Engelskt namn: Advanced Clinical practice
Denna kursplan gäller: 2024-01-08 och tillsvidare
Kurskod: 3LO065
Högskolepoäng: 7,5
Utbildningsnivå: Avancerad nivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Logopedi: Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Logopedi
Beslutad av: Programrådet för logopedprogrammet (PRLP), 2017-06-14
Reviderad av: Programrådet för logopedprogrammet (PRLP), 2023-09-13
Kursen innebär ytterligare fördjupning och integrering av tidigare inhämtade teoretiska och kliniska kunskaper på grund och avancerad nivå inom ett logopediskt område. Studenten väljer själv område för fördjupningen som förläggs till exempelvis logopedmottagning, språkförskola/-klass, re-/habiliteringsklinik eller resurscenter. Fördjupningen innebär patientarbete och/eller andra handledande eller undervisade aktiviteter, auskultationer, litteraturstudier kopplade till valt område samt en timmas handledning per vecka.
Vid verksamhetsförlagda lärandeaktiviteter gäller att krav på professionellt förhållningssätt inklusive klädsel och hygien följs enligt mottagande verksamhetens direktiv
Studenten ska ha genomgått hälso- och vaccinationsprogrammet för studerande inom medicinska fakultetens grundutbildningar innan praktik i hälso- och sjukvården. Om studenten väljer att inte genomgå hälso- och vaccinationsprogrammet kommer det att påverka möjligheterna att genomföra utbildningen.
Kunskap och förståelse
Studenten ska kunna:
Färdighet och förmåga
Studenten ska kunna:
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Studenten ska kunna:
Godkända kurser i logopedprogrammets termin 1-6 (180 hp) samt genomgångna kurser i termin 7 med godkänd VFU 4, 4,5 hp eller motsvarande. Kunskaper i engelska och svenska motsvarande vad som krävs för grundläggande behörighet till högskolestudier på grundnivå.
Undervisningen sker i form av tjänstgöring under handledning motsvarande 6 tim/dag i 4 veckor, samt möjlighet till auskultationer eller andra patientrelaterade aktiviteter kopplade till valt område inom logopedin. Studenten har också utrymme för reflektion och relevanta litteraturstudier utifrån område.
Kursmålen examineras fortlöpande under praktikens gång och utifrån handledarens skriftliga individuella omdöme av studenten utifrån ett antal kriterier, i form av en individuell skriftlig och muntlig redovisning i seminarieform av ett patientfall/-ärende kopplat till litteraturstudier inom valt fördjupningsområde samt genom muntlig reflektion i grupp efter deltagande i interprofessionell lärandeaktivitet. I tveksamma fall görs bedömning av studentens klinisk praktiska förmåga gemensamt av handledare och examinator.
Student som ej blivit godkänd i Klinisk praktisk fördjupning har rätt att genomgå ytterligare ett utbildningstillfälle i enlighet med Högskoleförordningen 6 kap. 21 §. Därefter kommer inga ytterligare resurser att erbjudas i enlighet med Högskolelagen 1 kap 4§. Student som ej blivit godkänd vid första examinationen erbjuds stödåtgärder innan och under andra utbildnings-tillfället, för att om möjligt förhindra att studenten tvingas avbryta sin utbildning. Student som underkänts i VFU har rätt att hos programrådet för logopedprogrammet begära byte av examinator efter första provtillfället. I övrigt hänvisas till utbildningsplan för logopedprogrammet.
Student som på grund av medicinska eller sociala skäl varit frånvarande från undervisningen upp till 25 % kan få kursen godkänd om handledare och examinator bedömer att studenten har uppnått de färdigheter som krävs för godkänd kurs.
Ansvarig examinator äger rätt att i samråd med berörd handledare besluta att underkänna en student under pågående praktik i de fall studenten uppvisar sådana brister avseende kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att dessa, enskilt eller i kombination, medför en påtaglig risk att studenten under praktiken kan komma att skada någon annan person fysiskt eller psykiskt. Studenten avbryter då sin praktik i förtid och får betyget underkänd på den aktuella kursen. Detta innebär att ett praktiktillfälle är förbrukat.
I samband med ett sådant beslut ska en individuell utvecklingsplan upprättas av examinator i samråd med studenten. Utvecklingsplanen ska ange vilka kunskaper, färdigheter och förhållningssätt som studenten behöver tillägna sig för att få återuppta praktiken samt en tidpunkt då kontroll av detta ska ske. Studenten har rätt till två sådana kontrolltillfällen per år. Totalt ska dock inte antalet kontrolltillfällen uppgå till mer än fyra, såvida inte synnerliga skäl föreligger. Om studenten vid sådant kontrolltillfälle visar att hen tillgodogjort sig de kunskaper, färdigheter och förhållningssätt som utvecklingsplanen anger ska studenten ha rätt att genomföra en ny praktikperiod, under förutsättning att studenten inte förbrukat sina praktiktillfällen. Om det i kursplanen anges att det finns begränsningar av antalet provtillfällen och studenten har förbrukat dessa har studenten inte rätt till nytt provtillfälle.
Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.
Egna litteratursökningar och -studier kopplade till valt logopediskt område