera och försvara uppsatsen.

Betyg m.m.

För att bli godkänd på hela kursen krävs godkänt resultat på samtliga delar under punkterna 1-2 ovan. För punkt 1 ges endast betygen Underkänd (U) och Godkänd (G). För punkten 2 ges betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). 

På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). Betyget på hela kursen grundar sig på uppsatsen (punkt 2) och sätts först när alla aktiviteter under punkterna 1-2 ovan är godkända. 

Om särskilda skäl föreligger har examinator rätt att besluta om annan examinationsform. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. Student som erhållit godkänt betyg får inte genomgå förnyat prov. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator (betygssättande lärare) utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Skriftlig begäran inges till studierektor. 

Student som deltagit vid men blivit underkänd på prov (vilket inkluderar uppsats, PM, seminarium, redovisning, inlämningsuppgift och liknande), som inte rubriceras som salstentamen, hemtentamen eller muntlig tentamen, har rätt att utföra komplettering upp till betyget godkänd för det aktuella provet, dock ej till högre betyg. Studenten kan fortfarande få högre betyg än godkänd på kursen som helhet, förutsatt att kraven för dessa betyg uppnåtts. Kompletteringen ska ske inom två månader från det att studenten fått kännedom om att den inte uppnått godkänd nivå på provet i fråga och inom ramen för den ursprungliga examinationsuppgiften. 

Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.

Tillgodoräknande

Student har rätt att få prövat om en tidigare utbildning eller verksamhet kan godtas för tillgodoräknande. För närmare information se www.umu.se.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.